Konteyner Park (Mercan)

ATÖLYE Labs ekibi, Ege Üniversitesi’nin 2014’te başladığı İDEEGE Teknopark kurulum sürecine, yenilikçi sistem tasarımı projeleriyle dahil oldu.

Ekip projeyi anlatıyor:

Tipolojik olarak devlet binalarına yakın öğeler barındıran Teknopark binası algısını dönüştürme hedefiyle yola çıkıldı. Masterplan ölçeğinde, Teknopark’ın ‘mıknatısı’ olması için, özgün bir konteyner park projesi geliştirildi.

35 adet ikinci el konteyneri dönüştürerek yapılan 1000 m2’lik konteyner binasının biyoteknoloij, enerji, malzeme ve yazılım ile ilgili konularda AR-GE yapan yerel ve uluslararası firmalara ev sahipliği yapması planlandı. Stratejik olarak programa yerleştirilen “katalizörler” ile tüm kullanıcılar arasında etkileşimin ve olası iş birliklerinin önü açıldı.

Kapalı dolaşım  alanını sıfırlayarak etkin metrekare kullanımını sağlayan, ortak avlu tasarımıyla kesişim noktalarını arttıran, geçirgen sınırları ile şeffaflığı ön planda tutan bu yapı, ideEGE’nin hedeflediği açık inovasyon sistemi için de iyi bir örnek oluşturdu.

Bu projede üç farklı tasarım stratejisi öne çıkmaktadır:

  • Genius loci: Proje, kampüsün merkezinde yıkılmış bir fakülte binasının atıl bir arazi olarak bulunmasıyla başladı. Yıkılmış bina temelleri üzerine, İzmir Limanı’nda yer alan ve 12 km uzaklıkta atıl duran ikinci el konteynerlerin yeniden işlevlendirildiği bir program hazırlandı. Var olan ağaç dokusuna yaklaşarak gölgesinden faydalanan konteyner modülleri, hakim rüzgar yönü ve güneş açıları dışında, eski bina temel izlerini takip ederek şekillendi.
  • Ekolojik tasarım: Birçok malzemenin geri dönüştürülmesinin ve yeniden kullanıma kazandırılmasının (upcycling) yanı sıra etkin ekolojik stratejiler de benimsendi. Pasif solar sistemler(etkin doğal havalandırma, mevcut ağaçlar ile gölgeleme, optimal saçak kullanımı, kalın yalıtım tabakası, solar kaplamalı güney cephe camları, LED aydınlatma sistemleri) ve mantar, yerel taş gibi doğal malzemeler kullanılarak operasyonel ve malzeme içinde saklı enerji kullanımı minimize edildi.
  • Gelecek odaklı tasarım: Geleceğin çalışma mekanlarının ihtiyaçları odağa yerleştirilerek ilerleyen süreçte; ikili, üçlü ve dörtlü konteynerlerden oluşan modüller farklı modifikasyonlara açık tasarlandı. İstenildiğinde mekanın bölünebilmesi için görünür çelik kolon ve kiriş sistemleri, tavanda ara kayıtlar, açık kablo tavasıyla entegre aydınlatma ve klima yerleşimi kurgulandı. Tüm bu sistemler ile farklı kurguların zaman içinde mekanda vücut bulması sağlandı.

 

Programa etkileşim katalizörleri yerleştirerek, alternatif yerleşim biçimleri tasarlayarak ve cepheleri boş birer kanvas olarak sanatçılara sunarak  bu araştırma kampüsünün işleme biçiminin bina ölçeğinde prototipi kurgulandı. Projenin, misyonunu tamamladıktan sonra, modüller halde kampüs içindeki diğer teknopark alanına yayılarak benzer bir misyon ile yeniden kurgulanması, yerleştirilmesi planlandı.

1 Yorum

  • sinan-alperSinan Alper says:

    Çok iyi bir proje olmuş. Bu kadar kısa sürede, bu kadar iyi bir proje ortaya çıkarılması, ATÖLYE Labs ekibinin başarısını gösteriyor. Tebrikler.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir