+ Arkitera'nın gelişmiş özelliklerinden yararlanmak için lütfen giriş yapınız!
veya ile bağlan.
Ataşehir'de Anaokulu

Ataşehir'de Anaokulu

15 Şubat 2018, 08:18
  defa okundu.

İstanbul Gedik Üniversitesi Mimarlık Bölümü 2. sınıf öğrencisi Berna Kuru'nun, 2016-2017 dönemi Tasarım Stüdyosu 2 kapsamında Doç.Dr. Almula Köksal yürütücülüğünde hazırladığı Anaokulu projesi.

Arsa İstanbul Kadıköy ilçesinde Ataşehir semtinde bulunmaktadır. Kuzey yönünde yeşillik hakimdir. Arsada yaklaşık 2 metre eğim bulunmaktadır. Dikdörtgen bir forma sahiptir.

İhtiyaç Programı;

İçinde 3-5 yaş arası çocukların bulunduğu 5 adet derslik, giriş ve giyinme bölümü, öğretmenler odası, revir, idare, toplantı odası, yemekhane, çok amaçlı salon, uyku odası, dans ve müzik atölyesi, wc, depolar, teknik hacimler, sığınak, oyun terasları ve iç avlular.

Yapı Formunu Oluşturan Etkenler ve Tasarım Süreci;

1500 m2 alana sahip olan arsanın dört tarafı da yolla çevrilidir. 2 metrelik kot farkı bulunmaktadır. Giriş holü ile sınıfların holü arasında 1 metrelik kot farkı bulunmaktadır. 2 kot arasında rampalar ile geçiş sağlanmıştır. Çocukların oyun bahçesi için güney tarafı küçük bir alana sahiptir. Bu eksiklik giderilmek için avlular tasarlanarak yaşayan bir hol oluşturulmuştur. Avluların tavanı şeffaf tasarlanmış olup üst kata geçiş rampa ile sağlanmıştır.

Sınıfların her birinde teras bulunmaktadır, böylelikle çocuklar bahçe ile de ilişki içinde olabilmektedir.

Zemin katta; giriş, bekleme alanı, öğretmenler odası, derslikler, wc, yemekhane ve çok amaçlı salon bulunmaktadır.

1. katta ise dans ve müzik atölyeleri, uyku odası, idare, toplantı odası ve revir bulunmaktadır.

Çok amaçlı salon 180 kişi kapasitelidir. Birçok etkinliğin gerçekleştiği bir salondur, aynı zamanda salondan bahçeye de çıkılabilmektedir.

Yapısal Özellikler;

Sınıfların cephesi kuzeye yönelmiştir. Genellikle sınıflarda her türlü materyallerde doğal malzemeler kullanılmıştır. Cephe taş ve renkli alüminyum kompozit panellerden oluşmaktadır. Renkler çocuk psikolojisinde olumlu etkilere sahip olduğu için cephe renkli tasarlanmıştır. İç oyun alanlarının çatısı çelik sistemle çözülmüş olup şeffaftır.

Binaya Yaya ve Araç Yaklaşımı;

Binaya yaya girişi batı cephesinden sağlanmıştır. Aynı zamanda kuzey cephesinden çok amaçlı salona gidilebilen bir giriş daha bulunmaktadır.
Çocukların güvenliği de düşünülerek araçlar bahçe içine girmemektedir. Arsanın dışında park yeri tasarlanmıştır.

Reklam

Yorumlar
Yorum bırakmak için giriş yapmalısınız!


Henüz yorum yapılmamış!
Künye
Proje Yeri: İstanbul, Ataşehir
Proje Tipi: Anaokulu / Kreş
Proje Tipi Grubu: Eğitim
Tasarım Ekibi: Berna Kuru
Danışman: Almula Köksal
İlgili Projeler