İspanya’da Binicilik Alanı

OOIIO Architecture, Madrid’deki büyükbaş hayvancılık çiftliğinde bir yenileme projesi gerçekleştirdi.

Kendilerini özel projeler geliştiren bir mimarlık stüdyosu olarak tanımlayan ofis, bu kez yarış atlarının mümkün olduğunca rahat hissetmelerini amaçladıkları at binicilik alanını geniş geleneksel bir kır eviyle entegre etti.

Orijinal halinde yapı, atların açık hava koşullarında eğitimi için merkezi bir avluya sahip dikdörtgen biçimli bir mekan olarak tasarlanmıştı. Yenileme projesinde dikdörtgenin kenarlarından birisinin yıkılarak binicilik alanının kır evinin kalan kısmıyla bağlantısının sağlanması ve yağmurlu günler de göz önüne alınarak bu mekana yeni bir kapalı binicilik alanı inşa edilmesi kararları alındı.

Tasarım aşamasında yeni yapının nihai amacı, bir yanda fırtınalı havadan korunurken diğer yanda mümkün olan en doğal şekilde gün ışığını yapıya almak olarak belirlendi. Engellerden atlayan atların dikkatlerini dağıtmamak amacıyla içerinin olabildiğince aydınlık olması ve ışığın en iyi şekilde mekana dağıtılması amaçlandı. Bu doğrultuda ışığın kirişlerden geçişi, portiko olarak tanımlanan alanlara tavan pencereleri yerleştirilmesiyle köpekbalığının solungaçlarına benzetilen çatı tasarımı ile sağlandı.

Geniş dörtgen bir alan olarak tasarlanan binicilik alanı, at ve binici eğitimlerine olanak veren yumuşak bir zemin sunuyor. Alanda zamana karşı yarışma, avlanma ve gücü ölçme gibi parametrelere göre düzenlenmiş, yükseklikleri 1.10 ve 1.60 m aralığında değişen farklı tipte engeller yer alıyor.

Ofisin “Madrid’de uçsuz bucaksız bir arazi içindeki donmuş dalgalar” olarak betimlediği bu projede, geleneksel yapıya eklemlenen yeni elementlerin eskiyle bir bütünsellik içinde yer almasına dikkat edilmiş. Bu noktada eklenen kapıların, uygulanan ahşap işçiliklerinin, kapalı binicilik alanını çevreleyen geniş prefabrike betonun ve alan için tasarlanan çatının zaten eskiden beri oradaymış görüntüsüne bürünmesi önemsenmiş.

Etiketler

Bir yanıt yazın