Gezi Parkı için Referandum Teklifi

Başbakan Erdoğan'ın Gezi Parkı heyetiyle yaptığı görüşmeden, krize referandumlu çözüm sinyali çıktı. AKM ise kapsamdışı.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Gezi Parkı olayları kapsamında 11 kişiden oluşan heyetle dün yaklaşık 5 saatlik bir görüşme yaptı. Toplantıya katılan AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Hüseyin Çelik, referandum seçeneğinin AK Parti MKYK’da görüşülüp, Hükümet’e sunulabileceğini belirterek, “İstanbul halkı hangi yönde karar verirse milletin iradesi dışında bir irade söz konusu değildir” dedi.

AK Parti Genel Merkezi’nde yaklaşık 5 saat süren toplantı sonrası Çelik kameraların karşısına geçti. Toplantıya katılan 11 kişinin Gezi Parkı’nı temsilen bulunmasalar bile, orada kalan ya da kalanlara destek veren kişiler olduğunu belirten Çelik, görüşmenin havasını ‘gayet güzel, dostça, sevecen’ şekilde tanımladı. Gezi Parkı’ndaki eylemcilerin önemli bir kısmının tamamen çevre duyarlığıyla hareket eden politize olmamış kişilerden oluştuğunu kaydeden Çelik, “Heyettekilerin, Başbakanın bu gençleri anlaması ve onları kucaklaması yönünde telkinleri oldu” diye konuştu.

Çelik, Başbakan’ın ise heyettekilere ‘referandum yapalım’ şeklinde yeni bir öneri sunduğunu söyledi. Çelik şöyle devam etti: “Bu toplantıdan çıkan somut sonuç, biz İstanbul halkına bunu referandumu götürebiliriz. Bir referandum seçeneğini ilgili kurullarımıza götürebiliriz. Bizim en üst karar organımız MKYK’dır; burada değerlendirilir, bu konuda buradan çıkan görüş de Hükümet kararı haline getirebilir. İstanbul halkına ‘Siz burada olup biteni kabul ediyor musunuz etmiyor musunuz; yapılmasını istiyor musunuz istemiyor musunuz’ diye sorulabilir.”

Orantısız güç inceleniyor

Çelik, referandumun sadece İstanbul ile sınırlı olacağını ancak, İstanbul’un geneli ya da Beyoğlu sınırlanabileceğini söyledi. Çelik, toplantıya katılanların da referandum seçeneğine destek verdiğini ifade ederken, Gezi Parkı’ndakilere “Parkı boşaltın” çağrısı yaptı. Çelik, Başbakan Erdoğan’ın, gösteriler sırasında orantısız güç kullanan emniyet mensupları hakkında inceleme başlatıldığını, incelemenin ardından suçlu bulunmaları halinde cezaların verileceğini söylediğini de aktardı. Çelik, bir soru üzerine referandumun AKM’yi kapsamayacağını ifade etti.

Akpınar: Bize sorulmadı

İpek Akpınar ise görüşmenin ardından heyet adına şu açıklamayı yaptı: “Bizler kimsenin sözcüsü, temsilcisi değiliz. Bireyler olarak, sorumlu vatandaşlar olarak buradayız. Gezi Parkı’nın park olarak kalmasını, şiddetin durdurulmasını ve sorumluların soruşturulmasını vazgeçilmez olduğunu düşünüyoruz.” Akpınar, gazetecilerin referandum konusunu hatırlatmaları üzerine “Bu konu bize sorulmadı” dedi.

Erdoğan: Hemen boşaltılsın

Görüşmeye katılanlar ise Erdoğan’ın turizm ve gelir kaybı açısından parkın hemen boşaltılmasını istediğini belirterek, “Erdoğan, Gezi Parkı’ndaki şiddete bulaşmamış kişilerle görüşebileceğini söyledi” bilgisini verdiler.

Taksim Dayanışması: Hukuk ihlal ediliyor

Taksim Dayanışması’nın bileşenlerinden Şehir Plancıları Odası İstanbul Başkanı Tayfun Kahraman, hükümetin referandum teklifine tepki gösterdi: Halihazırda Kışla projesine dair alınmış bir yürütmeyi durdurma kararı olduğuna vurgu yapan Kahraman, “Meselenin bu şekilde masaya koyulması hu-kuğu görmezden gelmektir. Şehircilik bilimsel bir konudur, bu kanserli bir hastayı tedavi etmek gibi bir konuda referanduma gitmeye benzi-yor… Taksim Dayanışması’nın talebi bellidir, Gezi Parkı’nın park olarak kalacağı deklare edilmelidir” dedi.

Tarhan Erdem: Bunun için kanun gerekli

“Gezi Parkı’na yapılacaklarla ilgili olarak bir proje halka sunulacak. Bunun için bir kanun gerekli. Çünkü bizim kanunlarımızda bu şekilde halk oylaması tanımlanmıyor. Çünkü ilk kez oluyor. Mamafih kanun olmadan da YSK da buna benzer şeyler yapıbilir. Ama bence bir kanun yapılacaktır. Bu projeyi kim sunacak, kim tanıtacak? Bir resmi organın onu ortaya koyması lazım. Projeden çok daha önemli olan halka böyle bir konunun kabul edilip edilmeyeceğinin ilk kez sorulacak olmasıdır. Bunun bir meclis iradesi haline de gelmesi lazım.”

Başbakan heyeti kesintisiz dinledi

Gezi Parkı eylemleriyle ilgili Başbakan’a mektup gönderen ve mektubu Radikal’de yayımlanan heyet üyelerinden Bülent Peker, görüşmeyi şöyle anlattı: “Başbakan yaklaşık 5 saat boyunca kesintisiz sonuna kadar bizi dinledi. Bu süre içinde söylenebilecek her şey söylendi. Söylenecek her şeyi aktarmak açısından görüşme bizi tatmin etti. Biz elimizden geleni yaptık. Karar alma, karar verme gibi bir pozisyonda değiliz. Hükümet Hüseyin Çelik aracılığıyla görüşlerini dile getirdi. Biz de ortak bir metinle açıklamamızı yapacağız.

11 kişilik liste

Başbakan Erdoğan Gezi Parkı olaylarını konuşmak üzere Selva Gürdoğan, Ahmet Mümtaz Taylan, Hale Çıracı, Kutluğ Ataman, Nil Eyüpoğlu, Rümeysa Kiger, Zehra Öney, Zülfikar Kürüm, İpek Akpınar, Bülent Peker ve Betül Tanbay ile bir araya geldi.

Etiketler

Bir yanıt yazın