Katılımcı, S.O.S İstanbul Fikir Projesi Yarışması 2017: Üsküdar Meydanı

Proje Raporu

“Bir şehir farklı tür insanlardan oluşur, benzer insanlar bir şehir meydana getiremez” Aristotales

Üsküdar eski tarihlerden beri birçok farklı kültüre ev sahipliği yapmış bir kenttir. Birçok tarihi olaya tanıklık etmiştir. Günümüzde Üsküdar’da yine birçok farklı kültürden insan yaşamaktadır. Üsküdar Meydanı insanların gelip geçtiği ve boş vakitlerini değerlendirmek istedikleri bir alandır.

Anıtsal mekan bir toplumun her üyesine AİDİYETİNİN ve TOPLUMSAL YÜZÜNÜN İMGESİNİ sunar.

Üsküdar Meydanı Mihrimah Sultan Camii, Mihrimah Sultan Tıp Merkezi, III. Ahmet Çeşmesi gibi toplumun kolektif belleğinde yer etmiş anıt eserleri barındırmaktadır. Bu eserler gelecek kuşaklara toplumsal yaşamın simge ve izlerini aktarmakta oldukça önemli ögelerdir.

Tasarımda başlarken yola çıkılan amaçlar şu şekildedir:

  • Tarihi imgeleri ön plana çıkarmak,
  • Farklı kullanıcılara hitap etmek,
  • Odak noktası oluşturmak,
  • Boş zamanların nitelikli değerlendirilmesi,
  • Sahilin sürekliliğini sağlamak.

Toplum ve birey ilişkileri fiziksel bir çevre içerisinde gerçekleşmektedir. Birey kendini bu açık kamusal kentsel mekanlarda gerçekleştirmekte ve toplumun da bir parçası haline gelmektedir. Tasarımda bireyin kendini gerçekleştirmesini sağlamak amacıyla farklı kullanıcılara hitap eden aktivite alanları oluşturuldu. Tanımsız meydanda odak noktası oluşturmak amacıyla seyir kulesi tasarlandı.

Trafikle parçalanan meydan yayalaştırılarak bütünlük sağlandı. Bu sayede anıtsal eserler ile kullanıcılar arasında iletişim kuruldu.

Etiketler

Bir yanıt yazın