Dededen Kalma Evini Butik Otel Yaptı

Safranbolu'nun simgesel yapılarından Paçacıoğlu Bağ Evi, 4 yıl süren restorasyonun ardından 8 odası ile hizmet vermeye başladı. Yaklaşık 130 yıllık binanın yerden tavan döşemelerine kadar orijinal hali korundu.

Paçacıoğlu Hüsnü efendi tarafından 1890 yılında Safranbolu’da yaptırılan Paçacıoğlu Bağ Evi, ikinci kuşaktan Hüsnü Paçacıoğlu tarafından 4 yıl süren restorasyon sonrası ‘butik otel’ olarak hizmet vermeye başladı.

Safranbolu’nun simgesel yapılarından olan Paçacıoğlu Bağ Evi, yerlerden tavan döşemelerine kadar orijinal hali korunarak restore edildi. Butik otel, yüklükleri banyoya dönüştürülen sekiz oda ile misafirlerini ağırlıyor.

Bir dönem yaşadığı evin tarihini Hüsnü Pacaçıoğlu şöyle anlatıyor: “Hacı Hüsnü efendi ve babaannem Ayşe hanımın vefatları ardından bağ evi babam Osman Paçacıoğlu’na intikal etti. Ailemizin (Osman ve Fatma Paçacıoğlu ile kardeşlerim Şükran ve Mustafa) yaz aylarında konakladığı ev, şehirdeki evin satılmasının ardından, sürekli ikametgâhımız oldu. Safranbolu’nun önemli tüccarlarından olan babam Cumhuriyet Halk Partisi İlçe Başkanlığı ve 1950-1951 yıllarında Safranbolu Belediye Başkanlığı da yaptı. İş değişiklikleri nedeniyle önce kışları Karabük’e, işin tasfiyesi ile birlikte de İstanbul -Pendik’e taşındık ve evi yazları gidilen bir mekân olarak kullanmaya başladık. Önce annemin ardından babamın ani vefatlarından sonra ev kullanılmamaya başladı.”

Kullanılmadığı için hasarı büyüyen evin yaşatılmasının babalarını isteği olduğunu söyleyen Hüsnü Pacaçıoğlu, “Zaman içinde kardeşim ve ablamın hisselerini devir aldım. Evimizi restore edebilme hayalimizi gerçeğe dönüştürebilmek için 12 yılımız geçti, sonra restorasyon süreci başladı ve yaklaşık 4 yıl sürdü. Amacımız sadece evi kurtarmak değil aynı zamanda da Safranbolu’ya bir eser kazandırarak sürekli yaşamasını sağlamak oldu” diye konuştu.

Mimari özellikleri dönem özellikleri açısından 18.yy sonu 19. yy başına tarihlenen örneklerin sonunda yapılmış geç dönem özellikleri taşıyan Paçacıoğlu Bağ Evi, düzgün sayılabilecek bir köşe parsel üzerinde bulunuyor. Zemin kat, orta kat ve üst kattan oluşan kare planlı kübik bir kütle düzenine sahip binanın zemin katına çift kanatlı iki kapıdan giriliyor. Kapılar evin sağ ve sol cephelerinde simetrik olarak yer alıyor.

Etiketler

Bir yanıt yazın