Katılımcı, Pamukkale Üniversitesi Mimarlık ve Tasarım Fakültesi ve Yakın Çevresi Mimari Proje Yarışması

MİMARİ AÇIKLAMA RAPORU

KONUM

‘Pamukkale Üniversitesi Kınıklı Kampüsü’nde yapılması planlanan ‘Mimarlık ve Tasarım Fakültesi ile Yakın Çevresi’ tasarlanması beklenmektedir. Kınıklı Kampüsü Denizli ilinin merkez ilçesinde yer almakta olup Süleyman Demirel Caddesi ve Hüseyin Yılmaz Caddesi arasında konumlanmıştır. Kampüsün güneyi yoğun ormanlık alanlarla kaplıdır. Kampüs, sınırları içerisinde ormanlık alana doğru artan bir arazi eğimine sahiptir. Ormanlık alanın etkisi sayesinde yoğun şehir dokusu içerisinde konumlanmasına rağmen şehirden kopukluk yaşamaktadır. Yarışma alanı, kampüsün ormanlık alanına sırtını dayayarak kampüsün batı girişine kadar uzanmaktadır. Kampüs ana girişi kuzeyde olmasına karşın, batı girişinin çevresinde yoğun bir yaya yaklaşım yoğunluğu vardır. Aynı zamanda yarışma alanı içerisinde güney yönündeki ormanlık alan ile kampüsün batı kapısı arasında göl ve etrafında düzensiz bir rekreasyon alanı mevcuttur.

BAĞLAM

Denizli ili; coğrafi konumu itibari ile Ege, İç Anadolu ve Akdeniz Bölgeleri arasında bir geçit teşkil ettiğinden iklimi değişiklik göstermektedir. Kasım-Nisan ayları arasında güneybatı yönünde esen hakim rüzgar mayıs-kasım ayları arasında kuzeybatı yönünde esmektedir.Kasım-Nisan ayları arasında esen hakim rüzgar, kış aylarında zaman zaman sert olabilmesinden dolayı istenmemektedir. Mayıs-Kasım ayları arasında esen ılık rüzgar ise yaz aylarında serinletici etkisinden dolayı tercih sebebidir. Bu durum kütle yönelimini etkileyen önemli girdilerden biridir. Yarışma alanının eğimli ve yaygın peyzaj elemanları ile kaplı olması alana yayılmayı karşılayabilmesi dolayısıyla bu bağlamda bir odak noktası oluşturacağının göstergesidir.

KAMPÜS ÖLÇEĞİNDE TASARIM KARARLARI

Kampüs ölçeğinde mevcut meydanın yetersizliği yaya sirkülasyonun kopukluğunun temel sebeplerinden biri olduğundan dolayı kampüsün batı girişi ile mevcut meydan arasında bariz bir kopukluk vardı. Batı girişi ile mevcut meydan arasında yeni bir meydan ihtiyacı hissedilmekteydi. Mevcut meydan ile batı girişi arasında bulunan göletin de işlevinin yeterli düzeyde olmaması sebebiyle batı girişini karşılayacak şekilde göleti içine alarak kampüs için bir meydan tasarımı düşünülmüştür. Aynı şekilde yarışma konusu olan mimarlık ve tasarım fakültesi için de bir meydan ihtiyacı olacağı öngörülerek düzenleme yapılmıştır. 2 kampüs meydanı ile fakülte meydanı arasındaki yaya sirkülasyonunun devamlılığının sağlanması amacıyla mimar Cengiz Bektaş’ın tasarlamış olduğu üst örtü devam ettirilerek kampüs bütününde bir omurga oluşturulmuştur.

KÜTLE OLUŞUMU

Geniş peyzaj alanı içerisine yayılarak çevresiyle bütünlük oluşturabilecek bir kütle tasarımı planlanmıştır. Çevresiyle bütünlük oluşturması için az katlı, geçirgen, tasarım alanının doğal eğimine uygun yerleşim esas alınmıştır(hafriyat miktarını minimize ederek). Bu amaçla kullanıcıları zemine yakın tutulmuş ve aktif peyzaj kullanımı amaçlanmıştır.

Yarışma alanı içerisinde bulunan ormanlık alana yaslanarak kütlenin araziyle etkileşime girmesi planlandı. Doğanın bütünlüğünü koruma amacıyla ormanlık alanın içine değil önüne kütle yerleşimi yapılarak ağaçların kesilmesi önlenmiş olup, çevreye yayılmış tekil ağaçların taşınarak planlanan peyzaj alanı içerisinde kullanılması öngörülmüştür. Yarışma alanının arkasına yerleştirilen kütle, kampüse hakim konumda, önünde geniş peyzaj alanlarını mümkün kılarak fakülte meydanı için uygun bir alan oluşturmuştur. Arazinin iki yana doğru eğiminin azalması sebebiyle doğal kotlar korunarak kütle kademeli olarak bölünmüştür. Ana kütle ve iki yanında arazi kotuna göre yerleşen kademeli kütleler olacak şekilde parçalanmıştır. Geçirgenliğini arttırarak doğayla bütünlüğünü sağlamak için kütleler bölünerek bir sokak aksı tasarlanmıştır.

GELİŞİM

Tasarlanan sokak aksı, kütleler gibi arazinin eğimine göre kotlandırılmıştır. Kütle ve sokak aksı kademelendirilirken engelli kullanıcılar için tüm noktalara ulaşım planlanmıştır. Sokak aksı içerisinde oturma-dinlenme alanları peyzajla beslenerek sosyal alanlara dönüştürülmüştür. Sokağın aktif kullamının sağlanması ve kullanıcıların doğayla ilişkilerini arttırmak amacıyla istenildiğinde, bazı derslerin sokakta eğitimlerinin sürdürülmesine uygun yapıdadır. Zemin katta stüdyolar konumlandırılarak sokak aksıyla inovasyonu sağlanmıştır. Ayrıca stüdyolar ve sokak arasındaki etkileşim için stüdyolardan sokağa ulaşım sağlanabilmektedir.

Üst katların sokakla ilişkisinin kopmaması amacıyla teraslar yaratılarak sokak-yapı etkileşimi korunmuştur.

Tasarım stüdyoları bölücü paneller ile birbirinden ayrılarak gerektiğinde birleştirilebilmesine olanak sağlanılmıştır. Bu bölücü paneller aynı zamanda çizilebilir,yazılabilir özelliğe sahip boyayla kaplanarak inovatif bir tasarım eğitimi amaçlanmıştır. Paneller ile sağlanan yatay modüler sistem, düşeyde galeri boşlukları ile desteklenerek, iletişim 3. boyuta taşınmıştır.

Stüdyoların pencere kenarlarında öğrencilerin kullanımı için dolaplar ve dolapların üstü de oturma-dinlenme amaçlı kullanabilecekleri şekilde tasarlanmıştır. Sokak içerisinde stüdyo pencerelerini çerçeve formunda saracak şekilde oturma alanları tasarlanarak bütünlüğün sürekliliği sağlanmıştır.

Tasarım öğrencilerinin genel olarak okulda geçirdikleri zamanın fazla olması sebebiyle, okullarını evleri gibi görmeleri ve evdeki rahatlığı okullarında yaşayabilmeleri önemlidir. Bu bağlamda dinlenebilecekleri birimler oluşturulmuştur.

Fakülte içi sirkülasyon alanları, sergi birimlerinin kullanımına uygun şekilde dönüştürülebilir alanlar olarak tasarlanmıştır.

SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK

Gelişen mühendislik teknolojileri, geri dönüşüme verilen önem, dünya kamuoyunun da bu konuda sahip olduğu duyarlılıkla sürdürülebilirlik çözümleri projeye adapte edilmiştir. Bu kapsamda malzemeler, detaylar, proje konumuna da entegre edilerek yapı içinde çatı çözümleri yeşil çatı olarak düşünülmüştür. Binanın yeşil dokuya entegre olması sebebiyle cephe dikey ahşap profilllerle tasarlanarak doğaya adapte edilmiştir.

Etiketler

Bir yanıt yazın