Katılımcı, Bakırköy Etkinlik Noktası Öğrenci Fikir Yarışması

Katılımcı, Bakırköy Etkinlik Noktası Öğrenci Fikir Yarışması

RAPOR

Bakırköy Meydanı’ndan sahile uzanan ve ilçe merkezinin ticari yoğunluğunu bünyesinde barındıran ana aks konumundaki Ebuzziya Caddesi günümüzde ticari yapıların yarattığı tabela kirliliği, araç yollarının yaya aksında yarattığı kesintiler, yeşil alan eksikliği vb. sebeplerle sağlıklı bir kentsel mekan oluşturamamaktadır. Bakırköy tarihinin en önemli göstergelerinden olan bu alan, bölge yaşamını zenginleştirecek, kaybolan sanatsal, kültürel ve tarihsel değerleri canlandıracak bir kent mekanı olma potansiyelini taşımaktadır.

KENTSELl YAKLAŞIM
Alanın kuzeyinde bulunan Cumhuriyet Meydanı günümüzde vakit geçirme alanından ziyade bir geçiş alanına dönüşmüştür. Meydanın kullanım çeşitliliğini arttırmak amacıyla duvar ögesi kullanımıyla tanımlı hale gelen dinlenme alanları oluşturulmuş, yarı açık söyleşi alanı, saçak altı dinlenme birimleri ile meydan kullanımı desteklenmiş, yarı açık etkinlik alanları ile farklı kullanımlara zemin hazırlanmıştır. Bir bölümünden sonra araç yoluna dönüşen Ebuzziya Caddesi tamamen yaya aksı olarak tasarlanmıştır. Aksa açılan çıkmaz sokaklar gece saatlerinde veya acil durumlarda servis yolu olarak kullanılabilecektir. Yaya aksının trafik ile kesiştiği nokta olan İstanbul Yolu üzerinde trafiğin yavaşlatılması ile yaya aksındaki kesintinin giderilmesi hedeflenmiştir. Bu amaçla yol döşeme malzemesi ve yol kesitinin değiştirilmesi önerilmiştir. Oluşturulan yaya aksı bisiklet yolu ve yeşil aksla desteklenmiştir. Cumhuriyet Meydanı’ndan sahil şeridine kadar kesintisiz biçimde uzanan yeşil aks çevresindeki işlevlere göre daralıp genişlemektedir. Önerilen yaya aksının günün her saatinde yaşamasını sağlamak amacıyla kitap kafeler, restoranlar, cep sinemaları ve benzeri donatılarla desteklenmiştir. Akşam belirli bir saatten sonra kullanılmayan alışveriş birimleri mevcutta alt kotta bulunan çarşıya aktarılmıştır. Bu sayede sokak tabela kirliliğinden arındırılmış kültür, sanat ve tarihi vurgular niteliğe getirilmiştir. Cumhuriyet Meydanı’ndan başlayarak aks boyunca yer yer oturma birimlerine, yer yer sergi nişlerine dönüşen duvar elamanı sokak sanatını destekleyecek, grafiti yapımına zemin oluşturacaktır. Bu sayede özgür düşünce ortamı Bakırköy’ün merkezindeki bu yaya aksı üzerinde yer edinecektir. Yaya aksının sahil ile bağlantısını desteklemek ve yeşil aksın sürekliliğini sağlamak amacıyla üst kot bağlantısı önerilmiştir. Önerilen bu fiziksel bağlantı mekanasal sürekliliği sağlamak için yeterli olmayacağından sahil şeridinde yaratılan esnek kullanımlı mekanlar, sanat atölyeleri ve satış birimleri ile kullanım sürekliliği de sağlanacaktır.

YARIŞMA ALANI
Önerilen yaya aksının merkezinde yer alan yarışma alanı bir dinlenme ve aktivite merkez olarak görülmüştür. Mevcutta bulunan Surpasdvadzadzin Ermeni Kilisesi ile Mektebi Vakfı ve Ayayorgi Rum Ortodoks Kilisesi yapıları korunarak tasarıma dahil edilmiştir. Farklı kullanıcı profillerinin aktif bir biçimde kullanabileceği kültür, tarih, sanat meydanı ve etkinlik noktası tasarlamak amaçlanmıştır. Tasarlanan etkinlik noktası ve yeşil alanın kesişiminde bulunan mekan bir alt meydan olarak tasarlanmış; etkinlik alanına ve park alanına dağılım bu meydan üzerinden yapılmıştır. Bir toplanma ve dağılma mekanı olarak ele alınan alan yaya aksının başında bulunan Cumhuriyet Meydanı’nın alt meydanı olma niteliğindedir. Tarihi yapıların girişlerinde yeşil aks daraltılarak odak noktaları oluşturulmuştur. Bu alanlar giriş tanımını güçlendirmekle birlikte duvar elemanı ile yapılara ait tarihi bilgiler aktarmaktadır. Bütün bir yeşil olarak düşünülen alanın üst kısmı açık okuma alanı olarak tasarlanmış duvar elemanları ile kimlikli bir alan haline gelmesi amaçlanmıştır. Su ögesi ile birlikte ele alınan çay bahçesi yanındaki etkinlik alanı ile birlikte kentliye dinlenme ve etkinlik alanı olarak tasarlanmıştır.

Tasarlanan alt meydandan etkinlik noktasına gelen köprünün alt kısmı avlu kotunu besleyen üretim, paylaşım atölyeleri olarak tasarlanmıştır. Atölyeler gerektiğinde tamamen açılarak avluyla bir bütün oluşturabilecek; avlu farklı kullanıcı kitlelerine yönelik farklı kullanım alanları sağlayabilecektir. Kilise avlusu, yeşil alan ve yapı avlusu ortak bir etkinlik alanı oluşturabilecek şekilde tasarlanmıştır. Cephe malzemesi olarak bölgenin tarihi dokusunu zedelemeyecek doğal taş kullanılmıştır.

Etiketler

2 yorum

Bir yanıt yazın