‘Hasankeyf kurtulmadan barış olmaz’

Güney Amerika, Ortadoğu, Avrupa, Amerika, Afrika'dan 20 uluslararası eylemci Ilısu baraj şantiyesinin girişini kapattı. Amazon'un Kayapo kabilesinin şefinin kızı Mayalu Txucarramae, eyleme Hasankeyf'teki El Rızk camiinin resmiyle katıldı.

Güney Amerika, ABD, Avrupa, Afrika ve Türkiye ‘deki baraj karşıtları ve uluslararası doğa koruma örgütlerinin temsilcileri, antik Hasankeyf kentini ve Dicle Vadisi’ni sular altında bırakacak olan Ilısu Barajı şantiyesinin girişinde bir protesto gösterisi düzenledi. Göstericiler, Ilısu Baraj alanının girişini geçici olarak kapattı.

Aralarında Amazon yağmur ormanlarında baraj karşıtı mücadeleleriyle tanınan ünlü Kayapo Kabilesinin Şefi Megaron Txucarramae’nin ve Hasankeyflilerin de olduğu 20 eylemci, üstünde İngilizce ve Türkçe “Nehirler birleştirir, barajlar böler: Ilısu ve Belo Monte’yi durdur” yazan bir pankart açtılar.

Geçtiğimiz cumartesi günü İstanbul ‘da düzenlenen Dünya Nehirler Konferansı’na katılan uluslararası delegasyonun da aralarında bulunduğu eylemciler, Ilısu Baraj alanına gelerek, ” Ortadoğu ‘nun son özgür akan nehri Dicle’nin barajlara kurban edilmemesi”ni istediler.

Doğa Derneği Hasankeyf Kampanya Koordinatörü Dicle Tuba Kılıç, yaptığı açıklamada, “Ilısu Baraj projesi durdurulmadan ve Hasankeyf kurtarılmadan Türkiye’deki barış süreci tamamlanamaz. Aynı zamanda, Dicle ve Fırat nehirlerinin sularının barajlarla tutulması Türkiye Hükümetinin komşularıyla “Sıfır Sorun” politikasıyla çelişmektedir. Çünkü Ortadoğu’da giderek artan su krizi bölgede gerilimin giderek artmasına sebep olabilir” dedi.

Ilısu Barajı şantiyesindeki eyleme katılan ve Brezilya’daki dev Belo Monte barajı projesine karşı yürüttüğü mücadeleyle tanınan Kayapo kabilesinin lideri Megaron Txucarramae, “Şingu Nehri’ni Belo Monte’den kurtarmak için sürdürdüğümüz mücadele, Dicle Nehri’ni Ilısu Barajı’ndan kurtarmak için sürdürülenden farklı değildir. Biz hükümetlere, insanları ve kültürleri var eden nehirlerimizi öldüremezsiniz demek için birleştik” dedi.

İnsan hakları ihlallerinin önlenmesi, doğanın ve kültürün korunması ve diğer birçok hukuksuz uygulamaya karşı, dünya çapında gittikçe yükselen baraj karşıtı hareket, geçtiğimiz yıl Rio’da düzenlenen Dünya Çevre Zirvesi’nde uluslararası Damocracy hareketini başlatmıştı. Doğa Derneği’nin de katıldığı Damocracy hareketi, barajların iddia edildiği gibi ‘temiz’ enerji üretmediğini vurgulayarak dev baraj projelerine karşı mücadele yürütüyor.

Etiketler

Bir yanıt yazın