Emek Yerle Bir!

1924'ten kalma tescilli Emek Sineması dün iş makinalarıyla tamamen yıkıldı. Kamer İnşaat'ın 'Grand Pera' projesi son hızla devam ederken Emek Sineması hakkında açılan dava hala Danıştay'da bekliyor.

Yıkımı büyük tepki gören ve defalarca yürüyüşlerle protesto edilen tarihi Emek Sineması’na son kazma dün vuruldu. Yeşilçam Sokağı gün içinde polis tarafından yaya trafiğine kapatıldı ve iş makineleri 1924’ten kalma binayı yerle bir etti. Sinemanın yerine yapılacak 10 kat yüksekliğindeki bina ‘Grand Pera’ adı altında 25 yıllığına Kamer İnşaat ‘ın işletmesinde olacak. Sinemanın yıkımına karşı TMMOB Mimarlar Odası’nın açtığı dava ise hala Danıştay’da…

GRAND PERA’DA NE OLACAK?

Beyoğlu Belediyesi, burayı 2006’da 5366 sayılı yasaya göre ‘Yenileme Alanı’ ilan ederek projenin önünü açmıştı. Kamer İnşaat’ın ‘Grand Pera’ projesi kapsamında, birinci sınıf tescilli eser olan, 1883’de yapılmış Serkildoryan binası aslına uygun olarak restore edilecek. Serkildoryan’ın arkasında yer alan Emek, İpek ve Rüya sinemalarının yerine ise 30 metre – yani 10 katlı bir apartmana denk – yükseklikte modern bir bina yapılacak. Bu binanın ilk iki katında dükkân, lokanta ve kafeler olacak. Üstteki iki katta ise 10 sinema salonu, Yeşilçam yıldızlarının balmumu versiyonlarının sergileneceği Madam Tusseaud’s ve bir de ‘sinema müzesi’ yer alacak… En üst kata da ‘Emek Sineması’nın süslerinin monte edileceği benzer boyutlarda bir salon yapılacak. Kamer İnşaat’ın ortağı Levent Eyüpoğlu ve projenin mimarı Fatih Kesgün, bunun için ‘evrensel koruma yöntemlerinden’ moving tekniğinin kullanılacağını, Emek’in tavan ve duvar bezemelerinin hidrolik bir asansörlerle, en üst kata taşınacağını söylüyor. Firma geçtiğimiz haftalarda Emek Sineması’ndan sökülen 1100 parçanın kaldırıldığı depoda bir basın toplantısı yapmış ve sinemadan geriye kalan ‘korunması gerekmeyen’ kısımların yıkımına devam edildiğini söylemişti. Grand Pera’nın toplam bütçesi yaklaşık 30 milyon euro .

‘HERKES BUGÜNLERİ UNUTACAK’

Daha önce Radikal’e verdiği röportajda Kamer İnşaat’ın ortaklarından Levent Eyüpoğlu, “Protestolar devam ediyor, kamu vicdanı rahat mı?” sorumuza “Protesto edenler varsa etmeyen de var. Ben protesto etmeyenler adına düşünüyorum kamu vicdanını. Hukuka aykırı bir şey yapmıyoruz. Herkes ‘Beyoğlu’nda sinema ölüyor, bütün salonlar kapanıyor’ diyor. Bir şirket çıkmış, Emek Sineması’nı aynı şekilde koruyarak, sinemayı yaşatabilmek için 12 salonlu bir proje yapıyor. Ona ‘Helal olsun’ demek lazım. Sinemaları koymayarak daha kârlı yapabilirdik bu projeyi. Bu sinemalar bize çok büyük bir gelir getirecek yerler değil. Biz maksimum koruma içgüdüsüyle projeyi güzel bir noktaya getirmeye çalışıyoruz. Bitince herkes bu günleri unutacak, ‘Ne kadar güzel bir proje olmuş’ deyip onun keyfini çıkaracak. Bitene kadar gerilimler olacaktır” diye cevap vermişti.

Etiketler

Bir yanıt yazın