‘Arenamega’ Değil Türkçe İsim Olsun

İstanbul Küçükçekmece’de yarın Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından açılışı yapılacak gösteri merkezine “Arenamega” adının verilmesi tepkilere yol açtı.

Bilimadamı ve sanatçılar, 35 bin izleyici kapasitesine sahip, Türkiye’nin en büyük kültür ve sanat mekânına Türkçe bir isim verilmesi gerektiğini söylüyor.

Küçükçekmece Belediyesi’nin İstanbul Halkalı’da inşa ettiği ve “Arenamega” adını verdiği Türkiye’nin en büyük gösteri merkezinin açılışı, yarın Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından yapılacak. Sanat, siyaset ve iş dünyasından çok sayıda davetlinin katılımıyla açılacak kültür merkezinin adı tartışma konusu oldu. Başta Türk Dil Kurumu eski başkanı Prof. Dr. Ş. Haluk Akalın olmak üzere yazar ve sanatçılar “Arenamega” ismine tepki göstererek, gösteri merkezine mutlaka Türkçe bir isim verilmesi gerektiğini ifade etti. 70 milyon liraya mal olan ve 704 metrekarelik sahnesi ile Avrupa’nın en büyük gösteri mekânı olan kültür sanat merkezine Yunus Emre, Mevlana, Hacı Bektaş-ı Veli ve Mehmet Akif Ersoy gibi isimler teklif edildi.

Gösteri merkezine “Arenamega” isminin verilmesini yadırgadığını belirten Türk Dil Kurumu eski başkanı Prof. Dr. Şükrü Haluk Akalın, “Kültür değerlerimizi yansıtacak, bulunduğu yerin özelliklerini öne çıkaracak ad verilmesi daha uygundur.” dedi. Başbakan Erdoğan’ın yabancı isimlere yönelik hassasiyet gösterdiğini hatırlatan Akalın, “Böylesine büyük bir merkeze yalan yanlış adlar verilmesi doğru değildir. Yapıyla birlikte kültür değerlerimizi yansıtacak, bulunduğu yerin özelliklerini öne çıkaracak ad verilmesi daha uygundur. “Arenamega” denildiğinde bunun Türkiye’de, Küçükçekmece’de bulunan bir tesisin yeri olduğu anlaşılmıyor. Daha geçenlerde “Central Park” adını eleştiren ve “Şehir Parkı” denilmesi gerektiğini belirten Başbakanımız Sayın Erdoğan’ın bu konuda da duyarlı davranacağına inanıyorum.” dedi.

İnsanların kimlik açısından, kültürel açıdan ortak yaşam alanları ile bir bağlantı kurmak isteyeceklerini belirten sosyolog Prof. Dr. Nilüfer Narlı, “Böyle mekânlara verilen isimler çok önemli. Seçilecek isim Türkiye’nin tarihi ve kültürünü referans alabilir fakat en iyisi kamuoyunun fikrine sunmak, İstanbul’da yaşayanların fikrini almak olacaktır.” dedi.

‘KIYAMET GİBİ BİR İSİM’

Yazar Ahmet Turan Alkan da “Arenamega” ismine “Çok şaşırdım, böyle bir isim tercih edilmesine. Kıyamet gibi bir isim.” sözleriyle tepki gösterdi. Tiyatrocu ve çevirmen Gencay Gürün ise, “Türkiye’de isimlerin Türkçe olması çok daha iyi… Herkes o lafları söyleyemez bile, herkes dil bilmiyor, bilmek zorunda da değil. Çünkü Türkiye’de yaşıyoruz. Anlamlı olmasından önce bu isimler Türkçe olmalı.” dedi. İkitelli Cemevi dedesi Ali Güler ise kültür ve sanat merkezi olacak bir mekâna Yunus Emre, Mevlânâ, Hacı Bektaş-ı Veli gibi Türkiye’ye gönül veren insanların isimlerinin verilmesinin daha uygun olacağını söyledi.

Aziz Yeniay: Değiştirebiliriz

Küçükçekmece Belediye Başkanı Aziz Yeniay, ‘Arenamega’ ismine yapılan eleştirilere cevap verdi: “Böylesine büyük bir alana yapılan gösteri merkezini tanımlarken ‘Arena’ sıfatı ile tanımlanmasının doğru olacağı düşünüldü. ‘Mega’ olmasının sebebi daha büyüğünün olmaması. Türkçe bir isim olması konusunda gayret sarf ettik ama bu manada böyle bir alanı tanımlayabilecek Türkçe bir isim karşımıza çıkmadı. Şu an Arenamega ismi ile açıyoruz ama burayı tanımlayacak Türkçe daha güzel bir isim karşımıza çıkarsa değiştirebiliriz. Bu konuda gelen tekliflere açığız. Bu isimler dokunulamaz şeyler değil, gelen önerilere göre değiştirebiliriz.”

Avrupa’nın en büyük sahnesi

Küçükçekmece Halkalı’da 30 dönümlük arazi üzerinde kurulan gösteri merkezi, kapasitesi ve teknik altyapısıyla uluslararası standartlara sahip bir mekân. Ulusal ve uluslararası nitelikli konser, salon sporları, eğitim ve seminerlere elverişli, çok amaçlı mekânın toplam izleyici kapasitesi 35 bin. Gösteri merkezinin mimari tarzıyla dünya tarihinin önemli miraslarından biri olan “Efes Celsus Kütüphanesi”nin modern bir yorumu olduğunu söyleyen Küçükçekmece Belediye Başkanı Aziz Yeniay, “Uzay çatı sistemiyle oluşturulan kapalı alandaki izleyici kapasitesi 8 bin. Merkezde, 600 araç kapasiteli, 3 katlı kapalı otopark bulunuyor. Arenamega, 704 metrekarelik dev sahnesi ile Avrupa’nın en büyük sahnesi olma özelliğine sahip.” dedi.

Etiketler

Bir yanıt yazın