Katılımcı, Konak Belediyesi Hizmet Binası Mimari Proje Yarışması

PROJE RAPORU

GENEL YAKLAŞIM

İzmir ili bulunduğu konum bakımından iklimsel geçirgenliği iç bölgelere taşırken, birçok medeniyete  ev sahipliği yapması dolayısı ile kültürel ve tarihsel geçirgenliğe aracı olmuştur.Yarışma alanı bulunduğu konum ile kentli ve yeni kentlileşmeye başlayan bölge arasında bulunmaktadır. Bu tasarım dili ile yeni bir yaklaşım getirerek çevresindeki kentsel mekanı biçimlendirmeyi amaçlamaktadır.

TASARIM İLKELERİ

Meydan bütün olarak ele alınmakla birlikte içerisinde özelleşmiş üç alan barındırmaktadır. bunlardan ilki törenlerde kullanılmak üzere daha sınırlandırılmış ‘PROTOKOL MEYDANI’ ikincisi kütle ana girişinide barındıran ve daha çok bağlama işlevi üstlenen ‘GİRİŞ MEYDANI’ üçüncüsü ise kentlinin sosyalleşebileceği ve yeşil aksla birleşen ‘KENTLİ  MEYDANI’ dır. Bu meydanlardaki peyzaj dili bir tutularak sadece özel törenlerde kullanılan protokol meydanı, belediye hizmeti dahilinde kullanılan giriş meydanı ve kentlinin kullandığı meydan bütünleştirilmiş öylece  aksın son noktasında kentsel çekim ve  bulunma noktası elde edilmiştir.Bu etkiyle içerisinde bulunduğu bölgeyi yapısal ve sosyal anlamda geliştirmesi amaçlanmıştır.

Oluşturduğumuz bu meydanla kentlinin ilişki kurabilmesi için kütle geçirgen hale getirilmiştir. Bu geçirgen doku çevre konut dokusuna da etki ederek kentin sokaklarının bu yeşil aksa çıkması sağlanmıştır.Kütlenin geçirgenleştirilmesiyle oluşan sirkülasyon kütle içerisinde sade bir hal almış ve sokak etkisi gösterecek  şekilde genişletilmiştir. Kent geçişlerinin parçaladığı kütleler köprülerle  bağlanmıştır. Bu köprüler aynı zamanda bekleme ve hava alma/havalandırma alanlarına dönüştürülmüştür.Parçalanan bu kütleler hizmet alanlarını, tutuculuk görevini üstlenen kütle ise başkanlık ve meclis birimleri barındırmaktadır.Meclis salonu ve gruplar tutucu kütlenin en üstüne yerleştirilerek meclisin milletin en üst temsil kurumu olduğu vurgulanmıştır.

Etiketler

1 Yorum

Bir yanıt yazın