Bozuk Kilise Yenileniyor

Marmaris'in Selimiye Köyü açıklarında Kameriye adasında bulunan 1800 yıllık Ortodoks kilisesi onarılıyor. Kilise inanç ve evlilik turizmine açılacak.

Muğla’nın Marmaris ilçesinde, gözde turizm merkezlerinden Selimiye Köyü’nden teknelerle gidilen Kameriye Adası’nda bulunan ve halk arasında ‘Bozuk Kilise’ denilen 1800 yıllık Ortodoks kilisesinin yenileniyor.

Kilisenin ayağa kaldırılması için Hazine ile Orman ve Su İşleri Bakanlığı’na ait arazilerin devri tamamlandı. Marmaris Ticaret Odası (MTO) Başkanı Mehmet Baysal, “Yaklaşık 1 milyon lira ödenekle çevre düzenlemesini yaptığımızda ve kiliseyi aslına uygun onardığımızda Ege’nin ikinci Meryem Anası gibi olacak” dedi.

Marmaris Ticaret Odası tarafından ilçenin doğal dokusu ve deniziyle ünlü Bozburun Beldesi ve Selimiye Köyü arasında kalan, Yunanistan’ın Sömbeki (Simi) Adası’na 11, Rodos’a 25 mil uzaklıkta, teknelerle ulaşılabilen Kameriye Adası’ndaki 1800 yıllık Ortodoks kilisesinin turizme açılması için çalışma başlatıldı. Kültür ve Turizm Bakanlığı’dan İzmir 2 Numaralı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu’nun 1965 yılında 1’inci Derece SİT ilan ettiği Kameriye Adası’nın incelenmesi için müfettiş gönderildi. Mart ayı sonunda çalışmalarını tamamlayan müfettişler, ‘inanç ve evlilik turizmi’ açısından olumlu rapor verdi.

ONARIMI TİCARET ODASI ÜSTLENDİ

Yazışmalar sonunda adadaki Hazine ile Orman ve Su İşleri Bakanlığı’na ait araziler Kültür ve Turizm Bakanlığı’na devredildi. Bozburun Belediyesi tarafından kilisenin çevresi koruma altına alındı. Tüm resmi yazışmaları Bozburun Belediyesi tarafından yapılan ve onarımını Marmaris Ticaret Odası’nın üstlendiği çalışmanın son aşaması Muğla İl Genel Meclis’inden gelecek heyetin fizibilite raporu hazırlayarak ödenek çıkarmasıyla tamamlanacak. Restorasyonun yaz ortasında başlaması bekleniyor.

Marmaris Ticaret Odası Başkanı Mehmet Baysal, onarım izni çıkmasıyla Fener Rum Patrikhanesi ve Yunanistan’ın İzmir Başkonsolosluğu ile temasa geçtiklerini belirtti. Baysal, “Aslına uygun mimari yapılabilmesi için proje bekliyoruz. Muğla İl Genel Meclisi’nin 9 milyon liralık bütçesinden yapılacak fizibilite çalışması sonrası 1 milyon liralık ödenek Bozburun Belediyesi’ne aktarılacak.

Aktarılan ödenek ile kısa süre için çevre düzenlemesi ve aslına uygun onarım yapılacak” dedi.

‘EGE’NİN 2’NCİ MERYEM ANA’SI OLACAK’

Bu yıl sonu veya 2014 turizm sezonu başında projelerini hayata geçireceklerini dile getiren Baysal şunları söyledi: “Marmaris’in turizm destinasyonlarında çeşitlendirilmesini sağlamak istiyoruz.

Ülkemizde ‘inanç ve evlilik’ adı altında ilk faaliyetler 1995 yılında başlatıldı. Yapılan istatistikler, kültür ve inanç turizmi için gelenlerin, deniz turizmi için gelenlerden daha fazla gelir bıraktığını ortaya çıkardı. Muğla ve turistik ilçeleri doğa ve denizin yanı sıra tarihi dokusuyla geniş yelpazeye sahip. Tarihi dokuları ortaya çıkartarak turizmin çeşitlendirilmesi için yenilemeler yapılmalıdır. Marmaris’te ilkini keşfettiğimiz bu kilise onarıldığında Ege’nin ikinci Meryem Anası olacaktır.”

PRENS CHARLES DA ZİYARET ETTİ

Bozburun Belediye Başkanı CHP ‘li Cemil Şener de, Marmaris Ticaret Odası’nın onarım için başlattığı projenin tüm resmi yazışmalarının kendileri tarafından yapıldığını belirtti. Hisarönü Körfezi’nin en güzel noktalarından biri olan Kameriye Adası’na özel tekne ve günübirlik tur teknelerinin uğramadan geçmediğini kaydeden Şener, “Proje tamamlandığında Bozburun ve Selimiye Köyü dünyaca tanınan turizm yerlerinden olacak. Muğla’da bir ilki elbirliği ile gerçekleştirdik” diye konuştu. Şener, tarihi kilise ile adını duyuran adayı, 12 yıl önce İngiltere Veliaht Prensi Charles’ın da ziyaret ettiğini hatırlattı.

Etiketler

Bir yanıt yazın