Kınalıada’da Dağcılık Kulübü

Kınalıada’da Dağcılık Kulübü

Ömer Faruk Tekin'in İstanbul Teknik Üniversitesi, Mimarlık Fakültesi Mimarlık Bölümü 2009-2010 Bahar Yarıyılı kapsamında, Yrd. Doç.Dr Funda Uz Sönmez yürütücülüğünde tasarladığı Dağcılık Kulübü projesi, İstanbul Kınalıada'da yer alıyor.

Kınalıada’da genel olarak yerleşim iskele çevresinde ve İstanbul’un Anadolu yakası kıyılarını görecek şekilde. Bu durum, kıyı ilişkisinin yerleşim için önemini gösteriyor, insanı tek başınalıktan uzaklaştırıyor. Bu göz önüne alınarak projede arazi, Büyükada ve Heybeliada’yla kıyı ilişkisi içinde bulunan eski taş ocağı olarak seçildi. Arazinin çok yüksek kotlara ulaşması, kırmızı-kahverengi kayalıklardan oluşan dokusuyla birlikte büyük bir heyecan ve gerilim uyandırıyor. Projede amaç, bu heyecanı ve gerilimi kaybetmeyecek ve onu destekleyecek şekilde topoğrafyayı vurgulayan bir tasarım yapmak. Bu nedenle dağcılık kulübü programı seçildi. Bu amaç doğrultusunda strüktürel olarak tasarım, çelik halatlar ve cam yüzeyler üzerine kurgulandı. Çelik halatlar kayalıklar arasına yatayda ve düşeyde gerdirildi ve yapı, bu gerilmiş halatlar arasında sanki havadaymış hissi verdirilerek konumlandırıldı.

Kulüp yapısı, danışma, servis ve faaliyet alanı olarak işlevlerine göre üçe ayrıldı ve her biri farklı boşluklara yerleştirildi. Birbirlerine ulaşım, merdivenlerle dışarıdan sağlanmış ve bu şekilde arazi atmosferine uygun bir etki oluşturulmaya çalışıldı. Yapıya mevcut durumda kullanılan ve sahilden tepeye çıkan yol ile ulaşılabileceği gibi çelik gergilerden tırmanılarak da ulaşılabilir. Böylesi daha heyecanlı olmaz mı? Hem dağcılık kulübündekilere bir uygulama alanı oluşur hem de taş ocağının bugün hissettirdikleri oraya eklemlenen yapıyla kaybolmadan hatta daha güçlenerek deneyimlenmiş olur.

Tasarımcı Hakkında
1990 Konya doğumlu olan Ömer Faruk Tekin ilk ve orta öğrenimini Konya’da tamamladı. Liseyi Konya Meram Anadolu Lisesi’nde bitirdi. 2008 yılında halen eğitimini sürdürmekte olduğu İstanbul Teknik Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Mimarlık Bölümü’ne girdi. MİMED 2010 öğrenci projeleri yarışmasında 1.sınıf kategorisinde, “Kınalıada Dağcılık Kulübü” projesiyle jüri özel ödülüne layık görüldü. 2010 yılında stajını PATTU Mimarlık Araştırma Tasarım’da yaptı. Burada gerek staj süresince gerek sonrasında PATTU tarafından yürütülen ve İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti Ajansı’nın desteklediği “Hayal-et Yapılar” projesinde ekip üyesi olarak çalıştı. AutoCAD, Adobe illustrator ve Adobe Photoshop programlarını kullanabiliyor.

Etiketler

1 Yorum

Bir yanıt yazın