Toplu Konut “Street’n Sky”

İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü Mimarlık Fakültesi öğrencisi Mert Yacan tarafından 2018-2019 Bahar Yarıyılı, AR302 Projesi kapsamında Kamal Eldin Mohamed ve Zeynep Durmuş Arsan’ın proje yürütücülüğünde tasarlanmış bir toplu konut projesi.

Proje Gaziantep””””in yeni şehirleşen bölgesinde, Abdülhamit Han Mahallesi””””ndeki boş bir arsa üzerinde tasarlanmıştır.

Gaziantep””””deki yüksek doğum oranı ve zengin etnik çeşitlilik göz önünde bulundurularak tasarlanmıştır. Çocuklar için daha fazla ortak alan ihtiyacı olacağı düşünülürken aynı zamanda TÖYEV””””in 401 kişi üzerinde yaptığı Irkçılığa Çözüm önerisini soran anketindeki 349 kişilik “birlikte yaşama kültürü geliştirilmelidir” cevabından yola çıkılarak ortak alanlar üzerinde şekillenen bir tasarım süreci gerçekleştirilmiştir.

Kısıtlı alanda 60 konut istenilen programda tüm mahallenin kullanımına açık ortak alan bırakabilmek adına yüksek katlı tasarım düşünülmüş, rüzgar analizi doğrultusunda rüzgarın çoğunlukla estiği yön olan güney batı alanı ortak alan için yeşillendirilmiş ve park haline getirilmiştir. Kütleler kuzey, kuzey doğu ve doğu arsa çizgilerine göre şekillendirilmiştir.

Kütlelerin belli açılarla dönerek oluşturduğu şekil güney batı yönünde konkav bir yüzey oluşturmuş ve bu yüzey Flow Design programıyla analiz edildiğinde kütleler arasında Bernoulli etkisi oluştuğu gözlemlenmiş böylece rüzgar türbinleri kütleler arasında geçişi sağlayan köprülerin altına yerleştirilmiştir.


Yapının her iki katında bir bulunan sokaklar dubleks dairelerin ikinci katından yani yatak odalarından açılan bir açık alan oluşturmuştur bu açık alanlar çocukların oyun alanları olarak düşünülmüştür. Çocuk yatak odaları bu açık alana bakan pencerelerle çevrilmiş bu pencerelerin çocukların sabah birbirini oyuna çağırmak için kullanabileceği elemanlara dönüşmesi amaçlanmıştır. Ebeveyn odaları ise mahremiyeti arttıracak şekilde sokağa en uzak köşelere yerleştirilmiştir.

Kütleyi delip geçen bu sokaklar kütle içinde hava akışını arttırarak aynı zamanda doğal ışığın da kullanımını arttırmıştır.

Tasarım boyunca dikkat edilen bir diğer konu ise binayı strüktürel olarak olabildiğince ucuza mal olacak şekilde bozulmayan bir gride oturtmak ve geleneksel kolon – kiriş sistemini kullanmak olmuştur. Bu özellikle binanın ucuz olması ve aynı zamanda en çok bilinen yapım tekniği olduğundan iş gücünün inşaat alanına daha yakın yerlerden sağlanmasına olanak kılması amaçlanmıştır. Bu projede ele alınan problemler daha düşük gelirli aileleri ilgilendirdiği için tasarım fikirleri belli bir filtreden geçirilerek daha gerçekçi çözümler üretilmesi amaçlanmıştır ve tasarım süreci aynı zamanda imar yönetmeliğine uyacak şekilde sürdürülmeye çalışılmıştır.

Blokların en üst katında ortak alanın üstüne güneye eğimli ahşap gölgelik tasarlanmıştır çatıya denk gelen kısmı ise fotovoltaik panellerle kaplanmıştır.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir