Harman

Toros dağlarından Akdeniz’e 1200 metre yüksekten bakan eski bir harman yeri, MEF Üniversitesi Sanat Tasarım ve Mimarlık Fakültesi’nin Tasarla Yap Stüdyosu 2018 kapsamında 15 öğrenci ve 2 öğretim üyesinin katılımı ile düzenlendi ve kullanıma açıldı.

Ekip, projeyi anlatıyor:

Güzelsu köyü içindeki harman yerleri rüzgar alan yamaçlarda, yük hayvanlarının döngülerine uygun dairesel platformlar halinde inşa edilmişler. Günümüzde atıl kalan harman yerlerinden köy insanlarınca belirlenen bir tanesi Tasarla Yap! çalışmasıyla kolektif kullanım mekanına dönüştü. 3 haftalık süreçte 15 öğrenci ve 2 yürütücü yerel katılımcıların desteği ile önce çevreyi ve şartları gözlemledi, tanıdı. Harman yerinin biçimini dikte eden dairesel hareket zemine işaretlendi. Birkaç asırlık bir sedir ağacının gölgesinde oluşan bu iz tüm süreç boyunca korundu ve harman yerini saran alçak profilli bir halkaya dönüştü.

Harman yerine girişte zemin kotundan başlayan halka, her iki yönde de harımlık kısmına doğru yükselerek hem iki kot arasında bir yürüyüş rampası hem de oturma elemanına dönüştü. Ekinlerin harmanda ezilip ayrılmasından önce bekletildikleri “harımlık” yükseltisine ise, Toros zirvelerine doğrultu veren geçirgen bir duvar inşa edildi. Çift cidarlı bu duvarın tasarımında, düğmeli evlerin kuru duvar örgüsünde kullanılan ahşap strüktürdeki hatıl, kabur ve piştuvan ilişkisinden esinlenildi. Sağladığı açıklıklardan buğday tarlalarını ve Köye giriş yolunu gözleyen duvar, akşam ışığını süzen bir arka yüzey de oluşturmakta.

Köy girişiminin sağladığı ahşap malzemenin kullanıldığı yapının temelinde yerel kuru duvar örgü ve stabilizasyon teknikleri de yer aldı. Rasyonel aklın yansıması olan ve düvenin hareketine göre şekillenen harman yerlerinin hafızası yine temel geometrik biçimler kullanılarak vurgulandı. Daire ve dikdörtgenlerden oluşan tasarımın uygulama aşamasında kullanılan her profil, tahta ve lata, tek tek ölçülüp içinde yer aldığı geometrik biçimin karakterine göre yerine yerleştirildi. Halkadaki döşeme tahtalarının hepsi dairenin merkezine yönelirken, duvar ve önündeki platform dik açıya birleşerek içinde yer aldıkları doğal bağlamla bir gerilim oluşturarak kendi insan yapısı varlıklarını vurguladılar. Basitliğin şiirselliğini detaylarındaki presizyonla ortaya çıkaran tasarım, yerle kurduğu güçlü ilişkiyle de deneyimi artırmayı hedefliyor. Dik yamaçlarda büyük emekle inşa edilmiş buğday taraçaları artık harman yerine başakların sadece sarı yansımalarını gönderiyorlar.

Etiketler

Bir yanıt yazın