Gezi Parkı’na Dokunulamaz

Gezi Parkı'na Kışla projesine ilişkin idare mahkemesinin verdiği yürütmeyi durdurma kararı, Bölge İdare Mahkemesi tarafından kaldırıldı. Ancak parkı da kapsayan Taksim Yayalaştırma Projesi'ne ilişkin verilen yürütmeyi durdurma kararı tüm süreci kapsıyor.

Gezi Parkı’na Topçu Kışlası projesine ilişkin İstanbul 6. İdare Mahkemesi tarafından verilen yürütmeyi durdurma kararı, Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın başvurusu üzerine Bölge İdare Mahkemesi tarafından kaldırıldı. Ancak Gezi Parkı’nı da kapsayan Taksim Yayalaştırma Projesi’nin tamamına ilişkin İstanbul 1. İdare Mahkemesi tarafından verilen yürütmeyi durdurma kararı bütün süreci bağlıyor. Davayı açan Mimarlar Odası Başkanı Eyüp Muhcu, 1. İdare Mahkemesi’nin kararına göre Taksim Meydanı ve Gezi Parkı’nda İBB’nin ya da başka bir kurumun fiili işlem yapmasının mümkün olmadığını belirterek “Bu kararla birlikte geçmişte yapılan bütün müdahaleler de yasadışı ve kaçak hale geldi. Bölge idare mahkemesinin kararı yok hükmünde” dedi.

Muhcu, İstanbul 1. İdare Mahkemesi’nin imar planlarını iptal kararının, Taksim Meydanı ve Gezi Parkı ile ilgili güvence oluşturduğunu belirterek “14 Haziran’da Başbakan Erdoğan bizlerle yaptığı toplantı sonrasında yargı kararlarına uyacağının güvencesini vermişti. Fakat bu güvenceye rağmen kararlara itiraz ediliyor. Tabii ki yargı kararlarının üst mahkemeye götürülmesi hukuki hak, ama biz Başbakan’ın verdiği güvence sonrasında hükümetin yargı kararlarına itiraz etmesini beklemiyorduk” diye konuştu. Muhcu, Taksim Meydanı ve parkın hem yargı kararlarının hem de milyonlarca yurttaşın 2 aydır gösterdiği duyarlılığın güvencesi altında korunduğunu vurguladı.

Etiketler

Bir yanıt yazın