Dönüşümde ilk kazma vuruluyor

Kentsel dönüşümde sürece ilişkin yol haritası belli oldu. Buna göre ilk kazma bu ay içinde vurulacak ve ilk etapta yıkım kamuya ait binalardan başlayacak.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Altyapı ve Kentsel Dönüşüm Hizmetleri Genel Müdürü Vedad Gürgen, kentsel dönüşüme ilişkin ilk kazmanın eylül ayı içerisinde vurulacağını açıkladı. İlk etapta 200 bin metrekare kamu binasının yıkılacağını aktaran Gürgen, özel binaların da ilk grup projesinde yer alacağını bildirdi. Gürgen, bu ay içerisinde çıkacak yönetmelik ile harcama konusunun da netleşeceğini aktardı. Bu kapsamda orman vasfını kaybetmiş arazilerin satışından yıllık 2 milyar liraya yakın bir kaynak bekleniyor. Çevre katkı payından 100 milyon lira ve döner sermayeden 100 milyon liralık afet riski dönüşümü için finansman gelecek.

Kamu kurumları ile yazışmaların devam ettiğini belirten Gürgen, “Önümüzdeki ayın sonunda vurulacak ilk kazma. Makineli ve ekipmanlı yıkım olacak. 200 bin metrekarelik kamu binası alanı içerisinde Ağrı, Tunceli, Hakkari, Adana, İstanbul, Ankara ve Kırşehir gibi Türkiye’nin farklı şehirleri var. Yıkılacak yerler arasında gecekondu ve normal binaların yanı sıra devlet lojmanları, hizmet binaları ve hastaneler de yer alıyor.” dedi.

Türkiye’nin kentsel dönüşümünü planlayan Altyapı ve Kentsel Dönüşüm Hizmetleri Genel Müdürü Gürgen, çalışmalar hakkında bir grup ekonomi muhabirine Bolu’da değerlendirmelerde bulundu. Genel Müdür Gürgen’in verdiği bilgilere göre binası yıkılacaklar arasında Milli Eğitim Bakanlığı, Milli Savunma Bakanlığı, İçişleri Bakanlığı ve Maliye Bakanlığı gibi kamu kurumlarının kullanılmayan yapıları yer alıyor. Yıkım tamamlandıktan sonra enkaz alınıp taşınarak arazi boş olarak teslim edilecek. Altyapı ve Kentsel Dönüşüm Hizmetleri Genel Müdürü Gürgen, deprem riski taşıyan binaların yıkımında tarihi eserlerin korunması gerektiğine dikkat çekti. Bakanlığın taşra teşkilatının güçlü olduğunu belirten Gürgen, afet riski altındaki alanlarla ilgili 81 ilde toplantı yapılacağını açıkladı. Kentsel dönüşüm hattının kısa sürede devreye gireceğini belirten Gürgen, öncelikli olarak vatandaşın riskli binasını tespit ettirmesini istediklerini aktardı. Vatandaşın oturduğu evinden emin olması gerektiğini dile getiren Gürgen, “Kamu spotu reklamlarının yanı sıra afet riskine ilişkin vatandaşı bilgilendireceğiz. Gerekiyorsa kapısını ben çalacağım.” şeklinde konuştu.

Etiketler

Bir yanıt yazın