Eski Samanlığın Yenilenmesi Projesi

Madrid'teki inşa edilmiş ev, sahada geliştirilmiş bir yenileme projesi.

Mimarlar projeyi inşa etmeye başladıklarında, bittiğinde nasıl görüneceğine dair hiçbir fikirleri yoktu. Projenin sahada gün be gün tasarlanması, çıkan problemlerin çözülmesi, iş verenin ve inşaatçıların da dahil olduğu ekibin yoğun çalışması sonucu, yeni yapı ortaya çıktı.

İlk hedef, eski çiftlik yapılarının yıkılmasının önlenmesiydi. Yapıların bazıları yüzlerce yıllık ve bazılarıysa 20. Yüzyılın başından kalmaydı. Farklı tarihlerde yapılmış bu bölümlerin ortak özellikleri ucuza mal edilmiş olmaları ve çiftlik hayatının işlevsel ihtiyaçlarını karşılamalarıydı. 50 yıldır kullanılmayan ve bakım görmeyen yapılar yıkılmak üzereydi.

İlk iş, çatının ve yıkılmakta olan tuğla ve kerpiç duvarların güçlendirilmesiydi. Eski teknikleri kullanan mimarlar, yapıların özgün inşa tekniklerine ve eski yapı ustalarının malzemeyle çalışma şekillerine saygı gösterdiler.

Sağlamlaştırma tamamlandıktan ve güvenlik sağlandıktan sonra, ekip detaylara girmeye başladı ve aşağıda sıralanan tasarım kararlarını aldı:

1-     Bütün farklı -özgün halinde birbirinden ayrı- mekanları bir araya getirerek büyük ve tek bir mekan seti oluşturmak.

2-     Yeni bütünleşik mekanın cephelerini tamamlamak. Eski cephelerde; eski, güzel ve büyük tuğlalardan örülmüş tuğla duvarlar vardı. Bu tuğla duvarlar çatının yükünden yıkılıyordu. Mimarlar işvereni duvarları yıkmamaya ve yeni duvarlar için de tuğla malzeme kullanmaya ikna etti. Tuğla, bölgede uzun zamandır devam eden bir geleneğe sahipti ve bölgenin iklimine uyum sağlayan bir malzemeydi. Arazinin hemen birkaç kilometre ötesinde bir tuğla fabrikası bile vardı.

3-     Mağaraya inen tek merdivenle birleşecek yeni bir “mekânsal bağlayıcı” inşa edildi. Yer altı, zemin ve birinci kat olmak üzere üç seviye olsa dahi, samanlığın birinci katına tırmanacak bir merdiven yoktu. Çalışanlar birinci kata duvardan tırmanarak ulaşıyorlardı.

4-     Mümkün olduğu kadar çok sayıda eski mimari eleman kurtarılmasına çalışıldı. Eski, ahşap kapı tokmaklarının tamiri, eski yer karolarının temizlenmesi ve cilalanması, yapısal kolon ve kirişlerin tamir edilip güçlendirilmesi, özgün malzemenin gözüktüğü duvarların soyulup açığa çıkarılması bu çalışmalara dahil oldu.

5-     Yeni ve eskinin beraberliğini iyileştirmek için renk ve doğal ışıkla oynandı. Yıllarca kullanılmadan kalmış duvarları, beyaz kireç ile boyamak, yapıya yeni ve taze bir soluk verdi. Ekip, eski yapısal elemanları yerel indigo mavisiyle, yeni elemanları siyahla boyama kararı aldı.

Yeni ve eskinin beraberliği, detaylar ve özgünlük açısından zengin, eskinin yeniyle beraber tekrar düşünüldüğü melez bir yapı üretti.

Etiketler

Bir yanıt yazın