Katılımcı, “48 SAAT” Öğrenci Fikir Yarışması

Katılımcı, “48 SAAT” Öğrenci Fikir Yarışması

MİMARİ RAPOR

BİR DURAKLAMA HALİNİN MEKANI OLARAK ‘KÖPRÜ’

Hep bir kaçış hali kargaşaların, kalabalıkların ve acıların zihni bulanıklaştırma sürecinde duramamanın verdiği anlık odaklayışların çözüm sanılarından kurtulamamanın karmaşıklığı.

Oysa bilmek ve anlamak için önce durmalı. Ve düşlemek için de…

İnce bir çizgide ve dahi sarsılmalara rağmen bir dengede.

Yani SINIRDA…

Bir tarafa ait olamamanın.

Kendimizi özgür kılacak dokunuşların olduğu bir boşlukta. Dokundukça kendimizi ait hissettiğimiz, bütünleştiğimiz bir YERde olmak için yersizliğin arayışından kopan yalıtılmış bir boşlukta. Karşılıklı dokunuşlardan birbirimize ait olduğumuzu hissettirecek bir boşlukta.

Muğlaklaşmış bir askıda …

Yaşadığı coğrafyanın yazgısı olan savaşın sonucu olarak topraklarından edilmiş bir otobüs dolusu insan… Umutları, sevgisi, acısı, geçmişi, geleceği ve şimdisi bir bavula sığabilmiş fakat kendisi yeryüzüne sığamamış bir otobüs dolusu insan, varoldukları yerlerin sınırında bir nehri geçip tekrardan yaşama tutunma mücadelesindedir. Ancak çocuğu genci yaşlısı çoktan yersiz yurtsuzlaşmıştır savaşın ve yaşadıklarının gölgesinde. Toprağından havasından suyundan beslendiği yeryüzünde kimin çizdiğini kimin sildiğini bilmediği bir sınırda köprü misali bir hayattan ötekine geçiş halinde asılı kalırlar…

YER köprü olmadan önce zaten orada değildir. Köprü bulunmadan önce tabii ki ırmak boyunca bir şey tarafından işgal edilebilecek birçok nokta vardır. Bunlardan biri bir yer olup çıkar, bunu da köprü sayesinde yapar. Dolayısıyla köprü orada durmak için önce bir YER tutmaz, aksine bir YER ancak köprü sayesinde meydana gelir.

Heidegger(1974)

Ona göre, köprü bir resim çerçevesine benzer. Üzerinden geçeni sergiler.

Ayrıca üzerinden geçen insanlara köprünün çevresindeki dünyayı sergiler.

Bina salt bir hayranlık nesnesi veya bir inşaat yönetimi süreci ürünü olarak algılanmamalıdır. Aslında bina öncelikle insanın süregiden inşa ve iskan deneyiminin bir parçasıdır.

Proje alternatif yaşam alanına ihtiyacı olan bir otobüs dolusu mültecinin geçmek istedikleri nehrin toprakları ayırma sınırlama hali sembolik olarak ele alınıp bu anlamda çelik değişken strüktürler ve deneyime ihtiyaca göre yeniden düzenlenebilen suya dayanıklı ahşap plakalar ile oluşturulacak köprü kamusal geçiş, sosyal(eğitim sağlık ve hizmet) alanları özel ve yarı özel alanlar ile bir bütün oluşturarak tasarlanmıştır.

Etiketler

Bir yanıt yazın