Katılımcı, “Mahallem: Bakırköy” Uluslararası Katılımlı Öğrenci Mimari Fikir Projesi Yarışması

RAPOR

Bakırköy; sahip olduğu farklı inançlar, etnik kökenler, ticaret potansiyeli ve güçlü tarihi kimliği ile belleklerde önemli izler bırakmıştır. Bu bağlamda alan yıllardır yer değiştirmeyen kent hafızasını içine alarak yeni anıları, eski tarihi izleri ile kullanıcıya yaşama hakkı sunar.

TASARIM KURGUSU

Mahallenin; sosyal kültürel çeşitliğe, paylaşıma, bilgi edinmeye, sokak-bina-insan diyaloğuna olanak veren bir sistem olması amaçlandı. İnsanların sosyalleşip bir araya gelmesine olanak sağlaması, sohbet ve oyun ortamlarının oluşturulması, kermes gibi etkinlikler ile yardımlaşma eyleminin gelişmesi, spor alanları ve atölyeler oluşturarak farklı yaş ve görüşteki insanların kaynaşması tasarımın temel kurgusunu oluşturur. Kullanıcıların deneyimlediği mekânlar ortak bellek oluşmasına katkı sağlar.

PROJE

Mahalle, çok sayıda insana ev sahipliği yapan bir yaşam alanıdır. Bunun sonucunda projede, 6 yapı adasındaki ayrışmadan uzaklaşılarak bütünlük, bir arada olma düşüncesi benimsendi. Araçlara kuzey ve güneyden kapalı otopark girişi verildi ve asansörler ile düşey sirkülasyon sağlandı. Mahalle yayalaştırıldı. Acil durumda araçların girmesi için doğu ve batı girişleri bırakıldı. Mevcutta bulunan mahallenin dış kısmını saran yapıların cephelerinin yeni oluşturulan konutlarda kullanılan malzemelere göre iyileştirilmesi önerildi.

Konutlar; lineer bir sokak dokusu oluşturacak şekilde dış cephede bulunan binaların paralelinde konumlandırıldı. Yapı içerinde 2+1 ,3+1 gibi farklı dairelere yer verilerek farklı kullanıcıları bir araya getirildi. Cephelerde kentsel yaşamın yoğun olduğu meydana doğru oluşturulan girinti-çıkıntılar ile mahalle dinamizmine katkıda bulunuldu. Aynı zaman girinti ve çıkıntılar ile gölge yüzeylerin artması ve cephelerin aşırı ısınması engellendi. Yapılarda meydanı ve sokakları izleyen yeşil teraslar düşünülerek komşu karşılaşma ve buluşma noktası oluşturuldu. Yeşil teraslar ısı yalıtımı ve enerji verimliliği bakımından avantaj sağlaması amacıyla kullanıldı. Ayrıca yapı çekirdeğinde bulunan güneş paneli ile enerji etkin bir tasarım fikri benimsendi. Güneş enerjisi panelleriyle konutların sıcak su ve aydınlatma ihtiyacını karşılanması düşünüldü. Yapılar ile sokak arasında yeşil bant ile sadece bina değil sokaktan geçenler içinde nefes alan bir mahalle hissi amaçlandı.

Mahalle içinde bulunan tescilli yapılar; geçmişin izlerini taşıdığı ve mahalle belleğinde önemli bir yerde olduğu için kamusal kullanıma açıldı. Yeniden işlevlendirme ile kütüphane, kafe gibi sosyal etkileşimi barındırır hale geldi. Mahallenin yapı taşını oluşturan esnaf ile aynı aksta yer alan atölye kullanıcıları sonucunda esnaf-zanaatkar ilişkisi aktif hale getirildi. Atölyenin üst kotundaki seyir ve sergi platformu ile mahalle izlenebilen bir sahne olarak kullanıcıya hizmet etti. Konutun alt kısmında ticari mekânlar ve küçük sokaklar oluşturularak çarşı ögesi vurgulandı. Çarşı sayesinde ticaret işlevi bittiğinde günün geri kalanında ıssız bölge oluşması engellendi.

Yeşil alanlar mahallenin nefes alan yerleri olarak düşünüldü ve bazı yüzeyler alt kota alınarak amfi biçiminde oturma yerleri oluşturuldu. Çocuk oyun alanları da bu alanlar içinde konumlandırıldı. Tasarlanan meydanda spor alanlarının, çocuk oyun alanlarının yanı sıra açık insanların karşılaşması için odak olarak düşünüldüğünden kermes, kafe, kütüphane gibi birimler ile desteklenerek amfi ile sosyal ve kültürel etkinliklerin içinde mahalle halkının yer edinmesi sağlandı. Merdiven ve rampa yanındaki kısım sokak hayvanlı için yiyecek konulması için özelleştirildi. Kafe ve kütüphanenin ortasındaki yeşil alan da ise kuş evleri oluşturularak kuş cıvıltı eşliğinde insanların huzur bulabilecekleri bir ortamda oturup vakit geçirmesi amaçlandı.

Gençlik merkezi; meydana dönük şekilde konumlandırıldı. Sahaları görecek şekilde teras planda yerini aldı. Aynı zamanda meydana bakmayan arka sokak tarafında kot farkından dolayı sahalara geçiş sağlayacak bir alt geçit oluşturuldu. Böylece spor-yeşil alan- yapı ilişkisinin sürekliliği sağlandı. Çeşitli kent mobilyaları ile gölgeli alan ve aydınlık alanlarda oturma eylemi farklılaştırıldı.

Etiketler

Bir yanıt yazın