Kopenhag’a Yeni Bir Bisiklet Köprüsü

“Bisiklet dostu şehir” olarak bilinen Kopenhag’ın bisiklet köprülerine bir yenisi daha eklendi.

Fotoğraflar: Rasmus Hjortshøj

WilkinsonEyre tasarımı olan Lille Langebro, belediye binasının bulunduğu kıyı şeridini Langebrogade Rıhtımı üzerinden Christianshavn bölgesine bağlıyor.

5,4 metreyi bulan yüksekliği ile köprü, teknelerin geçişine uygun olarak tasarlandı. Yedi metre genişliğindeki köprünün üç metresi yayalara, dört metresi ise çift şeritli olarak bisikletlilere ayrıldı. WilkinsonEyre tasarımı köprünün mühendislik projesi, BuroHappold tarafından yürütüldü.

Tasarım, üç temel fikir etrafında şekillendi: ilk aşamada Christianshavn kıyı şeridi ile bütünleşebilmesi için köprüde zarif bir viraj oluşturuldu. Ardından strüktürün iki yanındaki kanatlar ile gün ışığına kontrast oluşturacak gölgeli yüzeyler yaratılarak köprünün çeperleri vurgulandı.

Üçüncü aşamada ise deniz trafiği düşünüldü ve köprünün bu kıvrımlı profili, köprü ayaklarını merkez alarak dönebilen iki ayrı platforma ayrıldı.

Çelik iskeletin beyaza boyandığı köprüde, yol boyunca yayaları ve bisiklet sürücülerine akşam karanlığında yardımcı olarak bir aydınlatma sistemi oluşturuldu. Ayrıca köprünün iki kanadının üst yüzeyleri aydınlatıldı ve bu estetik dokunuş ile köprüye iki yakayı bağlayan bir kurdele görünümü kazandırıldı.

Görseller: WilkinsonEyre
Etiketler

Bir yanıt yazın