1. Mansiyon, Kadirli Belediyesi Hizmet Binası ve Kültür Merkezi Ulusal Mimari Proje Yarışması

1. Mansiyon, Kadirli Belediyesi Hizmet Binası ve Kültür Merkezi Ulusal Mimari Proje Yarışması

Mimari İzahArazinin fiziksel durumu, mevcut tanımsız alanlar ve iklim verileri öncelikli olarak ele alınarak üst ölçek kararları verilmiştir. Yeni bir kent merkezi önerilmiş, Bülbül Deresi kent merkezinin altına alınarak kentin kuzey-güney ulaşımının sürekliliği sağlanmıştır. Kentsel park ve kentsel meydan yeni merkezin çekirdeği olarak ele alınmıştır ve belediye binası bu çekirdekte yer almaktadır. Çekirdek etrafında ise […]

Mimari İzah
Arazinin fiziksel durumu, mevcut tanımsız alanlar ve iklim verileri öncelikli olarak ele alınarak üst ölçek kararları verilmiştir. Yeni bir kent merkezi önerilmiş, Bülbül Deresi kent merkezinin altına alınarak kentin kuzey-güney ulaşımının sürekliliği sağlanmıştır. Kentsel park ve kentsel meydan yeni merkezin çekirdeği olarak ele alınmıştır ve belediye binası bu çekirdekte yer almaktadır. Çekirdek etrafında ise iş merkezleri önerilmiştir. Avlular ve kolonadlar iş merkezlerinin vazgeçilmiş öğeleridir. Sülemiş Tepesi’nden başlayan ve Savrun Çayı boyunca devam eden kentsel mekanların sürekliliği sağlanmıştır. Kent merkezindeki yoğunluk yaya aksları ile Savrun Çayı ve Bülbül Deresi çeperinde önerilen peyzaj ve dolaşım alanlarına taşınmıştır. Böylece merkezde oluşacak rant baskısı savrun çayı boyunca dağıtılmıştır. Ayırca önerilen su bentleri ile Savrun Çayı’nda biriktirilecek su üzerinde ulaşım sağlanması düşünülmektedir.

Belediye binası için arsanın üçgene yakın biçiminden doğan, doluluk boşluklardan oluşan bir doku önerilmiştir. Üçgen bina Kadirli-Adana yoluna, Savrun Çayı’na ve Bülbül Deresi’ne cephe vermektedir. Belediye binası biri kentsel eylemleri barındıran, diğeri ise peyzaj ve kıyı şeridi düzenlemeleriyle kıyı şeridini barındıran iki platformun üzerinde kuruludur. Platformlar Belediye binası içinden geçerek Savrun Çayı’na uzanır. Bina içindeki geçirgenlikler bu platformları birbirine bağlar.

Belediye binasını oluşturan üçgen parçaların her biri belediye birimlerini barındırır ve her parça programdaki karşılığı ile bütünleşerek biçimlenir ve mimari projenin yapısal durumunu ortaya çıkarır. Binanın sıcak iklimle uyumu avlular ve batı duvarları ile sağlanmıştır. Sıcak havalarda avlulardaki serin hava havuzunun yaratacağı mikroklima mekanların serinlemesinde etkili olacaktır.

Etiketler

Bir yanıt yazın