Yaşam Kapsülü

Singapurlu WY-TO mimarlık ofisi ve mühendislik ofisi POD Structures'ın ortak çalışması olan Living Shelter* (Yaşam Kapsülü) projesi 15. Venedik Mimarlık Bienali’nde Palazzo Mora’da sergileniyor.

Mimarları, projeyi anlatıyor:

Harekete Geçmenin Vakti Geldi

Bir dünya vatandaşı ve Singapur’da yaşayan profesyonel mimar ve mühendisler olarak, afetlerden etkilenen toplumlara yardım etme dürtüsüyle hareket ettik. Özellikle Güneydoğu Asya iklimi, coğrafyası ve kültürü için tasarlanmış barınaklar inşa edebilme yeti ve deneyimlerimizi kullanmaya karar verdik.

Yaşam Kapsülü: Bir Akıllı Konut

Ucuz üretilebilir bir barınak olan yaşam kapsülü, afetlerin en fazla meydana geldiği tüm tropik bölgelerde kolayca taşınabilir ve kurulabilir şekilde tasarlandı. Güneydoğu Asya’da bulunan “kampung” evinden ilham alan evin tasarımında doğal havalandırmaya olanak verecek açıklıklar kullanıldı. Evde kullanılan yapısal sistemler dayanıklılık ile birlikte aynı zaman sıcak ve nemli hava durumuna uyumluluk sağlıyor.

Bir Barınaktan Fazlası

Yaşam kapsülü acil ve geçici durumlar için kullanılıyor. Dahası, yapının tüm bileşenleri kolayca sökülüp ayrı ayrı, başka ve kalıcı bir yapı üretmek için de kullanılabiliyor.

Ev, yalnızca mahremiyet ve güvenlik değil aynı zamanda elektrik, su ve sabit mobilya da sağlıyor. Bu sabit içerik: su toplamak için torba, telefon şarjı ve aydınlatma için çatıya monte edilmiş bir güneş kolektörü ve hamak, yatak, dolap gibi katlanabilir bileşenlerden oluşuyor. Dahası, tüm bunları düz bir paketin içine sığdırıyor.

*Ekip, prototipi biraz daha geliştirmek ve afet alanlarına ulaştırabilecek kapasitede üretebilmek için bir Indiegogo kampanyası da başlatmış.

Etiketler

Bir yanıt yazın