+ Arkitera'nın gelişmiş özelliklerinden yararlanmak için lütfen giriş yapınız!
veya ile bağlan.
İTÜ Bisiklet Evi

İTÜ Bisiklet Evi

12 Eylül 2018, 15:17
  defa okundu.

İTÜ Rektörlüğü’nün 2013 yılında çok aşamalı ve uzun soluklu bir proje olarak başlattığı “Yeşil Kampüs” çalışmasının en önemli ayaklarından biri olan "Bisiklet Evi Projesi" Ulaş Mimarlık​ tarafından tasarlandı.

Tasarımcıları, projeyi anlatıyor:

Tasarım aşamasında yapının yer ile olan bağlantısı önemli bir çıkış noktasını oluşturmaktaydı. Proje alanı; yerleşkedeki açık ve kapalı spor alanları, İTÜ Stadyumu, öğrenci otoparkı, festival alanı, yemekhane ve alışveriş birimleri gibi unsurların geçiş aksında bulunması birincil konuydu.

Ayrıca açık spor alanı olarak kullanılan bölge ile festival alanı olan meydan arasındaki mevcut kot farkı ve mevcut set, projeye iki alanı birbirine de bağlayan bir misyon yüklememize katkı sağladı. Üst kot olan festival alanı, yapının bisiklet kiralama ve satışının yapıldığı mağaza ile ilişkilendirilirken; alt kot olan tenis kortları ve basketbol sahalarının bulunduğu alandan binaya yaklaşımda ise servis ve tamir hizmeti verilen fonksiyon konumlandı. Farklı katta yer alan iki fonksiyon ile bisiklet evini direk kullanmayan insanlarında geçebileceği bir açık merdiven, ahşap bir kabuk ile örtülerek yapının yönelimi de sağlanmış oldu. Bu merdiven ile üst kottaki otopark ve stadyum tarafından gelen yaya aksı; alt kottaki kortlar ve yemekhane, alışveriş birimlerine erişimi de sağladı. Dolayısıyla merdiven sadece bisiklet evi kullanıcılarına değil kampüsün düğüm noktalarından birinde sık kullanılan bir işlev de yüklenmiş oldu.

Kabuk aynı zamanda alt ve üst kat girişlerinde saçak görevi görerek, yapıya yaklaşımları da daha tanımlı hale getirdi.

Satış alanında bisiklet sergilemesi ve vitrin tasarımı için de öngörülerde bulunularak geçirgen bir cam kutu ve cephesinde tavana asılarak sergilenen bisikletler ön plana çıkarılmıştır. İç mekânda tavan ve duvarlarda devam eden ahşap kabuk yapının sürekliliğine katkı vermektedir.

Yalın, basit ve hedefteki ürünün ön plana çıkması gibi çıkış noktaları benimsenen yapıda betonarme ve çelik taşıyıcı sistem birlikte kullanılmıştır. Yapı yaklaşık 340 m2 kapalı alana sahip olmakla birlikte etrafında bisiklet kullanıcılarının dinlenip mola verebileceği, kendi bisikletlerinin bakımlarını yapabileceği bir açık alan da kurgulanmıştır.

Reklam

Etiketler


Yorumlar
Yorum bırakmak için giriş yapmalısınız!
Uğurtan Ünal / 13 Eylül 2018, 12:27
Alan çevresinin pek bilmiyorum ancak proje beraberinde açık bisiklet park alanı düşünülmesi iyi olabilirdi. Ayrıca bisiklet şeridinden yapının yarı açık alanına keskin bir giriş yapılması, duraksama yapılabilecek bir cep veya alan bırakılmaması bisiklet trafiği ve kullanıcısı açısından zayıf bir yaklaşım olmuş.
 
 

Künye
Proje Yeri: İstanbul, Sarıyer
Proje Ofisi: Ulaş Mimarlık
Proje Tipi Grubu: Ulaşım
Ana Yüklenici: Seçkin İnşaat
Statik Projesi: Susur Mühendislik
Mekanik Projesi: Ferah Mühendislik
Elektrik Projesi: Ta Proje
Fotoğraf: Alp Eren
Proje Başlangıç Yılı: 2015
Proje Bitiş Yılı: 2015
İnşaat Başlangıç Yılı: 2015
İnşaat Bitiş Yılı: 2016
Arsa Alanı: 200 m2
Toplam İnşaat Alanı: 340 m²
İlgili Projeler