Bu da Stadyuma AVM Projesinin Belgesi!

Hevsel Bahçeleri'nin TOKİ ya da başka bir kuruluş eliyle yapılaşmaya açılacağını gösteren belgelerden sonra bu kez de yıkılarak yerine AVM yapılması planlanan Diyarbakır Stadı'na ilişkin, iddiayı doğrulayan bir belge ortaya çıktı.

Hevsel Bahçeleri’ndeki ağaç kıyımının yankıları sürerken, uzun süredir tartışma konusu olan Diyarbakır Stadyumu’na ilişkin planları gösteren belgeler açığa çıktı. DİHA’nın ulaştığı Maliye Bakanı Mehmet Şimşek imzası taşıyan, Bakanlar Kurulu’nda alınan karara dair belge Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanlığı’na tebliğ edilmek üzere hazırlanırken, davalık arsaya ilişkin mahkeme kararı verilmeden, Bakanlar Kurulu’ndan geçmesi dikkat çekiyor.

Diyarbakır Stadyumu için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından hazırlanan söz konusu belgede daha önce Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi tarafından Diyarbakır 3. Daire Mahkemesine dava açıldığı belirtiliyor. Davanın devam etmesine rağmen stadyumun bulunduğu alana ilişkin Bakanlar Kurulu’nun 10.09.2013 tarihli ve 5721 sayılı oluru ile söz konusu alanın ‘Rezerv Yapı Alanı’ olarak belirlendiği görülüyor.

Bakanlar Kurulu’nun Diyarbakır Stadyumu için aldığı kararı Büyükşehir Belediyesi’ne iletilmesi için kaleme alınan belgede “Devletin hüküm ve tasarrufu altında veya hazinenin mülkiyetinde bulunmayan taşınmazlar ile ilgili yazınıza konu hazineye ait taşınmazların 6306 sayılı afet riski altındaki alanların dönüştürülmesi hakkında kanun uyarınca Rezerv Yapı Alanı olarak belirlenmesine hiçbir sakınca görülmemiştir” deniyor.

Her Yer Beton Olacak

Konuya ilişkin konuşan Peyzaj Mimarlar Odası Diyarbakır Şube Başkanı Ferit Tutşi, belgede bahsi geçen maddelerin riskli alanlarının dönüştürülmesine dayalı bir kanuna ait olduğunu belirterek, “Kanunun yasal dayanağı olarak belirlenen bu maddenin temel mantığı çevrenin tamamen ticari amaçlarla kullanılmasının önünü açmak. Belgeye göre Diyarbakır Stadyumu’nun tamamen betonlaştırılacağı anlaşılıyor” dedi. Belgedeki en önemli noktalardan birinin stadyum alanı için ‘haşmaksm’ serbest bırakılması olduğunu belirten Tutşi, “Haşmaksın serbest hale getirilmesi istediğiniz yoğunlukta, yükseklikte kat çıkabilirsiniz anlamına geliyor. Belgede 1/25.000’lik ve 1/5.000’lik nazım imar planlarında şehrin akciğerleri ve nefes alanları olarak tasarlanmış alanlar Bakanlar Kurulu tarafından TOKİ’ye veriliyor. TOKİ de bu alanları betona dönüştürüyor” şeklinde konuştu.

Etiketler

Bir yanıt yazın