Green Valley

Bahçeşehir Üniversitesi Mimarlık Fakültesi'nden İrem İpek'in Prof.Dr.Aydın Kunt'un yürütücülüğünde yaptığı bitirme projesinin ismi "Green Valley: Shopping Center-Bazaar & Urban Planning Project".

Tek bir yapı ya da yapılar grubundan oluşan, müşterilerine rahatlık sağlamak amacıyla pek çok mağazanın bir arada bulunduğu, açık veya kapalı, bağımsız çarşılar olan alışveriş merkezleri daha geniş bir tanımla lüks malzemenin, fonksiyonel elemanlarının kullanıldığı, aynı zamanda emniyetin sağlandığı, rahatlık, konfor ve sirkülasyon kolaylığını yaşatan boş zamanları değerlendirmek için uygun ortamlar olarak ifade ediliyor.

Bilgi ve insan hareketliliğinin artması, tüketim odaklı bir yaşam tarzının önem kazanması, zaman, mekan ve bağlam arasındaki ilişkileri etkiliyor. Bu süreçte, bağlamını içinde bulunduğu çevreden almak yerine, kendi referansını kendisi oluşturan, mekan ve kullanıcı arasındaki ilişkilerin önceden belirlendiği yeni bir mekan anlayışı ortaya çıkıyor. Alışveriş merkezleri de bina tipolojisi olarak bu grupta yer almakta; çoğu içinden geçilen ama benimsenemeyen, dünyanın herhangi bir yerinde yer alabilir yapılardır. Aynı zamanda kentler büyüdükçe farklı farklı kent meydanları oluşmakta ve belki de bu nedenle anlamı boşalan kent merkezi fikri alışveriş merkezlerinin gelişimine neden olmaktadır.

Projenin, kentin önüne geçilemez bir şekilde çevresini hızla değiştirerek ve dönüştürerek ilerlemesine karşı onu durduran bir tavır sergilemesi ana fikirlerden biridir. Ulaşım ağlarınca kuşatılmış kente karşı yükselen bir cephe ile onu oyalamak istermişçesine vitrin veren ve bünyesinde bulundurmak istediği “insan”a doğru alçalan formu, çeperi tutan birimler ve bütünden çoğalmış farklı kırıklıklara sahip planı bu fikrin ürettikleridir.

Adeta grinin ne çok tonu olduğunun göstergesi olan proje, alanında bir yeşil kent nişi gibi davranmaktadır. Zemin kotunun tümden yeşillendirilerek yapının zemin kotundan aşağıya gömülmemesinin sebebi bu kalkanvari duruşundandır. Şu anda halihazırda bulunan kapalı kutu formundaki alışveriş merkezi, kendi fonksiyonunu gerçekleştirmesi bakımından yeterli olsa da zaman ile bölgenin ihtiyaçları farklılaşmıştır. Artık bölgenin bir alışveriş merkezi ile birlikte ve çok daha ehemmiyetle bir nefes alanına ihtiyacı vardır. Proje bu problemlere çözüm bulma amacı gütmektedir.

Dışta kapsam, içte ise sınır tartışmasının karşılıklı direnci sonucu gelişmiştir. İşlevsel bakımdan da bu, içe karşı bir alışveriş merkezi, dışa karşı ise bir çarşı kimliğine sahip olmasına yansımıştır. Ağaç formundaki kolonlar, kentin ara çatlaklardan az da olsa sızıp bulaşarak formunu olmasa da maddesini değiştirdiklerini simgelemekle beraber kent ormanı yaratma fikrinin ürünüdür.

Lütfen çimlere basınız tabelasını görmeden çimlerin basılabilir olduğunu “unutan insan”a sarılıştır.

Etiketler

Bir yanıt yazın