AMOO Studio’dan Calàbria Caddesi’ndeki Bir Dairenin Yenilenmesi

AMOO Studio’dan Calàbria Caddesi’ndeki Bir Dairenin Yenilenmesi

AMOO | Aureli Mora + Omar Ornaque Arquitectes, 1950 yılında Barselona'daki Eixample'nin Nova Esquerra semtinde inşa edilen ve orta sınıfa hitap eden bir binanın 2. katında yer alan bir daireyi yeniledi.

Kat başına 4 daireye sahip olan bina, indirimli orta sınıf konutlar olarak hizmet veriyor.


Strüktürü taşıyıcı duvarlarla inşa edilen, sokağa paralel 6 açıklığı ve 4 cephesi olan evin, iki ana iki de iç avlusu bulunuyor. Katlar, küçük bir tesisatla birleştirilen merkezi taşıyıcı bir duvarla ikiye bölünmüş.

Bir uçtan girilen evin ana cephesi bloğun iç avlusuna bakıyor.

Geleneksel alanda bir oturma-yemek odası, bir mutfak, iki yatak odası ve bir tuvalet bulunuyor. Toplam alan 47.59 m2.

Spekülatif dağılımı ortadan kaldırmayı hedefleyen proje ile odalardan biri kaldırılıp merkezi havalandırma avlusunu çevreleyen merkezi bir alan oluşturulmuş.

Merkez etrafındaki dolaşımı sağlayan taşıyıcı duvarda bir payanda önerilmiş ve kalan bölmeler yıkılmış.

Taşıyıcı duvar ve verandanın bütünleştiği tuvaleti çevreleyen hacmin, girişin karşısındaki bölmede sürekli bir mutfak ve dolap şeridi önerilmiş.

Sakinlerinin yapısal bir müdahaleyi reddetmesi nedeniyle asgari ölçüde tutulan bir strateji izlenerek projenin benzersiz özelliklerinin çözülmesi sağlanmış. Özellikle sahibinin 1.400’den fazla CD ve 1.200 vinil kayıt koleksiyonunun saklanması için özel entegre mobilyalar tasarlanmış.

Malzeme ve renk yüzeyinde dış cephenin kuzeydoğu yöneliminde, döşemeler için sınırlı gelen ışığı yansıtmaya izin veren net bir yüzey tercih edilmiş ve tavanın rengi bir sıcaklık ve konfor unsuru olarak kullanılmış.

Kullanılan ton banyonun poligonal hacmine kadar uzanıyor, içeride ortaya çıkan ve belirli noktalara uzanan mavimsi tonla tezat oluşturuyor. Metalik unsurlar, evin sıcak atmosferine kontrast ve nüans katıyor.

Etiketler

Bir cevap yazın