Antalya Şehirlerarası Otobüs Terminali

Antalya Şehirlerarası Otobüs Terminali

Antalya Şehirler Arası Otobüs Terminali Antalya'nın kuzey çıkışında, düz bir arazide konumlanıyor.

Antalya Büyükşehir Belediyesi tarafından açılan mimari proje yarışması kapsamında birincilik ödülüne layık görülen proje Hazan Mimarlık tarafından, Y. Mimar, Rest. Uzmanı Yakup Hazan ve İlhami Özköse’nin ortak çalışması ile gerçekleştirilmiştir. Yarışma kapsamında, beklentinin şehirler arası otobüs terminalinin ve yakın çevre otobüs terminalinin bir arada çözümlenmesi yönünde olması projenin temel noktalarını ortaya çıkartmıştır. Tasarım şehirlerarası otobüs trafiği ile şehir içi araç trafiği arasında konumlandırılan yatay bir yapı ve bu yatay yapı alanında, iki trafik akışı arasında yolcuların sadece zemin kotta hareket etmeleri üzerine kurgulanmıştır. Bununa birlikte, zemin kotta hareket eden, gelen ve giden yolcular, plan düzleminde birbirinden ayrılarak yolcu akışının aksaması engellenmiştir.

Projenin ifade ettiği önemli bir nokta güneş ışığı altındaki gölgenin tasarımıdır. Şehirler arası otobüs terminali ve yakın çevre terminali yapıları 10,5 m yüksekliğinde ve 7,500 m² alana sahip bir saçak ile birbirine bağlanmıştır. Saçak, tasarımı vurgulayıcı eleman olarak kullanılmıştır. Şehir içi trafiği saçağın yarattığı gölge altında hareket etmektedir. Bununla birlikte, gelen yolcular yapının içerisine giriş yapmadan saçak altında, şehir içi trafiği ile buluşmaktadır. Böylelikle, gelen yolcunun servis araçlarıyla, taksilerle veya özel araçlarla şehre ulaşım imkanı akıcı hale getirilmiştir. Diğer tarafta, giden yolcular 5.40 m yüksekliğindeki, kuzey yönlü olarak yerleştirilen, kırık plak konsolun altında bekleyen otobüslere binmektedirler. Tasarımın temel noktasına dikkatleri çeken diğer bir detay olarak, kırık plak konsol öğlen sonrasındaki saatlerde otobüslerin gölge altında kalarak yolcuları beklemesini sağlamaktadır.

Yapı içerisinde yer alan klima cihazları, havalandırma kanalları, çelik taşıyıcı ve yağmur suyu iniş boruları gibi taşıyıcı tüm detaylar görünür şekilde tasarlanmıştır. Yapı perde duvarlarla ve servis veren elemanlarla kapatılmıştır. Saçak altlarında 9 m yüksekliğinde cam yüzeyler yer almaktadır. Girişlerin ve peronların üzerinde yer alan saçaklar cam yüzeylere gölge atmaktadır. Böylelikle, klima yüklerinde %30 azalma sağlanmıştır. Bununla birlikte, yapıya yerleştirilen iç bahçelerle mikro klimalı bir atmosfer oluşturulmuştur. Saçakların altında biriken serin hava iç bahçeden yükselerek yapıya dolmaktadır. İç bahçede yer alan gölet ısının derecesini düşürmekte, saçakların alt bölümünde ve iç mekanda hava sıcaklığının düşük olmasına destek vermektedir.

İklimin özelliğinden faydalanarak yapı peyzaj zemini üzerine oturtulmuştur. Bitkisel peyzaj yapı içerisinde, boşluk bulduğu tüm noktalardan yükselmektedir. Botanik bahçesini andıran bir çeşitliliğe sahip düzenlemede Şampanya, Karabiber, Bambu ve Çınar ağaçları, İtalyan Palmiyeler ve Starliçeler yer almaktadır. Bununla birlikte, güneşin hareketine göre gölet üzerine yansıyan yapı tüm gün boyunca izlenebilmektedir.

Etiketler

Bir yanıt yazın