Mimarın Bilmesi Gereken Programlar

Programlar ikiye ayrılıyor mimari programlar ve mimari olmayan programlar.

Mimari Programlar

Programlar ikiye ayrılıyor mimari programlar ve mimari olmayan programlar. AutoCAD mimarların çok sık kullandığı hatta en çok kullandığı çizim programlarından biridir ama mimari bir program değil. Yaygın kullanılan iki boyutlu bir çizim programı sadece. Aynısını 3ds Max, SketchUp için de söyleyebiliriz mimarlar çok kullanır ama mimari program değiller.

Peki mimari program ne demek? Yapı elemanlarını tanıyan program demek. Ahmet Turan Köksal ile Tasarım Felsefesi isimli serimizde de konuştuk bu konuyu. AutoCAD’de çizdiğim kapıyı layera taşıyıp, blokluyorum ve buna kapı diyorum. Bunu yalnızca teknik çizimi bilen kişiler olarak biz biliyoruz, Autocad’in bu konuda farkındalığı yok. Ancak Revit ya da mimari program kapının kapı olduğunu, duvarın duvar olduğunu biliyor. Kapıyı duvar dışında başka bir yere koyamayacağını biliyor. Zemin kata çatı çizmek istediğinde seni uyarıyor çünkü çatının ne olduğunu zemin katın ne olduğunu biliyor, aynısını autocad için söyleyemiyoruz maalesef.

Mimari Programların Gelişimi

Sektör artık çok değişti, çok gelişti. Önceden iki boyutlu çizim ile yani plan kesit görünüş ile yapı ifade ediliyordu. Sonra yapıyı daha iyi ifade etmek için aksonometrik çizimler yapılmaya başlandı ama onlar da iki boyutlu çizim sınıfına giriyor. Bu da yetmedi, 3ds Max en bilindiği olan SketchUp, Revit vb üç boyutlu programlar devreye girdi hatta o da yetmedi, daha gerçekçi görmek istendi ve Vray, Lumion, Corona konuşuldu. Şimdi iş üç boyuttan da çıktı artık dört boyutlu, beş boyutlu, altı boyutlu tasarım konuşuluyor.

Mimari Programlar

Mimari programlara çok örnek sayabiliriz. Revit, Archicad, Allplan, Vectorworks…

Ne olursa olsun bir mimari programın kesinlikle öğrenilmesi gerektiğini düşünüyorum.

Peki hangisini öğrenmeliyim?

En kolay hangisine ulaşıyorsanız onu öğrenin.
Hangisini kolay öğreniyorsanız onu öğrenin.
Arkadaşlarınız hangisini kullanıyorsa onu öğrenin.
Çünkü hepsinin temel mantığı aynı bir tanesini öğrenince diğerini çok daha rahat öğrenebilirsiniz.

Benim şahsi tavsiyem Revit olur. Sebebi daha yaygın olması ve Autodesk’in bir ürünü olması. Hangi firmaya ait olduğu bizim için önemli çünkü AutoCAD ve 3ds Max’de Autodesk’in ürünleri. O yüzden kendi ürünleri arasındaki uyumluluk çok daha iyi.

Dünyada iki boyutlu çizim programları arasında autocad hakim pazar. 3 boyutlu çizim programları arasında da 3ds Max hakim pazar. Dünyada en yaygın kullanılan programlarla uyumlu olması sizi de evrensel yapar. Bu sebeplerden dolayı Revit kullanımı daha yaygın. daha yaygın olması da şu avantajı sağlıyor, bir sorunla bi problemle karşılaştığınızda daha fazla kaynak bulabiliyorsunuz. Öğrenmek istediğinizde de daha fazla eğitim kaynağı bulabiliyorsunuz.

2D Çizim Programı

Her ne olursa olsun isterse devri geçmiş olsun isterse okuduğunuz okulda, çalıştığınız şirkette hiç kullanılmasın. İki boyutlu teknik çizimlerde dünyada en yaygın kullanılan CAD programını her mimar bilmeli. CAD dediğimiz şey computer aided design bilgisayar destekli tasarım. yani iki boyutlu bilgisayar destekli tasarım yaparken, Japonyaya da gitseniz Amerikaya da gitseniz autocad ile derdinizi anlatabilme lüksünüz olur. İstediğiniz kadar BIM, Revit, Archicad bilin; SketchUp’ta Max’te imalat şemaları hatta animasyonları yapın. İşin sonunda alüminyum doğramacı, imalatçı, üretici; CNC tezgahına dwg’yi verecek.

3D Çizim Programları

Sıra üç boyutta. Bir mimar günümüz mimarlık sektöründe bilgisayarlar bu kadar her şeye her yere hakimken kendi fikrini tasarımını, düşüncesini üç boyutlu olarak ifade edebilmeli diye düşünüyorum. El çizimiyle kendini ifade edenleri saygıyla alkışlıyoruz tabi ama bilişim çağında iş üreten bir mimar bilgisayar ile de kendini üç boyutlu olarak ifade edebilmeli. Üç boyutlu çizim programlarını ikiye ayırıyorum modelleme ve render programları olarak.

Modelleme

İki boyutlu çizim programları arasında hakim pazar nasıl AutoCAD dediysek, üç boyutlu çizim programları arasında da bir dönem popülerliği azalsa da hala 3ds Max en yaygın üç boyutlu modelleme programı diyebilirim. Ancak AutoCAD’de olduğu gibi olmazsa olmaz modelleme programı 3ds Max diyemem. Çünkü kendisi modelleme anlamında özellikle mimari modelleme anlamında çok hantal ve işler öyle bir noktaya gitti ki artık modelleme programlarının bi önemi kalmadı desek çok yanılmış olmayız önemli olan render programları oldu. O yüzden bir sürü mimari modelleme yapabileceğiniz program sayıcam içlerinden hangisi kolayınıza geliyorsa onu öğrenebilirsiniz önemli olan render programı bunu tekrar belirtmek istedim.

3d Max, Sketchup, C4D, Revit, Rhino, Autocad 3D gibi bir çok şey sayabiliriz. Benim bunların arasından mutlaka öğrenilmeli sıralamam şu şekilde;

1-) Revit. Çünkü Revit’in bir çok kullanım amacı var. 3ds sadece bunlardan biri. Diğer özelliklerini kullanmasanız, sadece mimari modelleme anlamında bile diğerlerine göre net bir şekilde daha hızlı olduğunu söyleyebilirim

2-) SketchUp çünkü özellikle kütle modellemeyi bu kadar hızlı yapan başka program yok. Elbette derinine inerseniz çok detaylı bir program ama ben derine inmek istemiyorum derseniz 3-5 komut ile çok rahat modelleme yapabilirsiniz, öğrenmesi çok kolay. Fikrinizi hızlı bir şekilde ifade etmek için bulunmaz nimet. Ayrıca Sketchup’da 3D Warehouse gibi ücretsiz harika bir depo var. Mutlaka bakmanızı tavsiye ederim.

Bana göre bu ikisini bilmeniz 3D modelleme anlamında yeterli. 3 numaraya yazacağım aday sayısı fazla. Rhino’yu da yazabiliriz, Archicad ya da türevi bir şeyi de yazabiliriz ama 3 numaraya 3ds Max’i yazmazsam çok ayıp olur. Onun avantajı da corona renderer gibi render motorlarına sahip olması yine de çok yaygın olduğu için 3 numarayı 3ds Max’e verelim

Modelleme kısmını toparlayalım Revit ve SketchUp sizin modelleme ihtiyacınızı fazlasıyla karşılayacak ama sektöründe kas hafızası gibi Max hafızası var, sektörde bilinirliği devam ettiği için opsiyonel olarak Max’i de öğrenmenizi tavsiye ederim tabi.

Render

Gelelim 3D programlarından render için gerekli olanlara. Bana en çok sorunun bu konuda geldiğini söyleyebilirim. Vraya gerek var mı? Lumion mu öğreneyim, Twinmotion mı? D5 diye bir şey çıkmış gördün mü vs

Şimdi render için hiç kafa karıştırmadan direkt olarak Lumion ve Corona Renderer’ı tavsiye edeyim.

Bir mimarın Lumion’u ya da en azından Lumion türevi bi GPU render programı bilmeme ihtimali günümüz dünyasında yok. Render programları ikiye ayrılıyor, CPU render ve GPU render olarak. Temel olarak tavsiyem şu; bir GPU, biri CPU render programı öğrenmeniz. hatta öğrenciyseniz bir GPU render programı bile yeterli

GPU render programı dediğimiz; Lumion, Twinmotion, D5, Caos Vantage vb
CPU render programı dediğimiz: Vray, Corona vb

Lumion ve benzeri bir programı neden kesinlikle öğrenmeliyiz derseniz sebebi şu,

Çok hızlı render alması, tam performanslı çalışmasa da “Real Time Render” dediğimiz gerçek zamanlı render alabilmesi ve hızlı render aldığı için animasyon yapımının kolay olması diyebiliriz. Öğrenciyken de iş hayatında da mimarlık işlerinde hız olmazsa olmazımız olduğu için bu bizim vazgeçilmezimiz oluyor, en azından olmalı.

CPU render programıyla yani Vray ve Corona ile birkaç saat süren bir kare render, Lumion ile bir kaç dakika. Bu süre olarak inanılmaz bir fark.

Benim tavsiyem GPU render programları arasından kesinlikle Lumion. Özellikle öğrenciler Lumion öğrenmeli. Çünkü okul bittikten sonra sektöre girdiğinizde Twinmotion’un D5’in vb programların o kadar da karşılığı olmadığını görüyoruz.Lumion GPU render programları arasında daha bilindik.

Peki bu kadar GPU renderı, Lumionu övdükten sonra neden git bir de CPU render yani Vray ya da Corona öğren diyorsun derseniz hemen açıklayayım.
Animasyon ve dış mekan renderlarıı Lumion’dan kolay ve çok hızlı bir şekilde hallediliyor.
Ancak ray tracing denilen özelliğin Lumion’da olmamasından dolayı iç mekan renderlarnda istediğiniz başarıyı yakalayamıyorsunuz. Doğal ışık alan bir mekansa bir nebze yine kurtarıyor ama tamamen yapay ışıklarla aydınlatılan bir iç mekanda maalesef Lumion çok plastik kalıyor.

O yüzden özellikle iç mekan renderlarında tavsiyem CPU render yani Vray ya da Corona. Benim tercihim Corona olur. Çünkü Corona Vray’in gereksiz tüm özelliklerinden arınmış bir hali gibi ve öğrenmesi çok basit. O yüzden benim render programları arasında tavsiyem Lumion ve Corona, öğrenciler sadece Lumion öğrense de olur.

Ek Programlar

Resim ve video düzenleme programı da bilmeniz çok önemli.

Pafta oluşturma, post prodüksiyon vb işlemler için photoshop olmazsa olmaz resim düzenleme aracımız.

Video düzenleme için Premiere Pro bu işin en popüleri tabi ama benim tavsiyem Camtasia olacak. Video kaydı almanıza da yarayan Camtasia da basit kurgular yapmak, yazı geçişleri, efekt eklemek gibi işlemler çok rahat yapılıyor. O yüzden video düzenleme aracı olarak benim tavsiyem Camtasia.

Şimdi olmazsa olmaz listemizi toparlayalım, tabi bu listeyi ben kendime göre derliyorum.

Bunların haricinde Word, Excel, Power Point gibi çok detaylı seviyede olmasa da herkesin bilmesi gerektigi kanaatindeyim.

Ne İstediğini Bilmek

Sektöre göre, bana göre bir mimarın bilmesi gereken programları söyledim ama bir kere her şeyden önce hangi alana yönelmek isteyeceğinizi belirlemeniz lazım. Ona göre öğrenmeniz gereken programlar çok farklılık gösterecek. Örneğin tasarımcı mimar mı olacaksınız yoksa şantiyeci mimar mı?

Soru bu kadar basit de değil tasarımcı olacaksan, ne tür tasarımlar yapacaksın ona göre yazılım dili bile öğrenmen gerekecek. Çünkü parametrik tasarım yapacaksan Python bilmen gerekir ya da 3D tasarımcı mı olacaksın ona göre texture için post prodüksiyon için farklı programlar kullanılacak. Yapı bilgi modellemesi BIM ile mi ilgileneceksin, orada ne yapacaksın? Modelci mi olacaksın yoksa maliyet kısmında mı çalışacaksın? İmalat resimlerini kim çıkaracak? Yoksa yönetici olup tüm orkestrayı yönetmek mi hedefin?

Tüm bunları kafanızı karıştırmak için söylemiyorum uygulama projesinden, iç mekana, şantiyeye; tasarımdan restorasyona, üç boyutlu modellemeden BIM yani yapı bilgi modellemesine kadar çok alan var. Neyi sevdiğinize ne kadar erken karar verirseniz o alana yoğunlaşıp o alanda uzmanlaşmak için o kadar fazla vaktiniz olur. Örneğin restorasyonda taşları tek tek derzlerine, aldıkları hasarlara göre çizmeyi aklım almıyor nasıl bu kadar uğraşılır diyorum hiç bana hitap etmiyor. Ama uygulama projesi çizerken tuvalet fırçasının koyulacağı yere kadar çiziyorum bir başkası için de bu akıl almaz gelebilir.

Takipçilerimizden biri instagram üzerinden mesaj attı. Henüz öğrenci olduğunu, mimarlık okuduğunu ama bırakmayı düşündüğünü söyledi. Biraz sohbet edince Rhino’yu kullanmayı sevdiğini ve fütüristik tasarımların ilgisini çektiğini öğrendim. Yat tasarımının bu becerilerine uygun olduğunu düşünüp yat tasarımını araştırmasını tavsiye ettim ve hoşuna gitti, ilginç geldi. Tüm bunlardan gözünüzü korkutmak için değil, fikir sahibi olmanız için bahsediyorum. Bunlar biraz uzmanlık alanına giriyor ama bir konuda uzmanlık olmaksızın temel olarak bütün mimarların bilmesi gereken bir şeyler yok mu? Elbetteki var onu da liste olarak sunduk.

Etiketler

Bir cevap yazın