Katılımcı, “Mahallem: Bakırköy” Uluslararası Katılımlı Öğrenci Mimari Fikir Projesi Yarışması

Proje Raporu

Bu projede ilk dikkatimizi çeken apartman yapıları arasında ezilmiş tescilli yapılar ve apartman dokusu arasında kalan işlevsiz yeşil dokuydu. Öncelikle tescilli yapıları referans alıp kütlede kotlamalar yaparak bu tescilli yapıları kent dokusunda vurgulamaya ve apartmanlar arasındaki kullanışsız yeşil alanı genişleterek insanların sosyalleşeceği, çocukların oyunlar oynayacağı, mahallelinin özgürce kullanabileceği avlulara dönüştürülmüştür.

Mahalle kültüründe var olan kapı önü sohbetleri ve yaşantısını platformalar yardımı ile üst kotlara taşıyarak yükselen yapı dokusuna rağmen her kotta bu kültürü yaşatmak istedik. Yapılan kütlesel boşluklar ve yayalaştırılan yollar ile var olan sıkı dokuyu daha ferah, mahalle ilişkisinin daha kuvvetli olduğu bir kurgu yaşatılmıştır.

Mahalle kendi parselleri arasında daha geçirgen, çevre parseller ile arasında sınır koyacak şekilde kurgulanmıştır. Bunu yaparak daha yoğun olan İstanbul Caddesi ve vergi dairesinin bulunduğu Beyaz Güvercin Sokak’taki trafik yoğunluğu ve gürültüsünden arındırılmıştır.

Bakırköy tarihinde var olan ve halen örneklerini görebildiğimiz ahşap yapı tipolojisini malzeme olarak platformlarda kullanarak tarihi yapılar ile sıkı bir ilişki kurulmaya çalışılmıştır.

Sakızlı Bostanı Sokağı yayalaştırılarak ve yapılarda geri çekilmeler yaparak daha geniş ve ticari kullanımların daha canlı olduğu bir sokak planlanmıştır. Mahalledeki bir kısım ticari yapılar burada çözülmüş olup mahalle esnafı da unutulmamıştır. Avluya açılan pazar alanı ile de mahallelinin ihtiyaçlarını rahat bir şekilde karşılanması sağlanmıştır.

Etiketler

Bir yanıt yazın