+ Arkitera'nın gelişmiş özelliklerinden yararlanmak için lütfen giriş yapınız!
veya ile bağlan.
İstanbul Ataköy'de Bitki Yetiştirme ve Bakım Merkezi

İstanbul Ataköy'de Bitki Yetiştirme ve Bakım Merkezi

3 Temmuz 2018, 14:00
  defa okundu.

İstanbul Aydın Üniversitesi Mimarlık Bölümü 2. sınıf öğrencisi Sevil Çelik tarafından, Yüksek Mimar Ferda Dedeoğlu Bozkurt yürütücülüğünde tasarlanan bitki yetiştirme ve bakım merkezi projesi.

PROJE RAPORU

İstanbul Ataköy 1. kısım, Türkiye'de uygulanmış ilk uydu kent projelerinden biridir. İnsanların 1. kısıma gösterdiği ilgi ile birlikte zaman içerisinde büyümüştür. Emlak Bankası'na ait bir proje olan Ataköy, bugün 11 kısıma yayılan apartman bloğu tarzındaki yapılarıyla ortalama bir ilden fazla nüfusu barındıran bir yerleşimdir.

Projeye başlarken yer seçimine referans; bitki yetiştirme merkezini, trafiğin etkisi ile oluşan ses ve hava kirliliğinden uzak, daha çok doğa ve yeşil ile iç içe olan bir alanda kurmak istemem oldu. Bu yüzden Ayamama Deresi'ne yakın, yeşil alandan oluşan konum itibarı ile ulaşım açısından duraklara yakın bir alanı belirledim.

Projeyi kurgularken tasarım rotası; Ataköy'ün modüler bir yerleşkeye sahip olması kabul edildi. Proje kendi içinde, en küçük birimi 5m. x 5m. olacak şekilde modülerlik esas alınarak tasarlandı. Bitki yetiştirme merkezinin yanı sıra halkın yeşilden faydalanabileceği bir alan oluşturma amacı güdüldü. Bu nedenle; açık, yarı açık ve kapalı alanları bünyesinde barındıran kompleks bir yapı oluşturuldu.

Projede, seranın tamamıyla şeffaf olması esas alınarak dolu-boş ilişkisi de göz önünde bulunduruldu. Sera, cam ve çelik strüktür kullanılarak tasarlandı. Serada kullanılan çelik strüktürler, masif bir kütle olan konferans salonunda dışa taşkın bir biçimde yerleştirilerek yapıda bütünlük oluşturuldu. Çelik strüktürlerin çevrelediği açık alanlar, yeşil alan olarak değerlendirildi.

Böylelikle; doğa ve insan ile iç içe, çevre dokusuna uygun bitki yetiştirme ve bakım merkezi tasarlandı.

Reklam

Yorumlar
Yorum bırakmak için giriş yapmalısınız!


Henüz yorum yapılmamış!
Künye
Proje Yeri: İstanbul, Ataköy
Tasarım Ekibi: Sevil Çelik
İlgili Projeler