+ Arkitera'nın gelişmiş özelliklerinden yararlanmak için lütfen giriş yapınız!
veya ile bağlan.
mObaş Evi

mObaş Evi

13 Aralık 2017, 12:20
  defa okundu.

mO/mimarlıkOfisi tarafından tasarlanan ev, Ayvalık kentsel sit yapılanma koşulları çerçevesinde tasarlanmış mimari bir deneme.

Tasarımcıları, projeyi anlatıyor:

Yapı alanı; UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi’nde yer alan Endüstri Peyzajı Ayvalık’ın, doğu – batı yönüne yamaç veren üst kotlarında yer alır.

Batı yönü, Ayvalık iç denizi, arkasında Cunda Adası ve en geride Kaz Dağları’na kadar ulaşır ve güneşin batışı ile bütünleşir.

Doğu yönü ise, büyük çam ağaçlarından oluşan yoğun bitki örtüsüne bakar.

Bu iki güçlü manzara verisi, yapının plan şemasını belirleyen en önemli etken olmuştur.

Işığın ve iki yönlü manzaranın yapının içinden geçmesi ve her mekana yayılması amaçlanmıştır. 

Yapı konut fonksiyonlarını; farklı kotlardaki döşemelerle çözer. Bu döşemeler farklı yüksekliklerde doğu - batı yönünde uzayan, birbirine geçen iç hacimler oluşturur. Bu döşemeler arasında gerektiğinde açılır kapanır hafif sistemlerle ayrılma veya  bölünme yapılabilir.

Ayvalık Kentsel Sit İmar Planı koşullarında belirtilen yöresel yapılarda cephe sürekliliğini sağlayan kapalı çıkma, doğu cephesinde ayrı kota sahip farklı bir çalışma yüzeyi olarak tasarlanmıştır.

Ayvalık’taki endüstri yapılarının kentte yarattığı kimliğin yapı içerisinde de vurgulanması amacıyla, iç yüzeylerde brüt beton kullanılmıştır. Yine farklı kotlara sahip mekanlar arasında esnekliğin ve şeffaflığın yarattığı tek hacim hissi, dünya mirasına aday olan Ayvalık’ın endüstri vurgusunu hissettirir.

Sonuç olarak, kısıtlayıcı plan koşullarına rağmen, iki kat hakkı olan konutta geleneksel plan şemasının dışına çıkılarak, çok daha yenilikçi ve özgün mekanlar kurulması sağlanmıştır. 

Reklam

Yorumlar
Yorum bırakmak için giriş yapmalısınız!
Yunus Engindeniz / 19 Aralık 2017, 11:08
Yalınlık süper, malzeme sadeliği harika.
 
o t / 15 Aralık 2017, 20:53
Yasemin abla merhaba ,

yeniden bir projenizi üstelik de bir ev projenizi görmek heyecan verici .
bu proje de ucu açık bir tasarım ,
projeyi inceledikçe yeni olanaklar ve öneriler ortaya çıkıyor
proje gelişmeye devam ediyor .

paylaştığınız için teşekkürler

selamlar .

ot.
msü 97.
 
Cem Çakaloğlu / 15 Aralık 2017, 13:50
İç mekanlar çok tatlı ama o tağmur suyu borusu neden öyle yahu? Hiç mi değiştirme olanağı yoktu? Keşke öyle olmasaydı keşke...anlıyor musunuz? Keşke. (:
 
 
Künye
Proje Yeri: Ayvalık, Balıkesir
Proje Ofisi: mO/mimarlıkOfisi
Proje Tipi: Tek Ev / Villa
Proje Tipi Grubu: Konut
Tasarım Ekibi: Yasemin Balkan
İşveren: Gülşen Yobaş
Danışman: Fırat Aykaç
Proje Yöneticisi: Yasemin Balkan
Statik Projesi: İmdat Eroğlu
Mekanik Projesi: Ali Pehlivan
Tesisat Projesi: Ali Pehlivan
Fotoğraf: ZM Yasa Fotoğraf
Mimari Mesleki Kontrollük: Fırat Aykaç
Şantiye Yöneticisi: Gülşen Yobaş
Proje Başlangıç Yılı: 2016
Proje Bitiş Yılı: 2016
İnşaat Başlangıç Yılı: 2017
İnşaat Bitiş Yılı: 2017
Arsa Alanı: 119 m2
Toplam İnşaat Alanı: 170 m3
İlgili Projeler