+ Arkitera'nın gelişmiş özelliklerinden yararlanmak için lütfen giriş yapınız!
veya ile bağlan.
Ütopik Sağlık Merkezi Projesi "Gene Renewall and Design Center"

Ütopik Sağlık Merkezi Projesi "Gene Renewall and Design Center"

5 Temmuz 2018, 11:43
  defa okundu.

İstanbul Ticaret Üniversitesi Mimarlık ve Tasarım Fakültesi öğrencisi Müge Erarpat tarafından 2017-2018 Güz Yarıyılı, İç Mimarlık III. Projesi kapsamında Y. Sezgin Bilgin'nin proje yürütücülüğünda tasarlanmış bir sağlık merkezi projesi.

Geçmişte değiştirilemeyen DNA'nın, gelecekte gelişen teknolojinin ve değişen insan isteklerine bağlı olarak değiştirilebileceği düşünülen projenin konseptinin temelinde futuristik idealler ve DNA vardır. Futuristik ideallerin temelini bilgi oluşturmakta ve DNA'da bilgi aktarımını sağlamaktadır. Bilgi ise sonsuzdur. DNA'nın sahip olduğu organik formu ve sonsuzluk, tasarlanan projenin konseptidir.

Gene Renewal and Design Center'da üç doktor, bir psikiyatrist, üç hemşire, üç genetik mühendisi, bir doku mühendisi, biyolog ve gen terapisti, beş laborant çalışmaktadır. Her doktor, günde üç hasta ile ilgilenmektedir. Gen yenileme ve tasarlama üzerine hizmet veren bu merkezin tedavi yöntemi "Işın ile Gen Aktarımı" olarak belirlenmiştir. Hasta, bu yöntem ile tedavi edildikten sonra hasta odalarında 3-5 saat hemşirelerin gözetimi altında dinlendikten sonra taburcu olabilmektedir.

Proje alanı, İstanbul, Maltepe Ofispark/7. ve 8. katta bulunmaktadır. 7. katta doktor ofisleri, mühendislerin açık ofisleri ve laboratuvar bulunmaktadır. Kat, hastaların kullanabileceği ve araştırma-tasarım ekibinin kullanabileceği alan olarak iki ayrı zona ayrılmıştır. Bu iki ayrı zon arasında yüz tarama sistemi ile kontrollü geçiş sağlanmaktadır. Katın güney ve doğu cephelerinde konumlandırılmış ve bekleme alanlarını destekleyecek bir mini mutfak konumlandırılmıştır. Alanın orta aksında bir sergi alanı tasarlanmıştır; bu alanda merkezin yaptığı projeler gelen müşterilere sergilenmektedir. Katın kuzey ve batı cephelerinde mühendislerin açık ofisleri ve laboratuvar konumlandırılmıştır. Orta aksta bulunan sarmal merdiven ile iki kat arasında sadece çalışanların kullanabileceği düşey sirkülasyon sağlanmıştır. 8. katta müdahale alanları ve sosyal alan bulunmakta; sosyal alan sadece çalışanlar tarafından kullanılabilmektedir. Katın güney ve doğu cephesinde hemşire ofisi, hasta odaları ve bekleme alanları; bekleme alanlarını destekleyecek bir mini mutfak bulunmaktadır. Kuzey doğu cephesinde ise müdahale odaları konumlandırılmıştır. Katın kuzey ve batı cephesinde sosyal alan bulunmaktadır. Sosyal alan ile mühendislerin açık ofisleri ve laboratuvarın olduğu alan merdiven ile birbirine bağlanmaktadır. Tasarlanan galeri boşlukları ile ofis-sosyal alan arasındaki ilişki güçlendirilmiş; sosyal alanda bulunan çalışanların ofis alanı ile olan bağı koparılmamıştır.

Renk olarak doktor ofisleri, mühendislerin açık ofisleri, laboratuvar, sirkülasyon alanları ve hasta odalarında beyaz ve gri renkler; sosyal alanda sıcak tonlar ağırlıklı olarak ve müdahale alanlarında yeşil tonları kullanılmıştır. Mekanlar daha çok aydınlatma yardımıyla renklendirilmiştir. Bitkilendirme ile mekanlardaki parlaklık, yansıma dengesi sağlanmıştır. Mavi tonları, rahatlığın ve sakinliğin olması gereken alanlarda kullanılmıştır. Ahşap kullanımı ile mekandaki renk dengesi sağlanmış; mekanlara sıcaklık hissi verilmiştir.

Reklam

Yorumlar
Yorum bırakmak için giriş yapmalısınız!


Henüz yorum yapılmamış!
Künye
Proje Yeri: İstanbul, Maltepe
Proje Tipi Grubu: Sağlık
Tasarım Ekibi: Müge Erarpat
Danışman: Sezgin Bilgin
İlgili Projeler