79&Park

İsveç, Stockholm'de Bjarke Ingels Group (BIG) tarafından tasarlanan konut projesi, çevresiyle uyumlu olarak yükselip alçalan topoğrafyası ile güneşi ve manzarayı en verimli şekilde değerlendiriyor.

İsveç’in Stockholm kentindeki Gärdet Milli Parkı’nın yanında yer alan konut projesinin çevresindekilere duyarlı ve saygılı formu ile her bir konut birimi kendisine özgü manzaralar sunuyor. 

Bulunduğu ortamla uyumlu olarak, kuzeybatı ve güneydoğu köşeleri, yakındaki komşu yapılar kadar yükseliyor. Park manzarasına en uzak kuzeydoğu köşesi ise park ve limanın görkemli manzarasına ulaşabilmek için yükseliyor.

Gärdet Parkı’na en yakın nokta olan güneybatı köşesinde yapı ile doğa arasında insancıl bir sınır belirlemek için, yapının yüksekliği en düşük seviyeye iniyor. Bu noktada park manzarasının 270o’lik görüş açısıyla görülebileceği bir meydan oluşuyor. Yüksekliğin bu köşede en aza indirilmesi ile konut birimlerinin çoğunluğu park manzarasına erişebiliyor.

Yapının bu biçimlenişi, aynı zamanda merkezdeki avlunun bol miktarda güneş ışığı almasını sağlıyor. Gärdet Parkı’nı öne çıkaran kütle, insan bedenine göre ölçeklendiriliyor. Yapının görsel etkisi, piksel dilindeki formlar kullanılarak sadeleştiriliyor.

Manzarayı en iyi şekilde yansıtan organik anlatım için yapıda standart boyutlardaki ön üretimli malzemeler kullanılmasıyla, toplam alanı 25.000m2 olan yapının topografyası kontrollü ve düşük maliyetli olarak oluşturuluyor.

Etiketler

Bir yanıt yazın