+ Arkitera'nın gelişmiş özelliklerinden yararlanmak için lütfen giriş yapınız!
veya ile bağlan.
Barınak ve Nektar Bahçesi Binası için Bioklimatik Prototip

Barınak ve Nektar Bahçesi Binası için Bioklimatik Prototip

5 Ocak 2018, 12:19
  defa okundu.

Husos tarafından tasarlanan yapı, yerel bitki, böcek ve kuş türlerine ev sahipliği yapmak amacında bir mimarlık deneyi.

On senelik bir sürecin sonunda ortaya çıkan bu proje, Cali şehrinin merkezinde bio-iklimsel bir binanın tasarımını ve inşasını içerdiği gibi, içinde yaşayacak ve ziyarete gelecek insanların ekolojiye dair ilgilerini besleyecek etkinliklerin yönetimini de içeriyor. Bina, içinde hem ev hem de çalışma alanları barındıran bir barınak ve nektar bahçesi.

Proje, Taller Croquis için düşünülmüş, giyim ve dekorasyon konularında özelleşmiş küçük bir atölye olarak ele alındı. Cali merkezli atölyenin, küçük ölçekli dağıtım noktalarıyla dünyaya açılması düşünüldü. Yeşil cephe, binanın içinde konforlu bir mikro-klima oluşmasına, enerji tüketiminin azalmasına olanak sağlarken, etrafta bulunan böcek ve bitki türlerinin yerleşebileceği domestik bir bahçenin de prototipini oluşturdu.

Bu iki şekilde gerçekleştirildi:

İlk olarak, yerel ekosisteme dahil çalıların ve tırmanan bitkilerin kullanıldığı (çoğunlukla nektar ve kelebekleri barındıran bitkiler) aynı zamanda kuşların ve diğer yerel böcek türlerinin yaşam alanlarının parçası olan bir bitki örtüsü oluşturuldu. Bina, kelebeklerin varlığını, yaratılan çevrenin kalitesini ölçecek bir bio-metre olarak, içinde inşa edildiği ekosistemin kendine has bio-çeşitliliğine görünürlük vermek için kullandı. Kelebekler genelde bir ekosistemin kalitesinin ve bio-çeşitliliğinin en verimli göstergeleridir. Yapının inşa edildiği çevre, dünyanın en yoğun kelebek çeşitliliğine ev sahipliği yapması açısından kritik bir öneme sahipti.

Hayata geçen ikinci uygulama, bina-bahçe tasarımıyla paralel olarak, biyologlar ve Cali hayvanat bahçesi yardımıyla geliştirildi. Cali’nin doğasının dünyadaki önemi hakkındaki bilgiyi yaymak ve çoğaltmak, dükkânı ziyaret eden Cali sakinleriyle doğal çevreleri arasında yeni bağlar kurmak amaçlandı. Bilgi yayma faaliyetleri, ziyaretçilere bilgilendirici broşür ve tohum dağıtılması ile atölyeler düzenlenmesini kapsadı.

Binanın tasarımı ve yönetimi, bahçenin, atölye-ev ile çevresi arasındaki simbiyotik ilişkiyi güçlendiren bir multimedya aygıtı gibi çalışmasına izin verdi ve yerelden globale ölçeklenen bir oluşum olarak tanındı.

Zaman geçtikçe, binanın geçirdiği doğal ve sosyal süreç, şehrin “biyolojik bileşenleri”nin dinamiklerine ve geçiciliklerine dair mimari bir yaklaşım için deney sahasına dönüştü.

Reklam

Yorumlar
Yorum bırakmak için giriş yapmalısınız!


Henüz yorum yapılmamış!
Künye
Proje Yeri: Kolombiya, Cali
Proje Ofisi: Husos
Proje Tipi: Ofis, tev ev, Tek Ev / Villa
Proje Tipi Grubu: Ticari, Konut
Proje Bitiş Yılı: , 2012
Toplam İnşaat Alanı: 510 m2
İlgili Projeler