Mimarlık Fakültesi Tasarımı

Nişantaşı Üniversitesi Mimarlık Bölümü 3. sınıf öğrencisi Yunus Emre Sak'ın Mimari Tasarım 4 kapsamında tasarladığı Mimarlık Fakültesi projesi.

KÜTLESEL OLUŞUM VE KONSEPT

Proje alanımız Taksim Gümüşsuyu bölgesinde bulunmaktadır. Tasarıma başlamadan önce iyi analizler yapılmalı ve bu analizler doğrultusunda proje geliştirilmeli çevresinden kopuk bir tasarım anlayışı doğru bir yaklaşım değildir.

Öncelikle Taksim bölgesi oldukça eski tarihi izler taşıyan ülkemizin en yoğun ve dünyaca bilinen bir toplanma noktası. Bu denli önemli bir lokasyonda bulunan araziye yapılacak tasarım çevresinden izler taşımalı ve oraya entegre olmalı. Taksim’de bulunan özelliklerden en önemlisi insan sirkülasyonu ve sosyal bir mekan oluşu. Proje tasarımına etki edecek bir faktör.

KÜTLE

Kütleyi oluştururken sirkülasyon düşünülerek maksimum kütlenin orta bölümünden geçilerek ana sirkülasyon birimi oluşturulmuştur. Oluşturulan bu alana alternatif ve çevre tarafından meydan algısını yaratması için sirkülasyon kod farkları düşünülerek çatıya bağlanmıştır. Ortaya çıkarılan yeşil çatı ile bölgede yeşil doku eksikliği giderme yapı için ise sürdürebilir olması için ilk adım atılmış olmaktadır.

Sirkülasyon alanları ile bağlantılı kütlesel parçalanmaya gidilmiştir. Oluşan parçalanmada zemin kat sosyal bir alan olarak düşünülmüştür.

Proje alanımız manzaraya hakim güneşi çok güçlü bir şekilde alan esen rüzgarı yapı için avantaja çevirebilecek konumdadır. Bu faktörler göz önüne aldığında yapı için en doğru şekilde sürdürebilir olması düşünülebilir. Kütlerin orta aksından geçen ana sirkülasyon boyunda fotovoltaik camlar kullanılarak hem ısı hem de enerjisini kendi sağlayacaktır. Yeşil çatı ile oluşan zeminde hem serinlik etkisi hem de yağmur suyunu toplayacak sistem oluşturulmuştur. Bu şekilde Mimarlık fakültesi sürdürebilir bir yapı ve çevresi ile entegre hale gelmiştir.

KAT FONKSYONLARI

Zemin kat

Oldukça sosyallik yaratacak birimlere sahiptir. Ana sirkülasyon ile yapı içerisinden geçen aksın etrafında cadde mantığı göz önüne alınarak her zaman hareket halinde olacak şekilde kurgulanmıştır ve zemin katta bulunan bilgisayar laboratuvarları öğrencilerin kullanabilecekleri aynı zamanda halka eğitim verilecek atölyeler oluşturulmuştur. Stüdyolar, sergi alanları, bilgisayar laboratuvarları, yemekhane, cafeler, kırtasiye, öğrenci işleri, servis girişleri, depolar, teknik birimler…

1. Kat

Derslikler, stüdyolar, atölyeler, amfiler, kulüp odaları, uyku odası, dolap odası.

2. Kat

İdari birimler, derslikler, kat bahçesi, kütüphane.

-1. Kat (Konferans Solunu Katı)

Bu katta bulunan konferans salonu 250 kişilik kapasite bulunmakta ve bölgedeki programların yapılması için aynı zamanda atölye görevi görmekte: Konferans salonu, fuaye alanı, otopark.

-2. Kat

Otopar, sığınak, teknik odalar.

Tüm kütleleri birbiri entegrasyonunu sağlayan bağlayıcı köprülerdir. Bu köprüler tüm birimleri idari, stüdyolar, derslikler ve diğer fonksiyonların arasındaki iletişimi bağlamaktadır ve onu simgelemektedir.

Etiketler

Bir yanıt yazın