Emek Sineması’nı Erdoğan’ın tercih ettiği holding yıkacak

Emek Sineması'nın da içinde bulunduğu Serkldoryan binasının yerine kendi binasını yapacak olan Kamer İnşaat yetkilileri sessizliklerini bozdu.

Şirketin yüzde 50 ortağı olan Akbalık Grubu, Erdoğan ailesinin Antalya’da tercih ettiği Ela Quality Resort Otel’in sahibi.

Emek Sineması’nın yıkılması gündemi tartışılmaya devam ediyor. Aslında yıkılacak olan sadece Emek Sineması değil. Bu sinemayı da içine alan, tarihi Serkldoryan binası. İstiklal Caddesi üzerinde bulunan yapı çok büyük ve sadece Emek Sineması değil, İpek ve Rüya sinemaları gibi üç sinema salonunu daha içeriyor. Ayrıca restorasyon projesinde Serkldoryan binasının yanı sıra İsketinj Apartmanı ve Melek Apartmanı da var.

Binayı yıkıp yenisini yapacak olan firma, Kamer İnşaat. Şimdiye kadar kamuoyunda hep Kamer İnşaat’ın ortaklarından Levent Eyüpoğlu konuşmuştu. Eyüpoğlu son açıklamasında “İstanbul Kültür ve Sanat Vakfı’nın (İKSV) projeyi bize verin demesi doğru değil. Onları da bu projeye ikna edeceğiz” demişti.

Eyüpoğlu, bir AVM müteahhiti olarak biliniyor. Daha önce Hollandalı Multi Grubu ile Forum adlı alışveriş merkezini kurmuştu. Ardından Multi’den ayrılarak, Turkmall isimli bir başka AVM kurdu. Eyüboğlu aynı zamanda Göz Group’un sahibi Osman Ağca ile birlikte Turkmall Üç Emlak Yatırım ve İnşaat şirketini kurdu.

Asıl ortak Erdoğan’ın tercih ettiği isim
Ancak Eyüpoğlu’nun Kamer İnşaat’ta bir ortağı daha var. 12 milyon lira sermayeli şirketin yarı hissesine sahip olan şirket, Akbalık Grubu. Radikal gazetesinden Jale Özgentürk, konuya değindiği bugünkü yazısında Akbalık’la ilgili şunları yazdı: “12 milyon TL sermayeli Kamer İnşaat’ın yarı yarıya ortağı olan Akbalık Grubu seçimlerden sonra Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve eşi Emine Erdoğan’ın dinlenmek için seçtiği Antalya Belek’teki Ela Qality Resort Otel’in de sahibi. Adı Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan’ın bakan yardımcısı olarak geçen Ahmet Akbalık, 1985’ten beri tekstil ve konfeksiyon üretimi yapıyor. Aynı zamanda Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkan Yardımcısı olan Akbalık’ın sahibi olduğu Özak Tekstil, Armani, Dolce Gabbana, Calvin Clein, Ferre, Ripley gibi dünyaca ünlü markalara tasarım ve üretim yapıyor. Grup, İntel Yapı şirketiyle inşaat sektöründe de faaliyet gösteriyor.”

İKSV: “Özel sektörle kamu sektörü yükü paylaşsın, kültür merkezi olsun”
Bülent Eczacıbaşı’nın başkanlığını yaptığı İKSV, projeyle ilgili son yazılı açıklamasında “Kamuoyunda gelişen hassasiyetleri de göz önünde bulundurarak, Emek’le birlikte üç farklı salonun yer aldığı ve bir kamu kurumuna ait olan Circle d’Orient binasının, mevcut öneriden farklı bir anlayışla, ticari kaygılar taşımayan, kâr odaklı olmayan bir projeyle kullanıma açılmasının mümkün olduğuna inanıyoruz” dedi.

Binanın, İstanbul’da yaşanan mekân sıkıntısına çözüm olabilecek, daha fazla kişiyi nitelikli kültür ve sanat etkinlikleriyle buluşturacak, farklı sanat disiplinlerinin ihtiyaçlarına cevap verebilecek ve kendi ayakları üzerinde durabilecek bir kültür merkezine dönüştürülmesinin amaçlanmasının gerektiği belirtilen açıklamada, “Projenin gerçekleştirilebilmesi için özel kesim ve kamu hem yatırımda hem de işletme sürecinde yükü paylaşmalıdırlar. Projenin böyle bir yaklaşımla ele alınabilmesi için önerimizi ilgili bakanlıklarımıza iletmiş bulunuyoruz” denildi.

Kamer İnşaat binayı yıkmakta ısrarlı
Jale Özgentürk, geçtiğimiz hafta Kamer İnşaat’tan Levent Eyüpoğlu ile görüşmüş. Özgentürk, görüşmede konuşulanları köşesine taşıdı. Eyüboğlu, “İlk yapacağımız iş, projemizi Bülent Bey’e (Eczacıbaşı) de anlatmak olacak. Anlatalım, o da bir rahatlasın diye düşünüyoruz. ‘6 ay bize verin’ diyor. ‘Finansmanı bulunan kamunun desteklemesi şart’ diyor. Oysa kamu desteğine ihtiyaç yok. Zaten İKSV ile çalışacağız” demiş.

Eyüboğlu, internette projeye dair yer alan görüntülerin de doğru olmadığını söyleyip, binanın yüksekliğinin Serkldoryan’ı geçmeyeceğini iddia etmiş. Ancak Özgentürk, kendisinin gördüğü fotoğraftaki yüksekliğin, Serkldoryan’dan fazla olduğunu belirtiyor.

Serkldoryan’ın yanıbaşındaki alışveriş merkezi Demirören AVM’de de aynı sıkıntı yaşanmıştı. Binanın son iki katının yıkılması doğrultusunda karar çıkmış, fakat bina oldu bittiye getirilmişti. Serkldoryan’ın yapacağı bina da orijinal yüksekliği geçerse, yan yana iki bina giderek yüksekliği artırmış olacaklar.

Şirket Emek Sineması’nın adından da faydalanmak niyetinde
Geçtiğimiz hafta Eyüboğlu, projeyle ilgili açıklamalarında Emek Sineması’nı cam fanus içine alıp üst kata aynen taşıyacaklarını söylemişti. Eyüboğlu, “Emek tek başına yaşayamıyor. Orijinal haliyle orada korusak bile yaşaması imkânsız. Çünkü dağıtım şirketleri 1-2 salonlu sinemalara izin vermiyor. Biz diyoruz ki, 10 tane daha salon ekleyelim. Kendi başına ayakta kalabilecek noktaya gelsin. Biz bu salonu aynen koruyoruz. Ama yukarıya taşıyoruz. 11 salonlu bir yer oluyor. Önüne 700 metrekarelik bir fuaye yapıyoruz. Kodak Tiyatrosu gibi olsun istiyoruz. Festivaller, galalar yapılsın, sinemanın kalbinin attığı yer olsun. Böyle bir hayalimiz var” demişti.

Açıklamadan anlaşılan, yeni kurulacak iş merkezinde bir sinema salonu kurulup, adına da Emek Sineması denilerek, sinemanın da bir kâr unsuru haline getirileceği. Zaten son dönemdeki yönelim, alışveriş merkezlerinin içine bu gibi çok salonlu sinemalar kurmak yönünde.

Bina ne olacak?
Şirket, ısrarla tüm kamuoyunun tartıştığı bu projenin planını tam olarak açıklamıyor. Ancak şimdiye kadar görülen imajlardan anlaşılan, Serkldoryan binasının cephesinin korunup, arka tarafının tamamen yıkılacağı ve içeride metal ve camdan yeni ve daha büyük bir binanın yapılacağı.

Etiketler

Bir yanıt yazın