Gezi Parkı Yetmez Diğer Projeler de Halka Sorulmalıdır

İstanbul Büyükşehir Belediyesi, İstanbul halkı ile hep oynadı. Seçmeni ile hiçbir şeyi paylaşmadı.

Şehir hattı gemileri hangi tip olsun, otobüslerin rengini nasıl yapalım dışında bir şeyde danışmadı. AB yerel yönetim şartı var; tartışmalı bir projeyi halka sor diyor. AB’yi artık kim sallar! 3. köprü için… 3. havaalanı için… Kanal İstanbul için, Çamlıca’da yapılacak cami ve külliyesi için… Suudi Arabistan Kralı’nın ‘Sevda Tepesi’ projesi için… Ayazağa 1453 Projesi için…
Daha neler neler…
Anadolu ve Avrupa yakasına yapılacak iki şehir için…
Maltepe ve Yenikapı’da denizin doldurulması için…
Dünyada deniz kıyısındaki kaç büyük kentte bu kadar dolgu yapılmıştır acaba. İstanbul’un il sınırları, Türkiye coğrafyasının ancak yüzde 0.75’ini oluşturduğunu yineleyelim. Bu kadar çoğunluğa bu kadar ‘inşai faaliyet’ olur mu? (Onların aklına yandaşlara verilen hafriyat işlerinden para kazanmak gelmiyor, çünkü geri zekâlı onlar!) İstanbul’a dışarıdan denetim firmaları getirin bakalım size neler söyleyecekler, bu yoğunluk karşısında, plan disiplinsizliği karşısında…
Size “Bir binanın güneş görmemesi, yani gölgede kalması yüzde 30’lara düşmüşse, böyle sağlıksız bir binada oturulamayacağı” bilimadamlarınca belirtilirken, İstanbul’da gelişigüzel yapılan gökdelenlerin gölgesinin düştüğü kaç yapı vardır acaba?
Artık İstanbul’u kurtarma zamanıdır.
2002-2013 yılları arasında Büyükşehir Belediyesi İmar Komisyonu’na havale edilen  11 bin 195 dosya için de referandum istenir mi? Siyasetçi yapmak istiyorsa vatandaşın da canı 11 bin 195 dosya için referandum isterse ne olacak?

Sirkeci’deki benzin istasyonu Üsküdar’a transfer edildi

Büyükşehir’in ilginç imar takası

Sirkeci Garı’nn yanında bir benzin istasyonu vardır. 1980’lerden önce kurulan bu istasyonu emekli bir albay işletiyordu. Aytekin Kotil başkan seçilince kaldırılması için talimat verdi. Ancak 1980 müdahalesinden sonra bu projeyi iptal etmeye geçici belediye başkanı Korgeneral İsmail Hakkı Akansel’in de gücü yetmedi.
İstanbul Belediyesi burasını yeşil alan yapacaktı. Daha sonra gelen Bedrettin Dalan’ın, Nurettin Sözen’in, Recep Tayyip Erdoğan’ın, Ali Müfit Gürtuna’nın ve (ilk dönemi için) Kadir Topbaş’ın da yetmedi.
(Bu arada benzin istasyonu Sözen zamanında, dönemin SP’li, Eminönü Belediye Meclis üyesi ve Başkan Yardımcısı Metin Şayir ve ortaklarına devredilmişti. Erdoğan döneminde de Büyükşehir tarafından ruhsata bağlanmıştı.)
Benzin istasyonunu halen Şayir ve ortakları işletiyor. Şimdiki Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar da dönemin RP Eminönü Meclis üyesiydi; Şayir’le yakın dosttu.
Şayir, İstanbul ve gar için yeraltı akaryakıt ve gaz depolarından ötürü büyük tehlike arz etmesine rağmen bu yerden çıkarılamadı. Hatta Eminönü’ndeki otopark yolsuzluğundan dolayı bir soruşturmadan gözaltına alınmıştı.
Evet.. Yeni bir gelişme oldu… Konuyu daha önce gündeme taşıyan CHP Üsküdar Belediye Meclis üyesi Doğan Tekel, konuyu Büyükşehir’de gündeme getirmiş. Önergesine verilen cevapta, İmar ve Bayındırlık Komisyonu’nun ünlü başkanı Sefer Kocabaş şöyle söz verdi: “Evet Doğan Bey doğru söylüyor. Sirkeci Garı’ndaki akaryakıt istasyonunu kaldırıyor. Üsküdar Eyüp Aksoy Kavşağı’ndaki akaryakıt istasyonunu veriyoruz”.
Bu bilgi meclis üyelerini hayrete düşürdü. Doğan Tekel, “O zaman tüm yıktığınız açıkta bıraktığınız vatandaşlara da başka yerlerden ev verin. Akaryakıt istasyonu takasını ilk defa duyduk, bu bir imar transferidir. Demek ki artık bu dönemde yeni rant transferleri yapılacaktır” dedi.
Büyükşehir, böyle bir yeri vermektense neden kamulaştırmaya gitmiyor?

Her yer ağaçlandırılamaz

“Türkiye’nin ağaçlandırma başarısı!” başlıklı yazıya teşekkür ederim. Ancak bilmeniz gereken 10 milyon bozuk alanın hepsinde ağaçlandırma yapmak mümkün değildir. Yani bu alanlarda taşlık, kayalık, bataklık, toprağın asit-baz oranı çok fazla, su dengesi sağlanamayan yerler bulunmaktadır. Yani bir ağacın yetişebilmesi için iklim değerleri, su ve toprak dengesi olması gerekmektedir. Bu üç öğeden biri bile olmasa başarı sağlanamamaktadır. Bozuk orman alanlarının hepsini ağaçlandırmak bilimsel olarak mümkün değildir.

Kemalettin Özçelik-Yüksek Orman Mühendisi

Etiketler

Bir yanıt yazın