Esenboğa Havalimanı’nda Yapılan Cami İbadete Açıldı

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Esenboğa Havalimanı'nda inşa edilen ve ibadete açılan camiye "Yıldırım Beyazıt"ın adını verdiklerini söyledi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Ankara Esenboğa Havalimanı’nda yapılan caminin ibadete açılış töreninde, TAV şirketine yapımı tamamlanan eserden dolayı teşekkür etti.

Böylesine güzel bir eserin havalimanında devlet konukevi ve dış hatlar terminali arasındaki bölgeye inşa edilmesinden duyduğu memnuniyeti ifade eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Burada ciddi bir ihtiyaç söz konusuydu. Gidişte, gelişte, misafirlerimizin de ve ülkemizden de ‘nerede cumaya yetiştireceğiz, nerede namazımızı kılacağız’ sorusuna cevap noktasında, bu bir ihtiyaca anlamlı bir cevap oldu” diye konuştu.

Camide içeride bin 500, dışarıda bin 500 kişinin ibadet etme imkanının olduğuna dikkati çeken Erdoğan, büyük bir ihtiyaca cevap verecek caminin peyzaj düzenlemesinin tamamlanmasıyla bölgenin yemyeşil bir alan haline geleceğini söyledi.

Camiyi geçen haftalarda gezdiğini, incelemelerde bulunduğunu anımsatan Cumhurbaşkanı Erdoğan, şunları kaydetti:

“Selçuklu ve Osmanlı mimarisinin sentezini burada gördüm ama modern mimarinin de burada gözardı edilmediğine bizzat şahit oldum. Bu önemli bir sentez. Dünü dünde bırakmak yanlıştır. Onu bugüne taşımak ve yarınların da temelini atacak şekilde adımlarımızı atmak çok önemli. Çünkü gelecek nesillere bunların hepsi birer sinyaldir. Bu sinyali vermek önemli. Madde olmuş mana olmamış bunun hiçbir anlamı yok ama madde ile manayı eğer bir arada inşa eder, yürütürsek işte o zaman gelecek nesiller çok daha güçlü olacaktır. Burada bir şeyi de açıklamak istiyorum, camimizin adı meselesi. Bu konuda hocamla da istişarede bulunduk, öyle zannediyorum ki TAV grubu da bu konuda herhalde bizimle ortak hareket edecektir. Biz bu caminin adını, ecdadımızdan esinlenmek suretiyle, Yıldırım Beyazıt Camii adını buraya koyalım dedik. İnşallah Yıldırım Beyazıt ile anılan bir cami oluyor. Hayırlı olsun diyorum.”

TAV HOLDİNG İCRA KURULU BAŞKANI ŞENER’DEN AÇIKLAMA

TAV Holding İcra Kurulu Başkanı Mustafa Sani Şener de “Bu cami bizim için çok önemli. Ben öncelikle Sayın Cumhurbaşkanımıza canı gönülden teşekkür etmek istiyorum. Çünkü kendisi vesile oldu bizim bu camiyi yapmamıza” dedi.

Şener, havalimanlarının yabancıların geldiğinde ilk, giderken de son intibayı aldığı yerler olduğunu belirtti. Camide en son teknolojilerin kullanıldığına işaret eden Şener, caminin aynı zamanda depreme dayanıklı olarak inşa edildiğini vurguladı.

İstanbul’dan özel uçak “ANA” ile Esenboğa Havalimanı’na gelen Erdoğan, TAV Holding tarafından yaptırılan camiye geçti.

Esenboğa Havalimanı Camisi’nin ibadete açılış törenine, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez, Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreteri Fahri Kasırga, Ankara Valisi Mehmet Kılıçlar, Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek, TAV Holding Yönetim Kurulu Başkanı Hamdi Akın ile vatandaşlar da katıldı.

Çubuk Camisi müezzini Harun Özkul’un Kur’an-ı Kerim tilaveti ile başlayan törende, Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez’in yaptığı duanın ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Bismillahirrahmanirrahim” diyerek kurdeleyi kesti ve camiyi ibadete açtı.

Okunan ezanın ardından Erdoğan ve beraberindekiler camiye girerek namaz kıldı. Erdoğan, camiden ayrılırken kendisini bekleyen vatandaşları selamladı.

SELÇUKLU VE OSMANLI MİMARİSİNDEN ESİNLENİLDİ

TAV Havalimanları Holding tarafından yaptırılan camide Selçuklu ve Osmanlı mimarisinden esinlenildi. 5 bin 85 metrekare alana inşa edilen caminin içi, ana avize tekne tavandaki Türk üçgeninin üçüncü boyuttaki haliyle özel olarak tasarlandı.

Caminin minberi, ahşaptan kündekari sanatıyla, mihrabı ise mermer üzerine çini kaplama ile yapıldı. Caminin ahşap kapıları ve temelinde altın oran gizlenen geometrik desenlerinde yine kündekari sanatı kullanıldı. Camide ayrıca bebek odası ve engelliler için engelli platformu da mevcut.

Etiketler

Bir yanıt yazın