Dubai Kuleleri’ne Dava Yolu

Dubai Kuleleri projesinin iptali için TMMOB Mimarlar Odası ve İnşaat Mühendisleri Odası’nın açtığı davayı Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu kabul etti.

İstanbul Şişli’de İETT garajı arazisine yapılması planlanan Dubai Kuleleri projesinin iptali için TMMOB Mimarlar Odası ve İnşaat Mühendisleri Odası’nın açtığı davayı Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu kabul etti. Odalar, Dubai Kuleleri’nin planlandığı arsanın satış yoluyla ihale edilmesine ilişkin işlemin iptali istemiyle İstanbul 7. İdare Mahkemesi’ne dava açmıştı. Mahkeme, 2007’de davacı meslek odalarının ihale işlemiyle arasında menfaat ilgisinin bulunmadığı gerekçesiyle davayı ehliyet yönünden reddetmişti.

Kararın Danıştay’a götürülmesi üzerine 2009’da Danıştay 13. Dairesi, mahkemenin “davanın ehliyet yönünden reddi” kararını bozmuş, ancak İdare Mahkemesi kararında ısrar etmişti. Davacı odaların bu kararı da Danıştay’a temyiz etmesinin ardından, Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu’ndan karar çıktı. İdare Mahkemesi’nin meslek odalarının ihalenin iptaline yönelik açtıkları davada menfaatleri olmadığına yönelik kararına karşılık Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu, ihale işleminin şehircilik ilkeleri ve kamu yararının ihlal edildiği iddialarını göz önünde bulundurarak davacı meslek odalarının menfaatlerinin bulunduğu yönünde karar verdi.

Dubai Kuleleri projesine ilişkin konuşan İnşaat Mühendisleri Odası İstanbul Şube Başkanı Cemal Gökçe ise “Proje İstanbul’un ulaşımı açısından problem yaratacaktı. O bölgeye rezidans ve alışveriş merkezi yapılması oraya daha fazla otomobil ve aracın gitmesi demek. İstanbul bir deprem bölgesi ve kentte insanların toplanacağı, çadır kuracağı boş alan kalmadı. O bölgede yaşayan insanların yaşam kalitelerini bozacak bir durum yaratacaktı. İdare mahkemeleri yıllardır açtığımız davaları ehliyet yönünden menfaatiniz yok diyerek kabul etmiyor. Ancak biz her zaman Danıştay’dan bu ret kararlarını döndürdük. Şimdi mahkeme devam edecek” dedi.

Etiketler

Bir yanıt yazın