AMOO’dan Calàbria Caddesi’ndeki Bir Dairenin Yenilenmesi

AMOO | Aureli Mora + Omar Ornaque Arquitectes tarafından yenilenen ev, 1950 yılında Barselona'daki Eixample'nin Nova Esquerra semtinde inşa edilmiş bir binanın ikinci katında yer alıyor. Kat başına 4 daireye sahip olan bina, orta sınıfa hitap ediyor.

Strüktürü taşıyıcı duvarlarla inşa edilen evin sokağa paralel 6 açıklığı ve 4 cephesi, iki ana iki de iç avluya sahip. Katlar, küçük bir tesisatla birleştirilen merkezi taşıyıcı duvarla ikiye bölünmüş. Bir uçtan girilen evin ana cephesi bloğun iç avlusuna bakıyor.

Alanda bir oturma-yemek odası, bir mutfak, iki yatak odası ve bir tuvalet bulunuyor. Toplam alan ise 47,59 metrekare.


Spekülatif dağılımı ortadan kaldırmayı hedefleyen proje ile odalarından biri kaldırılıp merkezi havalandırma avlusunu çevreleyen merkezi bir alan oluşturulmuş.


Merkez etrafındaki dolaşımı sağlayan taşıyıcı duvarda bir payanda önerilmiş ve kalan bölmeler yıkılmış. Taşıyıcı duvar ve verandanın bütünleştiği tuvaleti çevreleyen hacmin, girişin karşısındaki bölmede sürekli bir mutfak ve dolap şeridi önerilmiş.


Sakinlerinin yapısal bir müdahaleyi reddetmesi nedeniyle asgari ölçüde tutulan bir strateji izlenerek projenin benzersiz özelliklerinin çözülmesi sağlanmış. Özellikle ev sahibinin 1.400’den fazla CD ve 1.200 vinil kayıt koleksiyonunun saklanması için özel entegre mobilyalar tasarlanmış.


Malzeme ve renk yüzeyinde dış cephenin kuzeydoğu yöneliminde, döşemeler için sınırlı gelen ışığı yansıtmaya izin veren net bir yüzey tercih edilmiş ve tavanın rengi bir sıcaklık ve konfor unsuru olarak kullanılmış. Kullanılan renk tonu banyonun poligonal hacmine kadar uzanıyor, içeride ortaya çıkan ve belirli noktalara uzanan mavimsi tonla tezat oluşturuyor. Metalik unsurlar, evin sıcak atmosferine kontrast ve nüans katıyor.

Etiketler

Bir yanıt yazın