Bodrum Sıra Evler (Reef Loft)

Boran Ekinci Mimarlık tarafından tasarlanan Bodrum Sıra Evler, ARKİV Seçkileri 2011'de yer alan projelerden biri.

Boran Ekinci Mimarlık projeyi şu şekilde anlatıyor:

“Bir tasarımı kurgularken başlangıçta elimizde bir takım veriler oluyor. Arazinin şekli, konumu, imarın verdiği yoğunluk, yapı türü, yön, ışık, iklim, hedeflenen yapı kalitesi gibi. Bu verilerin kurgulanması bazen çok iç içe geçiyor, her bir veri için yaptığımız kurgu bir diğerini de destekliyor ve güçlendiriyor. Bu arazide de bütün verilerin bir diğerini desteklediği bir kurgu yakalama şansımız oldu.

Arazideki en belirgin özellik manzaraya paralel giden çok ince uzun bir şekle sahip olması. Dolayısıyla birbirlerinin arasından veya üstünden manzaraya yönlenmek kaygısı olmadan, alabildiğine, yan yana ve tüm evler Bodrum’un o güzel perspektifine açılabiliyor.

Bir açıdan bakıldığında burada yapı tasarlıyoruz olarak gözükebilir. Bu kesinlikle doğru değil, daha doğrusu eksik bir tarif. Biz burada mekan tasarlıyoruz. İç içe geçmiş kapalı ve açık mekanlar silsilesi. Bodrum ikliminde geçen hayat açık mekanlara çok bağlı. Burada oluşturulan flora, bitkiler, gölge, ışık, esinti, konum kapalı mekanlardan çok daha öne çıkıyor. Daha doğrusu kapalı ve açık mekanların birlikte kurgusu yaşamı zenginleştiriyor. Bu projede bunu çok keyifle gerçekleştirdik. Bunu sağlarken eldeki verilerde olmayan bir durum yarattık. Bu da projenin anahtarı oldu. Yan yana dizilen bloklar hep bir yanlarındaki bahçe – avlu mekanlarına açıldılar, diğer tarafa ise sağırlaştılar. Bu da iki yapı arasında kalan açık alanların iki ev arasında bölüşülmesi durumunu ortadan kaldırdı. Neredeyse ev kadar olan bu mekanları, bir eve ait kıldı. Ve o evin yaşamını kat be kat zenginleşerek kurgulanmasını sağladı. Ayrıca bu açık alanların manzara yönü ve arka tarafı açık olduğundan Bodrum’da çok önemli olan kurander sağladı. Arayıp bulamadığımız gölge alanlar ortaya çıktı. İş burada da bitmiyor tabii. Bodrum florasıyla bağ bu kurguda eksik kalamaz. Avluda bahçeler oluşturuldu. Alt katta kurgulanacak bitki ve ağaç yapılarının yanı sıra, Bodrum’da herhalde bir ilk olan üst kata ait kat bahçeleri oluşturuldu. Gölge, koku, ışık, rüzgar, mekan hepsi el ele verdiler sanki. Bu mekanların ahşap paravan kurgularıyla sınırlarını tarifledik. Artık eve girerken kapıyı açıp girmiyorsunuz. Kapıyı açıp avlunuza giriyorsunuz.

Oluşturulan kapalı mekanlar ise son derece sade, rahat ve özgür hayatı destekliyor. Ev sınırlarının içinde hiçbir strüktürel yapı yok, hiçbir şeyle bölünmüyor. Bu istenilen yaşama göre istenilen kurgunun yapılmasına olanak sağlıyor.

Ve ne dersek diyelim en önemlisi tüm mekanlar Bodrum’a açılıyor.”

Etiketler

5 yorum

  • bora-soykut says:

    imar durumunun çizdiği sınır dışında, projede bodrum’a ait bir çizgi bile görünmüyor..bodrum’dan al emirgan’a getir, ankara’ya koy.. bozulmuş da olsa; bodrum/güney ege gibi belirli bir mimari kimliğe sahip bir çevrede bu kadar istanbullu, modern şehirli içgüdüleriyle tasarlanmış, komşuya sırtını bu kadar soğuk bir şekilde dönmüş bir binalar grubu yapmak ne derece doğru? burası bir sokak, ama sokak kavramı ancak bu kadar paylaşımdan uzaklaştırılabilir.. bunu da ancak bir mimar becerir..

  • bora-soykut says:

    tüm bunlardan ayrı olarak; birbirine zincir gibi bağlı, birbirini tekrar eden gabarilerde 10 adet aynı tip kütle yapmak mecburi miydi? ve silüette “BEN ÖZEL BİR SİTE’YİM” diye bağırtmaya bu kadar gerek var mıydı?

  • talha-gencer says:

    Meslektaşlarım kusura bakmasın ama proje fazla “sıradan” olmuş. Aynı kitleyi defalarca tekrarlamak niçin? Başka yaratıcı çözümler bulunabilirdi. “Site” deyince illa bütün konutların birbirinin eşi mi olması mecburi? Mimarlara Kemer Country’yi gezmelerini öneririm.

  • gurhan-ucaroglu says:

    Hangi Bodrum’dan bahsediyorsun burada? Kim kaybetmiş o Bodrum/Güney Ege mimari kimliğini ki sen ya da bi başkası bulup onu yansıtsın tasarımlarında. Bodrum’a yapılan her proje buradaki örnekte de olduğu üzere, Bodrum’u “kullanan” insanların isteklerini ve seçimlerini yansıtacaktır, kaçınılmaz bir şekilde. Mimar’a bu istekleri ve seçimleri şekillendirmek mi düşmektedir, yoksa bunların yolunu yapmak mı, belki bunu sorgulamak daha ilginç olur.

  • gurhan-ucaroglu says:

    Kemer Country midir peki Bodrum/Güney Ege mimari kimliği?

Bir yanıt yazın