+ Arkitera'nın gelişmiş özelliklerinden yararlanmak için lütfen giriş yapınız!
veya ile bağlan.
Eşdeğer Ödül (SP18igvqr), SteelPRO 2018 Çelik Yapı Tasarımı Öğrenci Yarışması

Eşdeğer Ödül (SP18igvqr), SteelPRO 2018 Çelik Yapı Tasarımı Öğrenci Yarışması

13 Eylül 2018, 12:12
  defa okundu.

Mimari proje raporu:

Konum

Proje alanı Hindistan’ın Mumbai şehrinde Elphinstone İstasyonu’nun bulunduğu arazidir.

İstasyonun bulunduğu arazi şehrin doğu ve batı yakası arasındaki bağlantı noktasıdır ve bu iki yaka birbirine Jagannath Bhatankar Marg yolu ile bağlanmaktadır.

Bu araç yolu, yaya yolu olarak kullanılmakta aynı zamanda trenler için bekleme alanına ulaşımı sağlamaktadır. Bu nedenle bölgede bir izdiham oluşmaktadır. Bu bağlamda gerçekleşen izdiham kaynaklı ölümler bu bölgede hayati bir müdahaleyi ortaya koymaktadır. 

Tasarım

Bölgedeki bu yoğun kullanım, bir üst yapı ve kamusal alan gereksinimini beraberinde getirmektedir. Ülke nüfusunun fazla olması ve düzensiz ve yetersiz yerleşim kamusal mekanlarda izdihama yol almaktadır.

Hindistan’ da çelik üretiminin ve inşaatının fazla olması tasarlanan düşey yerleşkenin bu alanda olmasına karar verildi.

Elphinstone Road üzerinde buluna tren istasyonunda bu izdihamın ve ölümlerin yaşandığı göz ardı edilemeyecek bir mekan. Temel sebep üst geçit yollarının dar olması ve peronlara yetersiz giriş olduğu öngörülerek bu bağlamda çözümler üretildi.

Yapılan dikey yerleşke bu izdihamı önlerken aynı zamanda şehrin doğu ve batı yakasında ki insanların etkileşimini de artıracak sosyal mekanlar üretildi.

Elphinstone Road üzerinde bulunan ve yine yetersizlik sorunu yaşayan halk kütüphanesini de tasarlanan dikey yerleşkede düzenleyerek bu mekanı halkın uğrak alanlarından biri olması amaçlandı.

Proje alanında bulunan üç temel aks tasarımın oluşumunda ve şekillenmesinde etkili olmuştur. Bu aksların kesişimin de üç yoldan gelen insanların dağılımını sağlaması amacıyla meydan düzenlemesi önerildi. Bu meydan yönelimi sağlarken aynı zamanda bir rahatlama noktası olarak düşünüldü.

İzdihamların yaşanmasında bu alanın kalabalık olmasının yanı sıra insanların bu istasyonu yağmur gibi olumsuz hava koşullarında bir sığınak olarak kullanmasıdır. Bu sebeple düşey yerleşke üstünde bu tür durumlara karşı gerekli kapalı alanlar tasarlandı.

Tren yolunun sağladığı süreklilik sayesinde tren yolu üstünde denize karşı seyirlik alanlar oluşturuldu.

Reklam

Yorumlar
Yorum bırakmak için giriş yapmalısınız!


Henüz yorum yapılmamış!
Künye
Proje Tipi Grubu: Eşdeğer Ödül
Statik Projesi: Alper Şevik
Proje Bitiş Yılı: 2018
İlgili Projeler