Highgate İlköğretim Okulu

Highgate İlköğretim Okulu

Iredale Pedersen Hook Architects tarafından tasarlanan Highgate İlköğretim Okulu Avustralya’da bulunuyor.

Mimarlar Projeyi Anlatıyor:

Yeni Highgate İlköğretim Okulu, yaratıcı çevresel koşulları ile öğrencilerin görme biçimlerini geliştirip çevreyle yeni ilişkiler kurmalarını sağlıyor. Bina, öğrencilere farklı ölçeklerde
deneyimler sunuyor. Işık, renk ve desen eğitim aracı olarak kullanılıyor.

Highgate İlköğretim Okulu, farklı kültürden birçok öğrenciye karşılık verebilen, kent sakinlerinin tercih ettiği mikrokozmik bir yapı. Okulun bulunduğu arazi devlet mirası listesinde olduğu için Iph mimarları, tarihi binalara, rekreasyon alanlarına ve manzaralara olan etkisini en aza indirecek uygun yeri belirlemek için kapsamlı bir arazi çalışması yaptı. Okulu, sokağın köşesine getiren ve girişin yeniden tanımlandığı bir şehir hareketi yarattı.

Okulun köşe kulesi, şehrin önemli merkezlerinin kesişiminde yer alıyor ve bu kavşağa geniş bir pencere ile cevap veriyor. Sınıf etkinlikleri, sokak deneyimlerinin bir parçasını oluşturuyor. Yapının çift merdiven ile erişimi sağlanan bölümü, şehri ve tarihi binaları gören bir manzaraya bakıyor. Kullanılan materyaller ve formlar, tarihi binalardan referans alıyor. Basamaklı kireç taşından oluşan podyumun, dört farklı kırmızı renk tuğladan oluşan bir karışımın, beyaz boyalı bir bant ve galvanize çelik çatı kıvrımının sürekli diyalogu… Arkadan aydınlatmalı polikarbonat müdahalesi, komşu küçük ölçekli konutların arkadan aydınlatmalı vitray pencerelerine, gece ve gündüz arasında değişen bir şekilde cevap veriyor.

Yapının kesiti üzerinde, çevresel verilere cevap veren, sınıfları ve sınıflara giriş kulelerini yükselten çıkmalar yapıldı. Bu hareket, alt ve üst seviyeler arasında, öğrencilerin okul yıllarındaki ilerleyişlerini görmelerini sağlayan çok sayıda diyalog yarattı. Açık öğretim alanındaki dairesel tavan motifi, kuzeyden gelen ışığı içeri aldı.

Standart model ilköğretim okulu projesinden daha az maliyetle inşa edilen yapı, düşük bütçeler ile de çeşitliliğin, bireyselliğin ve deneyimin sağlanabileceğini gösteriyor.

Sürdürülebilir Tasarım

Tasarım, çevrede yaşayan yerleşik halka sürdürülebilirliği öğretmeye katkı sağlıyor. Çevre bilinci; direkt güneş ışığının alınması, doğal malzemelerin kullanılması, çocuklar ile birlikte büyüyen ağaçlar, dayanıklı ve nefes alan malzemeler, Nyoongar’ın 6 mevsiminin renkler ile anlatılması ile sağlanıyor. Ayrıca, gece temizleme, görünür monitörlere sahip fotovoltaik hücreler, doğal ışıklandırma yoluyla yapay ışığın en aza indirilmesi, açık hava öğrenme alanları, düşük ses kullanımı sürdürülebilir tasarım açısından önemli.

Aydınlatma

Highgate İlköğretim Okulu, doğal ışık ve yapay aydınlatma kullanarak, kısıtlı bütçelerle de olsa eğitim ve ilham verici öğrenme ortamlarının oluşturulma kapasitesini gösteriyor. Doğal ışık, duvarda, yılın başlangıç ve sonunu aktaran bir eğitim aracı olarak kullanılıyor. Gökyüzünden gelen doğal ışık filtreleri, bölgedeki ağaçlara doğru süzülüyor. Gece de ince tuğla desenleri ve doku ortaya çıkıyor, binanın ve tuğlaların kütlesi daha hafif algılanıyor.

Etiketler

Bir yanıt yazın