Mimarlık Dünyayı ve Zamanı Yeniden Keşfetmek Gibi

Alldesign'ın konuşmacılarından Porsche Müzesi'nin mimari Elke Delugan Meissl ile futuristik mimari ve dinamizm üzerine bir söyleşi gerçekleştirdik.

Derya Gürsel: Çalışmalarınızda dinamizm en çok öne çıkan kavram. Fakat siz her zaman tek parametrenin bu olmadığının altını çiziyorsunuz. Peki tasarımlarınızı yönlendiren diğer faktörler neler?

Elke Delugan Meissl: Bizim için hedefe yönelen ve titiz bir tasarım sürecinde, gelecek kullanıcıların mekansal algılarını çözmek öncelikli amaç. Tasarım süreci aslında tamamen geleceğin kullanıcılarının mekansal algılarıyla alakalı. Hız ve dinamizm ise iç mekan organizasyonun, ilişkilerin ve mekansal zonlamaların bütünlüğünun sağlanmasında rol alıyor. Yine de bizim mimari söylemimiz sistemin doğal bir parçasıymış gibi doğayla doku oluşturan bir yapıyı çağrıştırıyor.

DG: Bugünkü sistem diyorsunuz ama tasarım anlayışınız adeta geleceğin bir yansıması gibi. Hatta bir söyleminizde “zamansız formlar” yaratmayı denediğiniz de belirtmiştiniz. Bu bugün var olanla ilgilenmediğiniz anlamına mı geliyor?

EDM: Tam olarak değil. Zaten her tasarım süreci var olanı araştırmak ve analiz etmekle başlıyor. Mimarlık da dünyayı ve zamanı yeniden keşfetmek gibi. Bu bizim şimdi ve gelecekteki mimarlık ile sosyal yapı arasındaki günlük yaşam ilişkisini değerlendirebilmemiz için sosyo ekonomik yapı dinamiklerini iyice anlamamız gerektiği zorunluluğunu getiriyor.

DG: Peki bunu nasıl sağlıyorsunuz? Geleneksel ile geleceği benzersiz formlarda bir araya getirmeyi?

EDM: Bizim işimizin bugünün yansımalarını alıp, sürekli değişen yaşam koşullarınızda, geleceğe adapte edebilmek. Projelerimiz, kültürel ve sosyal ilişkileri odağına alarak yaratıcı, deneysel konseptler geliştirmeyi ve ideal kullanımı bulmayı amaçlıyor.


Porsche Müzesi

DG: Peki şöyle diyelim. Sizin için her zaman moda olan modern olana karşı mı? Mimari trendleri nasıl yorumluyorsunuz?

EDM: Benim çağdaş mimarlıkta farkettiğim en tartışmalı eğilim dekoratif ve ikonografik bina yapma (yaptığını sanma) eğilimi. Bu çeşit çeşit ben-merkezci ve kendi temsilini ortaya koyan kentsel parçalar sosyal, ekolojik ve ekonomik eğilimleri red eden bir mimari reaksiyon gibi. Şüphesiz ki bu gelişmenin karşısında duracak bir hareket gerekiyor.


Erl Winter Festival Hall

DG: Son sorumuz Delugan Meissl Associated Architects ile ilgili. Ofisiniz bundan sonra da sınırları zorlamaya devam edecek mi? Gelecek planlarınız neler? Devam eden projeleriniz?

EDM: Öyle olmasını çok arzu ederim tabii ki. Ofisimizin devam eden projeleri arasında Almanya’da bir konut, Viyena’nın en büyük cenaze evi ve 2 büyük kültür merkezi: Erl’de Inter Festival Hall ve 2012’de hizmete girecek EYE Film Institute var. Henüz planlama aşamasında olanlar ise Viyena’da ki konut ve yaşlı bakım merkezi projesi. Bir de tabi mutlulukla belirteceğim, kazandığımızHyundai’nin uluslararası kuramsal kimlik yarışması var. Bundan sonra markanın mekansal yapılanmalarında bizim imzamız olacak.

DG: Bize vakit ayırdığınız için teşekkür ederiz.

EDM: Ben teşekkür ederim.

Etiketler

3 yorum

Bir yanıt yazın