AVM’YE GİTMİYOR ADETA YAŞIYORUZ

Mayıs sonu itibariyle Türkiye genelinde alışveriş merkezi (AVM) sayısı 310’a ulaştı. 2013’te AVM ziyaretçi sayısının ise 1.6 milyara ulaşması bekleniyor.

Alışveriş merkezlerine (AVM) gitmiyor, adeta yaşıyoruz. AVM kültürü Türk tüketicisi tarafından öylesine benimsendi ki, yatırımcılar da buna kayıtsız kalamadı. Böyle olunca mayıs sonu itibariyle Türkiye genelinde AVM sayısı 310’a ulaştı… Bu AVM’lerdeki toplam kiralanabilir alan ise 8.7 milyon metrekareye çıktı.

Türkiye’deki AVM’lere 2012’de 1.5 milyar ziyaret gerçekleştiğini söyleyen Alışveriş Merkezi Yatırımcıları Derneği (AYD) Başkanı Hulusi Belgü, “2013’te ziyaret sayısının 1.6 milyara ulaşacağını tahmin ediyoruz. Ziyaretçi rakamları yılda yaklaşık olarak yüzde 5-10 oranında artış gösteriyor” dedi.

1.1 milyon metrekare

Belgü, şunları söyledi: “2013’te sektöre yeni açılacak AVM’lerle birlikte 1.1 milyon metrekare daha kiralanabilir alan eklenecek. Böylece toplam ciroların 60 milyar TL’ye ulaşacağını düşünüyoruz.

Sektörün gelişimi, ihtiyaçları doğrultusunda zaman içerisinde artık kendi AVM tanımlarımızı belirleyeceğiz. Bir AVM nasıl olmalı, hizmet kalitesi ne olmalı, shop mix’i nasıl oluşturulmalı, doğru konumlandırma nasıl yapılmalı, kira değerlerinin belirlenme şekli gibi birçok konunun bir standardizasyonun belirlenme ihtiyacı doğacak.”

Ziyaret endeksi giderek artıyor

Alışveriş Merkezi Yatırımcıları Derneği ile Akademetre Research tarafından oluşturulan AVM Endeksi’nin mart ayı sonuçlarına göre, ziyaret sayısı endeksinde, şubat ayına göre yüzde 4.2’lik artış yaşandı. Ziyaret sayısına ait 2013 Mart ayı endeks değeri 99 puan olurken, İstanbul’da 91 puan, Anadolu endeksi ise 111 puana ulaştı.

AVM Endeksi mart ayı sonuçlarını değerlendiren AYD Başkanı Hulusi Belgü, şu bilgileri verdi: “2013 ilk çeyrek verilerini değerlendirdiğimizde ziyaretçi sayılarının 2012 ilk çeyrekle hemen hemen aynı olan seyrini sürdürdüğünü görüyoruz. 2012 ilk çeyreğinden bu yana açılan 21 AVM ile sektöre eklenen 750 bin metrekare yeni kiralanabilir alana rağmen bu rakamların düşmemesi sektörün başarısı.”

Etiketler

Bir yanıt yazın