Eşdeğer Mansiyon, Börklüce Mustafa Heykeli ve Alanı Tasarım Yarışması

PROJE RAPORU

‘Börklüce Mustafa Heykeli ve Alanı’ konulu yarışma için belirtilen alanda, kot düzenlemeleri, peyzaj yaklaşımları, pergola yapısında üst örtüler, oturma üniteleri ve korkuluklar ve Börklüce Mustafa’yı tanımlayan bir heykel çalışması yapılmıştır. Alan planlanırken, heykelin alanın ortasında yer almamasına dikkat edilmiştir. Alanın merkezinde yer alacak heykel, otoriteye işaret edecek ve çevresinde oluşturulacak yaşamın heykeli tavaf etmesi kaçınılmaz olacaktır. Bu bağlamda, Börklüce Mustafa’nın liderlik, öncülük ve kitleye hitap eden vasıfları düşünülerek, alana önderlik etmesi için, kot farklarının yer aldığı ve birçok noktadan görülebilen yerine yerleştirilmiştir. Bu kotlar da, heykele referans verecek doğrultu, düzen ve kesişime sahip olacak şekilde tasarlanmıştır. Heykel bu kotların üstünde oluşan terastan, insanlık onurunu, özgürlük ruhunu, dik durusu göstermesi amacı ile gökyüzüne bakmakta, aşağıdan da seyredilebilmektedir. Terası oluşturan kotlar nizami ve hiyerarşik düzenle heykele varırken, heykelden itibaren düzenini yitirip, daha özgür, daha barış içinde daha parçalı ve heterojen bir dağılımla yoluna devam etmektedir. Alanın kenarında düzenlenen kotlar; teraslar şeklinde düşünülmüş ve uygun yerlere peyzaj unsuru yeşillikler yerleştirilmiştir.

Börklüce Mustafa halkını kucaklayan, eşitlik ve adalet arayan bir önder olarak bu tasarımda da, alanı kucaklamak ve alanın çeşitli noktalarına, kullanıcılarına erişmek istemektedir. Ahşap birimlerden oluşan pergola yapılı üst örtüler, korkuluklar, oturma üniteleri, farklı kotlardan birbirlerine referans vererek, bireyselliklerinden kopmadan, bütüncül, birliktelik, dayanışma ve paylaşma hizmet etmektedir. Bu çalışkan, yapısal tasarım elemanları, olabildiğince işlevsel ve amaçlarına yönelik olarak alanı sarmaya çalışmaktadır. Caminin önünde gölgelik bir pergola, caminin yanındaki yeşilliğe, asmalara bir destek olarak ilerleyip, alnın etrafında oturma elemanlarına görevini vermekte, ordan da kotlara ve merdivenlere koruyucu korkuluklar olarak kendini bırakmaktadır. Alanın içinde yer alan ağaçların etrafı yeşillendirilmiş, bu bölge zemin kotuna indirilmiştir. Korkuluk halinde ilerleyen eleman yerini bu yeşilliğin etrafında yine oturma elemanına bırakmaktadır. Bu alanı ve karikatür binasının önünü saran diğer pergola da alanı kucaklamaya devam etmektedir. Pergolaların kolları açılı gelmekte, farklı yüksekliklere, çeşitliliğe hizmet etmektedir. Aynı zamanda görünüşlerde, perspektif etkiler oluşturmaktadır.

Heykelin önünde oluşturulan kotlar içinde merdivene de yer verilmiştir. Heykelin formu ise, hayatı boyunca dış etkilerle, çevreyle, süreçlerle, olaylarla yoğrulmuş ve kendisine bahşedilmiş karakteriyle yaşama sıkışmış bir adamın, bu etkilerden kurtulması, hayatının kalan kısmında bahşedilmiş bu sureti bir kenara atıp, kabuklarını ve ön yargılarını yıkıp yeni bir benliğe kavuşması anlatılmaktadır. Düzene karşı gelmektedir, baskılara ve ezberlere direnmektedir. Heykel betonarme bir yapıda düşünülmüştür. Heykeli saran elemanlar ise, antrasit renk boyalı galvanize borular şeklindedir. Meydanın sert zeminleri ise doğaltaş ile kaplanmıştır.

Etiketler

Bir yanıt yazın