EXPO 2023 Kahramanmaraş’ta Düzenlenecek

Kahramanmaraş, “Doğa Dostu Şehir ve Duyarlılık” ana temasıyla EXPO 2023’e hazırlanıyor...

Uluslararası Bahçe Bitkileri Üreticileri Birliği AIPH’in genel kurulu, oy birliği ile Expo 2023 Kahramanmaraş’ı onayladı. 56 ülkenin geleceği ve merkez Onikişubat İlçe Belediyesi’nin ev sahipliğinde 21 Nisan-31 Ekim 2023 tarihleri arasında gerçekleşecek Expo 2023 Kahramanmaraş’ın tanıtımı, Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’nin katıldığı törenle yapıldı.

Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası fuaye salonunda yapılan tanıtım toplantısında konuşan Expo 2023 Kahramanmaraş’ın ev sahibi Onikişubat Belediye Başkanı Hanefi Mahçiçek, Expo 2023’ün ana temasının ‘Doğa Dostu Şehir ve Duyarlılık’ olduğunu söyledi.

Tarım ve Orman Bakanı Pakdemirli Expo 2023’ün katkılarını şu sözlerle anlattı: ”21. yüzyılın temel sorunlarından biri, küresel çapta giderek yayılan kentleşme olgusudur. Artan nüfusla doğal alanların imara açılması ve tamamen insan ve üretim odaklı mekân tasarımı, dünyamızın geleceğini tehdit etmektedir. Expo 2023 Kahramanmaraş’ın ana teması, bu yüzden “doğa dostu şehir ve duyarlılık” olmuştur. Bu vesile ile inşallah, Kahramanmaraş’a, 40’tan fazla ülkeden yatırımcı ve turist gelecek. Bu fuara yurtiçi ve dışı olmak üzere; toplamda 2 milyon ziyaretçinin gelmesi beklenmektedir. Bilgi, deneyim ve paylaşım güçtür. Bu bağlamda expo, inşallah Kahramanmaraş’a saygınlık kazandıracak ve değer katacaktır. Kahramanmaraş, bu vesileyle dünyaya açılacak ve her anlamda gelişme imkânı bulacaktır. Kahramanmaraş, yine bu vesileyle kültürel, tarihsel varlıklarını da tanıtmış olacaktır.”

AK Parti Kahramanmaraş Milletvekili ve Genel Başkan Yardımcısı Mahir Ünal ile Kahramanmaraş’ın merkez ilçesi Onikişubat’ın Belediye Başkanı Hanefi Mahçiçek’in girişim ve öncülüğünde gerçekleşen adaylık başvurusu, Uluslararası Bahçe Bitkileri Üreticileri Birliği, AIPH’in İtalya’nın Padova şehrinde geçtiğimiz Eylül ayında gerçekleşen Genel Kurulu’nda oy birliği ile kabul edilmiş ve EXPO 2023 Kahramanmaraş’a kazandırılmıştı..

Kırktan fazlası ülke olmak üzere, uluslararası kurum ve kuruluşlarla birlikte 150’ye ulaşan kurumsal katılımcının beklendiği etkinliği yerli ve yabancı 1.85 milyon ziyaretçinin gezmesi planlanıyor. 

Onikişubat Belediyesi rekreasyon projesi çerçevesinde, halen inşa faaliyetleri devam eden, Hasancıklı Mahallesinde, Menzelet ve Sır Barajı civarındaki 747 bin metrekarelik bir arazi EXPO alanına dönüştürülüyor. İlgili alan EXPO’dan önce şehrin en büyük ve modern rekreasyon alanı olarak tasarlanıp, planlama ve inşa faaliyetleri başladığı için EXPO 2023 Kahramanmaraş’ın son derece ekonomik ve verimli olması öngörülüyor.

Yalnızca Kahramanmaraş için değil, bölge ve Türkiye için de bir çekim merkezi olarak planlanan EXPO 2023 alanında; kültür ve kongre merkezi, aqua park ve lunapark, doğa müzeleri başta olmak üzere çok çeşitli spor ve etkinlik üniteleri ile 68.700 metrekarelik devasa bir gölet ve 220.000 metrekareden fazla yeşil alan bulunacak..

Ana tema olarak; “Doğa Dostu Şehir ve Duyarlılık” başlığının belirlendiği EXPO 2023’ün alt temaları olarak ise; “Çocuklar İçin Doğa Temelli Eğitim”, “Kentsel Dönüşümün Biyofilik Tasarımı”, “Şehir Bahçeciliği ve Yerel Gıda”, “Daha Yeşil, Daha Sağlıklı, Daha Mutlu” ve “Sadeliğin Hikmeti” başlıkları seçildi.. Ana tema ve alt temalar; 21. Yüzyılın giderek büyüyen şehirleşme ve refah sorunlarına karşı yeryüzündeki hayatın korunmasını ve insanlığın daha yaşanılır, daha mutlu bir geleceğe olan inancını yansıtmayı hedefliyor.

Etiketler

Bir yanıt yazın