Ekin Yıldız

https://www.instagram.com/reel/C4BTqYHrGnb/

Sait Onur Edeş

DUYURU "Kıyı" konulu 2024 yılı Ziya Tanalı Ödülleri Ulusal Öğrenci Mimari Proje Yarışması'nın ödül miktarları aşağıdaki gibi yeniden düzenlenmiştir. 1. lik ödülü 22,000 TL 2. lik ödülü 12,000 TL 3. lük ödülü: 10,000 TL Tüm yarışmacılara başarılar dileriz. Ziya Tanalı İnisiyatifi

ZEYNEP TOSYALIOĞLU

Merhaba projenin etiket ve künye kısmına ekibi ekleyebilir misiniz? Zeynep Nur Tosyalıoğlu Zehra Nur Özcan Mualla Kansızgündüz

Can S. Arat

Fas'taki Hassan II Camii'sine kadar olan kısmı okudum. Oraya kadar çok hak verdiğim yerler de oldu. Ama gidip gördüğüm Hassan II Camii için basitçe çok çirkindir denmesi komiğime gitti. Peki neden ? Neye göre kime göre ? Nasıl ? Evet, özellikle ana girişten girilince bir acayip boşluk var uçsuz bucaksız gibi, sanki ölçeği abartılmış, insanlar değil de arabalar için yapılmış gibi bir eleştiri olabilir. Ama camiinin kendisi son derece büyük olmakla birlikte aynı ölçek sorunsalını yaratmadı bende. Fas'taki en iyi zanaatkar ustaların elinden çıkan detaylar vardı camiinin muhtelif yerlerinde. Ayrıca kordon boyundan da uzaklara gidildiği halde bariz şekilde simgesel olarak öne çıkan bir camiidir. Yani çirkin denilip geçilebilecek bir camii de değil özetle. Bizim Çamlıca ile falan da ne konum ne estetik açıdan bence pek karşılaştırılabilir değil. Tek benzerlikleri ölçek olarak büyük olmaları herhalde...

Mete

Yeditepe mimarligin yaz okulu haric yillik ucreti kdv haric 295.000TLymis bence ozel unide okuyup bu yarismaya katilip da kendini yoran pek olmaz. 2 yilik turizm okuyup Autocad bilenler yapabilir belki. Benim bir arkadas Besiktasta Autocad kursuna giderken kursta oyle insanlara rastlamis onlar katilsin yarismaya. Bu arada sekuler beyaz yakalilar artik cocuklarini yurtdisina gonderiyor burada ozelde okutacagina gelismis ulkede cocuklarini okutuyorlar. Hemen hemen ayni fiyata denk geliyor.

Cassius Silpius

Yarışmaya arazi olarak seçtiğiniz "Antakya Meclis Vali Rahmi Doğan Kütüphanesi ve arkasındaki Antakya Konağı arazilerinin birleşimi" (yapıların isimleri dahi doğru değil!) olarak tanımladığınız alan üzerinde yıkılsa dahi restore edilmesi gereken /ve halihazırda çalışmaları süren tescilli kültür mirası yapılar bulunmakta. Fikir üretmek için koca şehirde başka alan bulunamadı mı acaba? Tescilli kültür varlığı veya tescilsiz geleneksel yapı/dönem yapısı bulunan arsalar korunmalıdır. Bu alanlar üzerinde yapıları yok kabul edip herhangi bir üretime konu etmek dahi kabul edilemez. Mimarlık ve mühendislik öğrencileri eğitim süreçlerinde korunması gereken alanlar ve kent suçları konusunda da farkındalık kazanmalıdır. Hocalarımız ve kurumlarımız ise aksi yönde fikir yarışması olsa dahi üretimde bulunmaya devam ettikleri sürece bunun gelişmesini beklemek anlamsız. Bu yarışmayı esefle kınıyor ve protesto ediyorum! Umarım hiç kimse katılmaz.

Eda a

Boğucu denecek kadar kasvetli

taner doger

renderlar hangi yapay zeka aracı ile alındı, öğrenmemiz mümkün mü?

ystyron trist

O mesleğin adı "iç mimar" değil zaten "içmimar". Acaba arasında ne gibi farklar olabilir? Mesela TDK'nin "bitişik yazılan birleşik kelimeler" kurallarına bakabilirsiniz ya da İÇMO ile konuşun. Mesleğin isimlendirilme süreci yurtdışından farklı bir şekilde gerçekleşmiş durumda. O nedenle düz mantıkla İngilizce'den direkt çeviri, düz mantık hatalarını da beraberinde getirir. Mimarlık bir bütündür, içi dışı olmaz zaten. Ama bu farklı bir meslek dalını da, bilgi eksikliğinden ötürü yok saymayı beraberinde getirmez.

olog the troll

Tasarımda fena olmayan detaylar var, plan kurgusu da fena görünmüyor ama kütle etkisi ve bağlamla kurduğu ilişki oldukça nezaketsiz ve inceliksiz.

taner doger

Kahramanmaraş İl Özel İdare Binası'na haksızlık ettik ya, keşke yıkmasaydık.

ystyron trist

Sn. Özer, Mimar Sinan üzerinden toplumu bu şekilde eleştirmek düşündürücü doğrusu. Günümüz mimarlarının, Sinan'ın mesleki bilgisine mazhar olduğunu mu iddia ediyorsunuz? "Toplum" gözlerini etrafında gezdirdiğinde sizce Sinan niteliğinde yapılarla mı karşılaşıyor? Türedimimarlık bölümleri sizce Sinan gibi "master of building" tanımında kişiler yetiştirebiliyor mu? Mimarlar kendini topluma, işbirliğinde bulunduğu farklı disiplinlere hatta ve hatta kendi meslektaş adaylarına ne kadar anlatabiliyor? Bu soruların cevapları Ay kadar gerçek, Güneş kadar keskinken, sizce de sorunun toplumda olduğunu düşünmek abesle iştigal değil midir? Toplumun anlayamamasının nedeni biraz da mimarların anlatamamasından kaynaklanıyor olabilir mi? Ortada mimarlık adına büyük söylemler varken, iş söylemlerin somutlaştırılmasına geldiğinde, toplumun niteliksiz mimarlık ile karşılaşması kimin suçudur? Ziya Paşa'dan bir terkib-i bend ile sözlerimi noktalamak isterim, "Ayînesi iştir kişinin lâfa bakılmaz Şahsın görünür rütbe-i aklı eserinde" Saygılar.

Özgür Savaş Özer

Sinan gibi bir mimarımız var fakat toplum hala mimarın ne iş yaptığını bilmiyor.

Beytullah Suiçmez

Üniversite final ödevimi tamamlayabilmek için otelin yapımında kullanılan teknikle ilgili bir bilgi alabilir miyim?

mehr wid

iyi duzeyde alan kullanımı ve genel kitleden kabul gorebilir bağlantı halkası.gerçekten iyi bir tasarım.

mehr wid

dikkatleri urunlere odaklandıran bir tasarım diyelim.aslında duz ve odaklandırıcı bir tasarım dır ve yanısıra eklenecek bir yanı yok gibi.teşekkurler.

mehr wid

continental gibi bir markanin muthiş seçimini dikkate almak gerekirse,HENN gibi saygin bir tasarimci ve elde edilen harika sonuç aslinda bu gurup gibi buyuk markalarin başari sırrını ortaya koyuyor. muthiş bir tasarim ve çok iyi bir baglanti kuruluşu ve sirkulasiyonu goze çarpiyor.gerçekten cok iyi.

Ahmet Turan Köksal

Sadece su damlalarından tablo gibi görüntüler çıkartabilen bir adamdam şahane bir final... Anlayana "...mimarlık gönüllüleri ya da bir çok mesleğin gönüllüleri için çok önemli bir yol ayrımıdır. Her iki yolda da ödenmesi gereken çok büyük bedeller vardır, mimarlığınızla, kişiliğinizle, yaşam tercihinizle…

Aziz Cumhur Kocalar

Başkent Ankara aslında tüm tarihi ve doğal çevreleriyle birlikte sadece böyle bir köşeye sığdırılamayacak kadar şanlı ve gururla dolu bir geçmişe sahipti. Halbuki giderek oluşan kültürel (tarihi arkeolojik katmanlar vs.) ve doğal (göller, vadiler vs) kayıplarımızın öncelikle Ankara olmak üzere tüm şehirlerde gecikilmeksizin telafi edilmesi gerekiyor. Uzak geçmişteki fedakarca ve özenle çalışan akademik kurulların yeniden canlandırılması ve özenle işletilmesi şart, ancak o da yeterli değil. Bu koruma yükünün ve sorumluluğunun da kurullara artık sadece doğru ve yetkin uzmanların seçilmesi yoluyla yani akademik ağırlığın belirlenip arttırılarak muhafaza edileceği bir yolda verilmiş olması beklenir. Bu anlamda kurulların iç yapısının ve üye katılım niteliğinin hızla yeniden yapılandırılması gerekiyor. Tüm varlıklarımızın ve kıymetli eserlerimizin değerli uzman öğretim üyelerince kalıcı ve çok daha etkin bir karar sistematiği içinde korunması gerekiyor. Bu tür eksiklikler, alınan kararlarda son derece emsal büyük bir önem taşıdığı için ancak kusursuzca ve gecikmesiz bir şekilde işleyen yeni bir uzman kurul seçilim sistemi oluşturularak beklenilen koruma sağlanabilir. Bu tür akademik ağırlığı belirgin olan kurulların altında ve sürekli artan derinliği olan bilimsel metodik bir yolda varlıkların kontrol altında korunmaları oldukça büyük bir önem taşıyor. Her geçen gün yaşanan ve açıkça görünen kayıplar arttığı için bu akademik ağırlıklı kurumsal sorumluluk artık giderek belirgin bir boyut kazanmış ve çok daha fazla ön plana çıkarak, mevcut uygulmalar yer yer sürekli eleştiri alır durumda kalmıştır. Tüm varlıkların ilgili uzmanlarca özenle korunması için karar sistematiğinin işleyişine önem verilmesi ve ülkemizdeki bilinmeyen zenginliklerin ehliyetsiz ellere teslim edilmemesi dileğiyle...

Aziz Cumhur Kocalar

Ankara için yitirilen Cumhuriyet dönemi mirası üzücü bir boyutken, Ankara Kalesi ise artık nispeten korunmuş bir odak ve çekim noktası olmaya başlıyor. Tabi bunda değerli akademik katkıların rolü oldukça büyük, Prof. Dr. Mehmet Tunçer hocamıza tüm çabaları için teşekkür ederiz.