Gaziantep Gastronomi Okulu ve Müzesi Tasarım Projesi

Hasan Kalyoncu Üniversitesi Güzel Sanatlar ve Mimarlık Fakültesi öğrencisi Atakan Yazgan'ın, 2017-2018 Bahar yarıyılı Mim.302 projesi kapsamında tasarladığı Gastronomi Okulu ve Müzesi.

Gaziantep Arkeoloji Müzesi’nin batısında yer alan 14.327 m²lik arazi, çalışma alanı olarak seçilmiştir. Arazi çevresinde Eski Gaziantep Stadı, Merkez Bankası, Şehitkamil Halk eğitim Merkezi, Şehitkamil Kaymakamlığı ve Özel Deva Okulları yer almaktadır.

Proje konusunun seçilmesiyle birlikte, öncelikli olarak ayrıntılı arazi ve çevre taraması yapıldı ve veriler raporlandı. Gastronomi Okulu ve Müzesi adı altında literatür araştırması yapıldı.

Edinilen bilgiler doğrultusunda bir ihtiyaç programı hazırlandı ve eleman etütleri yapılarak, birimlerin yaklaşık hacimleri ile toplam yerleşim alanının büyüklüğü belirlendi. Kentte gerçekleştirilen ulusal ve uluslararası hemen her festival ve fuar aynı zamanda Gaziantep mutfağının tanıtıldığı ve tadıldığı bir ortam yaratmaktadır. Yapılacak binaların lokasyonu şehrin önemli noktalarından olması, şehrin tanıtımı açısından önemli bir rol oynaması ve aynı zamanda sürekli yaşayan, ilgi ve tanıtım odağı haline getirmek üzere projede “KENTSEL ALANLAR” (sergi, buluşma, konser, festival…) oluşturulmuştur. Gaziantep’e turist olarak gelecek olanların mutlaka uğrak ve duraklama noktası olacağı öngörülmektedir.

Bu bilgiler ışığında öngörülen ihtiyaç programı hazırlanmıştır.

MÜZE / KONFERANS EĞİTİM SALONU BLOĞU:

• Giriş Holü, Danışma, Tanıtım, Bilet Satış ve Üyelik birimleri,
• Güvenlik ve Cctv Merkezi, Vestiyer, Emanet,
• Bekleme ve Dinlenme Alanları,
• Satış Alanları, Kafe, Restoran,
• Müze –Konferans salonu ziyaretçi WC-LV hacimleri,
• Konferans Salonu 150 Kişilik – Fuaye,
• Sürekli Sergileme Alanları,
• Geçici Sergileme Alanları,
• Müze Yönetici ve Yönetici Yardımcısı Odası, Sekretarya,
• Küratör Odası,
• Kütüphane ve Arşiv,
• Basın – Yayın ve Halkla İlişkiler Odası,
• Muhasebe ve Bilgi – işlem Odası,
• Isı Merkezi, Elektrik Pano odaları, Depolar, Mal Kabul Alanları.

İDARİ VE UYGULAMALI EĞİTİM BLOĞU:

Zemin Kat

• 2 adet Eğitim Mutfağı, Bulaşıkhaneler,
• Kiler-Malzeme Odası -Soğuk Oda Depoları-Çöp ve Atık Yağ Odaları, Mal Kabul Alanı,
• Gösteri ve Uygulama Atölyesi – Seminer Odası,
• Soyunma-Giyinme Odaları, Duş-WC-LV,
• Danışma ve Bekleme Salonu,
• Bina Sorumlu ve Personel Odaları, Yönetici Yardımcısı Odası.

Birinci Kat

• 4 Adet Derslik,
• Ar-Ge Laboratuvarları, Ofisleri
• Toplantı ve Seminer Odaları,
• Yönetici Odası, Sekretarya,
• Bilgi işlem, Muhasebe Odası,
• Kütüphane ve Arşiv,
• WC-LV, Kat Ofisleri, Çay ocağı.

Genel ve Ortak:

• Isıtma – Soğutma Merkezi, Mekanik Hacimler,
• Otoparklar,
• Kentsel Alanlar – Açık Etkinlik Alanları (Konser, Buluşma, Sergi…).

ANA KONSEPTİN BELİRLENMESİ –TASARIMA ETKİLERİ-FONKSİYON ÇÖZÜMLERİ:

Proje tasarımının sağlam ve net bir temele dayanabilmesi amacıyla konsept belirleme çalışmalarına başlandı. Gastronomi ve mutfak sanatları temasının temeli sorgulanarak, bu gibi akademilere neden ihtiyaç duyulduğu; özel bir şef tarafından hazırlanan yemeğin, evimizde hazırlanan yiyeceklere neden tercih edildiği araştırıldı. Aynı zamanda lezzetli yemeklerin organik ve yerli sebzelerden elde edildiğini tespit edildi. Yapılan araştırmalar doğrultusunda, bu yiyeceklerin daha güzel ve lezzetli görünmelerini sağlayan şeyin asıl lezzetleri olduğu; hem göze hem damağa hitap ederek daha çekici bir görünüme kavuştuklarına karar verildi. Bu bilgiye dayanarak, proje konseptinin “LEZZET BUHARI” teması üzerine yoğunlaştırılıp, bina giriş cephesinin hem davetkar hem de kucaklayan yapısından faydalanarak tasarımın temel ilkesi olmasına karar verildi.

Ana yerleşim kararları, tasarımın 3 ayrı birimden oluştuğu gerekçesiyle, başta yapılan arazi taramaları sonucunda verildi. Bu yapının esas kullanıcılarının öğrenciler ve genel ziyaretçiler olduğu saptanarak, ana girişin 20 metrelik yol üzerinden Kamil Ocak Caddesi önünden gelen araç ve yaya aksına, yani güney istikametinde olmasına karar verildi. Aynı zamanda bu giriş akslarına paralellik sağlayacak şekilde kentsel alan güney batı tarafına alındı. Bireysel araçlarıyla veya kafile olarak otobüslerle gelecek araçların ana yol üzerinden rahatça ulaşım sağlaması için geçici araç duraklama alanı oluşturuldu. Duraklama alanlarından sonra arazinin kuzey batı köşesine kolay ulaşılabilir ana otopark ve engelli otoparkları oluşturuldu. Kafile ziyaretçilerin kullandığı otobüsler için özel otopark alanı oluşturuldu. Eğitim bloğu için gerekli olan ham madde –ürün girişi ve müzeye gelecek olan geçici sergileme elemanları için mal kabul alanları çözümlendi.

Kamil ocak caddesi tek yönlü yol olması itibarıyla, çift yönlü yol olan Sabahat Göğüş Caddesi kullanılarak kuzey batıdan Ali Fuat Cebesoy Bulvarı yönünden gelecek olan araçların otoparka yönlendirilmesi sağlanmıştır.

Gösteri ve özel eğitim kursları, okuldan bağımsız ayrı bir işletme olarak dönemsel ve sürekli eğitim programlarıyla diğer insanlara da hizmet verilmesi amacıyla Eğitim bloğunun zemin katında tasarlandı. Arazimizin kuzey doğu ve doğu bölgesinde ar-ge birimi ve öğrenciler için organik –yerli sebze bahçeleri çözümlendi. Bahçe ulaşımı eğitim bloğu ile ilişkilendirildi.

Müze ve eğitim bloğunun birimlerin iç çözümleri, ana konsepte bağlı kalınarak çözümlendi. Müze ziyaretçi girişi konferans salonu girişleri ayrı olarak çözümlenip iç mekanda bağlantısı sirkülasyon kolaylığı sağlanarak çözümlendi. Müze bloğu ile eğitim bloğu bağlantısı müze ziyaretçilerinin ilgisini çekecek ve zaman zaman renkli gösterileri izleyebilmesi için gösteri ve uygulama mutfağı ile birbirine entegre edildi. Mutfaklar – bulaşıkhaneler – atık odaları arasındaki ilişkiler, hammaddenin mutfaklara kolay ulaşımı, soğuk odalarda saklanması şeflerin eğitim alanlarına ulaşımı, soyunma-giyinme birimleri ve öğrenci sirkülasyonlarına dikkat edildi. Eğitim ve yönetim birimleri arasında geçiş sağlanarak, sirkülasyon kesintiye uğratılmaksızın kolayca mekanlar arası değişiklik yapılmasına olanak verildi. Tüm bu iç çözümler, kütle-hacim ilişkisi göz önünde bulundurularak, kesitlerle kontrol edilip değerlendirilerek dikkatle yapıldı.

Müze bloğunun çatısında kullanıcıların göremeyeceği alanlarda solar enerji ile binaların elektrik ihtiyacını büyük bir kısmı çözümlendi. Aynı zamanda mekanik ekipmanların korunacağı cepheyle bütünleşik vaziyette konstrüksiyonlar geliştirilmiştir. Kuzey cephesi sadelikten fonksiyonel çözümlerle uzaklaştırılmıştır.

Cephe ve ana giriş tasarımında öncelikle davetkar, insanları kucaklayan, ana girişleri kati şekilde belirlenmiş ve kolayca algılanabilir olması sağlandı. Bu doğrultuda dolu ve boş cephe oranları göz önünde bulundurularak katı cepheler yumuşak geçişler haline şeffaf parlak camlarla desteklenerek iç fonksiyonlara paralel olarak geliştirildi. Eğitim bloğu doğu cephesinde bina yaygın halini yumuşatmak ve binayı yüksek hissettirme maksadıyla düşeyde faklı kotlarda ritim algısı ile cephenin dışına taşan keskin duvarlarla desteklendi.

Tüm bu tasarım sürecinde birimler arası dil birliği dikkate alınarak gerek malzeme seçimleri gerek yer yer tekrar eden cephe tasarımları, aynı mekanların farklı birimlerdeki yerlerini vurgulamak maksadıyla yapıldı. Doğu cephesinde yer alan dersliklerin, ders süresince güneş ve sıcaktan olumsuz etkilenmesinin önüne geçmek amacıyla, doğal aydınlatma- havalandırma oranı düşünülerek küçük fakat yeterli pencereler kullanıldı. Yapılan her türlü cephe ve kütle tasarımları, farklı 3D render programları ile desteklendi.

SONUÇ:

Gaziantep Arkeoloji Müzesinin batısında yer alan 14.327 m² lik arazi üzerinde gastronomi okulu ve müzesi tasarlandı. Ana bir konsept belirlenerek, yapılan her çalışmada bu konsepte bağlı kalındı. Çalışma ve tasarım süreci boyunca, sürekli en iyisine ulaşma hedefiyle farklı çözüm yolları denendi ve en uygun çözümlerde karar kılınarak devam edildi. Mekan iç çözümleri, cephe ve kütle tasarımları yapılan araştırma ve incelemeler ışığında geliştirilerek sonuca ulaşıldı.


KAYNAKÇA :

http://www.archdaily.com/
https://www.arkitera.com/
https://tr.pinterest.com/

Etiketler

4 yorum

  • yunus-engindeniz says:

    Neden cephede ingilizce gastronomi yazıyor ?
    Gaziantep te ingiliz kantonlarından gelenler mi çogunlukta.

  • atakan-yazgan says:

    Yunus bey,
    Projemi detaylı incelemeniz ve Türkçe kelimeler ile bilgilendirme hassasiyetiniz beni mutlu etti.
    Lakin Gaziantep e gelen turist ve uyrukları hakkında size küçük bir bilgi.Okursanız sevinirim :)))

    TURİSTLERİN YÜZDE 37’Sİ GAZİANTEP’İ BİLİYOR

    Xsights Araştırma ve Danışmanlık, turistlerin en çok harcama yaptığı ülkeler arasında ilk sırada 204 milyar dolar ile yine ABD’nin geldiğini ortaya koydu. ABD’yi 114 milyar dolar ile Çin, 56,5 milyar dolar ile İspanya izliyor. Türkiye’deki gastronomi turizminde Gaziantep’in gastronomi şehri olma bilinirliği yüzde 37’lerde. Yani Gaziantep’te tatil yapan yabancı turistlerin yüzde 37’si Gaziantep’in UNESCO tarafından dünyadaki birkaç gastronomi şehrinden biri olarak seçildiğini biliyor.

    kaynak : https://goo.gl/swB6P5

  • bdeniz says:

    Merhabalar.Projenizi incelemek istiyorum ancak mekan isimleri okunmuyor daha net planlara ulaşmam mümkün müdür?Yardımcı olursanız sevinirim.

  • atakan-yazgan says:

    Yardımcı olmamı istediğiniz konular ile ilgili atakanyazgan@gmail.com adresime mail gönderebilirsiniz…

Bir yanıt yazın